Prethodni članak
Sljedeći članak

FUCHS: 'Ne uvodi se mala matura, već nacionalni ispit za 5. i 8. razrede'

Prva generacija koja bi trebala pisati ove ispite obuhvatit će oko 80.000 učenika

  • Jurica Galoic/PIXSELL

    Jurica Galoic/PIXSELL


Ministar obrazovanja Radovan Fuchs najavio je da će se od iduće godini za pete i osme razrede osnovne škole uvesti nacionalni ispiti, a ne mala matura kako se o tome ranije pisalo u medijima, prenosi portal Vijesti.hr.

Ministar je dao nalog Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje (NCVVO) da pokrene projekt kojim bi se nacionalni ispiti i službeno uveli u obrazovanje. Ispiti bi se provodili na razini čitave države, a pomoću njih bi se provjeravala objektivna razina znanja učenika u temeljnim znanjima i kompetencijama. -Cilj je takvog testiranja provjera kvalitete sustava, ali tako istovremeno evaluirate učenika, nastavnika, predmet, školu i cijeli sustav te im dajete povratnu informaciju o postignućima u temeljnim znanjima i kompetencijama, ali što je još važnije, i o potencijalnim uzrocima dobrih, ali i loših elemenata kako na razini škole, tako i regije, ali i cijele zemlje - izjavio je Fuchs. Za sada će sve ostati pod nazivnikom nacionalnih ispita, a ministar je dodao da se još treba vidjeti može li se takav koncept podignuti na razinu male mature.

Prva generacija koja bi trebala pisati ove ispite obuhvatit će oko 80.000 učenika, a planirani su za proljeće 2022. Prvi će na red doći ispiti iz hrvatskog jezika i matematike. Iako je predviđeno da se ovi ispiti ne ocjenjuju te da nemaju utjecaja na zaključnu ocjenu, oni bi za osmaše mogli postati kriterij pri upisu u srednje škole.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook