Prethodni članak
Sljedeći članak

Horvatinčići sagradili novu farmu i povećavaju proizvodnju mlijeka

Njima korona nije poremetila planove


Obitelj Horvatinčić iz Gusakovca u Gornjoj Stubici gradi novu modernu farmu za krave. Već su pri samom kraju. Potrebno je samo još namontirati opremu, uvesti nove 'stanarke' i pustiti farmu u pogon. S ovim proširenjem uz postojeću farmu povećat će proizvodnju mlijeka za oko 40 posto. Na mužnji će biti ukupno 110 krava. Do sada ih je bilo šezdesetak – ispričao je Branko Horvatinčić.

Robot za mužnju
Njegova obitelj uzgojem krava bavi se već nekoliko desetljeća. Najveća je sreća, što je tim putem krenuo i sin Željko, inženjer poljoprivrede koji u poljoprivredu i na svoju farmu uvodi novitet. Tako je krajem 2019. kupio robota za mužnji. Prvi je to takav robot, koliko znamo, instaliran u zagorskoj štali. Investicija je bila vrijedna oko milijun kuna, a povrat sredstava preko EU fondova bio je 70 posto.

Nova farma
Investicija gradnje nove farme vrijedna je oko 5 milijun kuna. -Prošli smo na natječaju i odobrena su nam europska sredstva, no zahtjev za sredstvima može podnijeti tek kad investicija završi, stoga smo morali uzeti kredit kod Zagrebačke banke – kaže Horvatinčić, koji može reći da im korona nije poremetila planove. Znamo da druge korona sprečava u poslu, nas korona nije spiječavala, a otkupljivač je mlijeko redovito otkupljivao - otkrio je Horvatinčić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook