Prethodni članak
Sljedeći članak

Konstituirano Gradsko vijeće Zaboka, predsjednik je nezavisni Dragutin Črnjević

Za potpredsjednike izabrani su Josip Horvatin (SDP-HSU-HSS-HSS Stjepan Radić) i Mario Videk s nezavisne liste koje je on bio nositelj


Danas je konstituirano Gradsko vijeće Grada Zaboka na kojoj je za predsjednika izabran Dragutin Črnjević s nezavisne liste kojoj je on bio nositelj, a za potpredsjednike Josip Horvatin (SDP-HSU-HSS-HSS Stjepan Radić) i Mario Videk s nezavisne liste koje je on bio nositelj. Zbog nespojivosti dužnosti svoj mandat u mirovanje dao je gradonačelnik Ivan Hanžek, a umjesto njega prisegla je vijećnica Martina Repovečki te Krešimir Končevski umjesto kojeg je vijećnik Žarko Ivančić.


Gradsko vijeće Grada Zaboka tako čine: Martina Repovečki, Valentina Đurek, Josip Horvatin, Bojana Birač i Krunoslav Kušan, svi iz koalicijske liste SDP-HSU-HSS-HSS S. Radića te Petar Vrančić, Alen Gerek i Vladimir Pleško iz koalicije HDZ-A-HSS-HSLS-SU-ZDS-ZS, Žarko Ivančić i Nataša Hlaban s nezavisne liste Krešimira Končevskog, Dragutin Črnjević s nezavisne liste koje je on bio nositelj kao i Branko Sadaić i Mario Videk izabrani svaki s nezavisne liste kojima su bili nositelji.


U Mandatnu komisiju izabrani su Bojana Birač, Mario Videk i Branko Sadaić, u Komisiju za izbor i imenovanje Krunoslav Kušan, Valentna Đurek i Martina Repovečki te u Odbor za Statut i Poslovnik Josip Horvatin, Martina Repovečki i Mario Videk.


Tijekom sjednice iz vijećničke manjine, točnije iz HDZ-a, zatražena je stanka kako bi se šestero vijećnika dogovorilo oko drugog potpredsjednika Vijeća, no prijedlog je postojao pa se glasalo za prijedlog Odbora za izbor i imenovanje. Stoga se moglo čuti da se ne poštuje praksa da jedan od potpredsjednika bude iz redova vijećničke manjine, na što je odgovoreno da je to bilo ponuđeno Petru Vrančiću, no on je odbio. Petar Vrančić je replicirao da je odbio stoga jer se još uopće nije znalo tko će imati većinu u Vijeću te se moglo dogoditi da on bude predsjednik Vijeća. Vladajućima je zamjereno što nisu sami predložili Petra Vrančića za potpredsjednika s obzirom na činjenicu da je osvojio velik broj glasova u drugom krugu za izbor gradonačelnika Zaboka, a vijećničkoj manjini je odgovoreno da su pozvani da daju svoje prijedloge ali su odgovorili da ne žele.

Nakon sjednice gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek rekao je da je zadovoljan tijekom sjednice utoliko što se odvijala prema njegovoj procjeni i iskustvu. 'Naime, ponovila se situacija od prije osam godina da je došla iz oporbe, HDZ-a, ista ekipa i nastavljaju tamo gdje su stali prije četiri godine, ali vjerujem da ćemo uspješno raditi, osigurali smo većinu u smislu broja već većinu u smislu ljudi koji smatraju da mogu svojim radom dati doprinos za boljitak Zaboka, rekao je gradonačelnik Hanžek. Upitan o navodnim nagađanjima oko velike koalicije s HDZ-om gradonačelnik je kazao da nije bio nesklon takvoj koaliciji, no za nju su potrebna dva partnera koja su spremna na odricanja svojih zahtjeva kao i pronalaženje zajedničkih točaka s kojima bi zajednički nastupali. Vjeruje da će u HDZ-u Zaboka doći do određeni promjena jer su nezadovoljni postignutim rezultatom, ali to je zapravo stanje u odnosu na javnost, Gradsko vijeće i politiku razvoja grada Zaboka. Gradonačelnik je, govoreći o projektima, kazao da su najvažniji oni koji su već započeti. 'Uz ono što je aktualno, trenutno smo pokrenuli procese, a to je projektiranje podvožnjaka i nadvožnjaka, aktualno je projektiranje Područne škole i dječjeg vrtića u Špičkovini, a s obzirim na otvaranje eurospkih projekata i programa u Hrvatskoj, intenzivno smo započeli rad na dogradnji osnovne škole Zabok čime bi se osigurao jednosmjenski rad. Uz to radimo i na projektiranju doma Vatrogasnog društva Gubaševo s obzirom da je u programima koji su sada aktualni, data ta mogućnost. Hendikep je što je Gubaševo u sklopu Grada Zaboka s obzirom na stupanj razvijenosti, no borit ćemo se i nadam se da će taj projekt proći i tako stvoriti uvjete da i to društvo ima  primjerene garažne i skladišne prostore, rekao je prioritetnim projektima gradonačelnik Ivan Hanžek.

Novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Zaboka, Dragutin Črnjević zahvalio se biračima koji su podržali njegovu listu i svima koji su izašli na izbore. 'Moja je želja da Gradsko vijeće funkcionira jednim drugačijim načinom nego što je to bilo u prošlom mandatu. Mi u Zagorju velimo da glave trebamo deti skupa pa mislim da je i ovo mjesto gdje bi trebali tako funkcionirati. Teško je očekivati da će se sve odluke donositi jednoglasno, bez obzira kakav  sastav Vijeća bio, ali mislim da se za važne stvari treba dogovarati, izaći malo iz stranačkih okvira i podrediti se Zaboku. Pokušat ću sve s ljudima s kojima sam zajedno u vijeću da budemo konstruktivni i donosimo prave i dobre odluke u interesu grada, rekao je nakon sjednice novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Zaboka Dragutin Črnjević, a na upit novinara odgovorio je da nije potpisao nikakvu koaliciju jer smatra da to nije potrebno jer treba raditi u interesu grada, a kad bi svi vijećnici tako radili, ne bi trebala ni jedna koalicija.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook