Prethodni članak
Sljedeći članak

Grad Zabok u samom centru dobio meteorološku stanicu!


Grad Zabok u samom je centru, nakon dugogodišnjeg iščekivanja, dobio meteorološku stanicu.

Bila je to želja, sada već umirovljenog profesora Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Marijana Hrastinskog. Ravnateljica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Božica Šarić je podržala tu ideju i sudjelovala u namjeri da se ta ideja i realizira.

Na taj način se ŠUDIGO Zabok pridružio još nekim školama (OŠ Gornja Stubica i Brestovec Ortehovički) iz okolice koje imaju već od ranije instaliranu stanicu.

Unatrag dvije godine meteo-stanica postoji i na najpoznatijem i najljepšem zagorskom vidikovcu Piclju u Planinarskoj kući Picelj, a od prije i u Gubaševom kod jedne privatne kuće.

Postavljena je stanica američkog proizvođača Davis Instrument Corporation, koja se sastoji od same wifi meteo-stanice (Vantage Vue), konzole za prikupljanje podataka, a koja se preko wifi usmjerivača spaja na školsku mrežu odnosno na internet.

-Unutar Škole meteo stanica je postojala i prije u okviru projekta Zeleni vrt, a podaci nisu bili javno dostupni i koristili su se u okviru istraživalačkog projekta. Nakon prestanka trajanja Projekta ona je dijelom nadopunjena i postala javno dostupna zahvaljujući meteo portalu Pljusak (pljusak.com), koji omogućuje besplatni web prostor i prezentaciju te uvrštenje podataka na kartu i tablicu – pojasnili su iz ŠUDIGO Zabok.

Meteorološki instrumenti svakih pet minuta bilježe temperaturu zraka, smjer i brzinu vjetra, tlak zraka, vlagu i količinu padalina, te ih objavljuje na web stranici udruge. Ujedno, sustav bilježi podatke i grafički ih oblikuje u intervalima za jedan, šest i dvadeset četiri sata, te sedam i trideset dana, uz objavu minimalnih, maksimalnih i prosječnih vrijednosti.

Podaci meteorološke postaje služit će učenicima u nastavnom procesu za usvajanje odgojno-obrazovnih ishoda kurikuluma prvog i drugog razreda iz Geografije nastavnih cjelina „Vrijeme i klima“, kao i za izradu određenih učeničkih samostalnih istraživačkih radova. Kakvo je vrijeme danas u Zaboku možete vidjeti na web stranici škole ili izravno linkom na:

Pogledajte na: https://sudigoz.hr/

https://pljusak.com/meteo.php?stanica=sudigo#https://api.met.no/weatherapi/locationforecast/2.0/compact?lat=46.0244&lon=15.9086&altitude=145

https://pljusak.com/meteo.php?stanica=sudigo

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook