Prethodni članak
Sljedeći članak

Imate sve češće lude snove u karanteni i nakon potresa ? Postoji nevjerojatno banalan razlog

Koliko ste puta zadnjih dana čuli kako vam se netko žali da je loše spavao ili da ima čudne snove ?


Imate sve češće lude snove u karanteni i nakon potresa ? Postoji nevjerojatno banalan razlog

Koliko ste puta zadnjih dana čuli kako vam se netko žali da je loše spavao ili da ima čudne snove ?   

Događaji zadnjih par mjeseci zaista su nevjerojatni i nisu štedjeli naše psihičko zdravlje. Globalna pandemija, karantena i razorni potresi značajno su utjecali na naše živote, a posljedično su utjecali i na kvalitetu prijeko potrebnog sna.

Nesigurnost i stres značajno utječu na naše hormonsko stanje koje uvjetuje dobar san.

Courtney Bancroft, psihologinja iz New Yorka, rekla je za Unilad kako joj se sve više ljudi javlja i žali se na vrlo neugodne, živopisne snove te pojašnjava kako su oni česta posljedica visokih razina stresa.

“Naši mozgovi bivaju preplavljeni s raznim vrstama neurotransmitera i kemikalija, poput adrenalina i epinefrina. Kada ih aktiviramo oni ostaju aktivni tijekom dana, ali mogu se zadržati i po noći kada odemo spavati te to utječe na naš prirodni ciklus sna i živopisnost snova”, objašnjava psihologinja te dodaje kako je to znak pojačanog stresa.

“Ako osjećate povećane razine stresa vaša sposobnost da se opustite, otpustite kontrolu i normalno i mirno zaspite je onemogućena”, kaže te dodaje kako vas mozak pokušava održati budnima kako bi vas zaštitio od opasnosti koju mislite da osjećate jer ste pod stresom.

Uz sve to, mnogi se osjećaju letargično i umorno bez obzira na to što se kreću manje i jedu više.

Razlog leži u cirkadijalnom ritmu, tj. našem prirodnom ritmu spavanja na koji utječe promjena u dnevnom svjetlu.

“Iako zvuči prilično banalno, naše tijelo koristi izmjenu dana i noći kako bi prirodno reguliralo naš ritam spavanja. Uz rad od kuće i malo socijalnih kontakata ne primamo toliko dnevnog svjetla te ustajemo kasnije. To nas baca van rutine, prirodni sat našeg organizma se mijenja, a mi se osjećamo sve umornijima”, pojašnjava profesor medicine spavanja na Sveučilištu Oxford Colin A Espie.

“Važno je održavati vašu prirodnu rutinu, ustati ranije i iskoristiti čim više dnevnog svjetla. Vježbate li, učinite to ujutro s prvim suncem prije posla”, savjetuje A Espie.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook