Prethodni članak
Sljedeći članak

Glazba na terasama kafića i restorana: 'Glazba ne smije biti glasnija od 50 decibela'


U tijeku je konferencija za medije Nacionalnog stožera. Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak izvijestio je o trenutnoj situaciji. - Na tjednoj razini imamo porast broja oboljelih od 32,9%. Incidencija na sto tisuća 14-dnevna je 130,6. Najniža je u Istarskoj županiji, a najviša u Dubrovačko-neretvanskoj. Po incidenciji dijelimo treće mjesto s Njemačkom, a bolji su Finska i Danska. Stopa smrtnosti nam je 1355 što nas stavlja na 19. mjesto u EU. Udio pozitivnih u testiranjima je 4% - izvjestio je Capak. 

Novi sojevi

Capak je odgovorio na pitanje o novim sojevim. - Imali smo ranije osam potvrđenih britanskih sojeva i tri potvrđena u Infektivnoj klinici. Sad smo od 300 uzoraka dobili potvrdu na 60 pozitivnih na britanski soj, dva soja iz New Yorka i tri južnoafrička soja. Sve tri osobe su bile na izletu u Zanzibaru. Za dvije imamo potvrdu koje su bile u Zanzibaru krajem siječnja, nisu prenijeli bolest, a za jednu osobu čekamo potvrdu, ta je osoba bila u Zanzibaru u veljači - kazao je.

- Ne samo mi nego i cijela Europa poziva građane da ovo nije trenutak za putovanja koja nisu nužna. Time se otežava naša borba s pandemijom. - poručio je načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Isporuka cjepiva
- Ovaj tjedan nam stiže 23.400 doza Pfizera i 7.200 doza AstraZenece. Ukupno do kraja veljače stiglo je više od 315.000 doza cjepiva. Do kraja ožujka očekujemo 426.757 doza sva tri cjepiva. - rekao je Capak.

Njujorški soj

- Malo znamo o njujorškom soju, tek su se prve informacije počele javljati krajem prošlog tjedna. To je jedna od novih varijanti koji se brže širi i udio tog njujorškog soja u gradu New Yorku raste. Sve osobe koje dolaze iz Južnoafričke Republike i Zanzibara podliježu mjerama kao i osobe iz Britanije i Brazila. Za ostale vrijede ista pravila, negativan PCR - objasnio je Capak.

Glazba u kafićima
- Glazba će biti dopuštena s maksimalnom razinom 50 decibela - rekao je Capak.

- Stvar je u tome da se ljudi nužno više približavaju uz glazbu, a to olakšava širenje virusa. Nije poanta glazba, ovo je čisto epidemiološka mjera. Podsjetio bih sve koji se tome izruguju, da smo bili država koja je najmanje bila zatvorena u EU i da umjesto jasnih kriterija incidencije koje traže, neka razmisle jer da nismo imali mjere, danas ni jedan ugostiteljski objekt, a možda ni trgovine ne bi bile otvorene. Sve više se razmišlja o modelu koji i mi koristimo, a to je praćenje situacije i fleksibilnost. Energiju koja se uzalud troši na to, trebalo bi usmjeriti na striktno pridržavanje mjera čime bi se pomoglo svima, a pogotovo djelatnostima koje su najviše pogođene pandemijom - dodao je Božinović, prenosi  N1.



Još članaka iz "Vijesti"

Facebook