Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo zašto će intervencije vezane uz COVID-19 ostavit traga na djelatnicima Zavoda za hitnu

Zavod za hitnu medicinu KZŽ u prošloj je godini imao 22.143 intervencija. Čak 15% bilo ih je vezano na koronavirus


Zavod za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije u 2020. godini na broj 194 zaprimio je ukupno 32.510 poziva, od kojih je 14.106 poziva za hitnim intervencijama, zatim su tu pozivi pacijenata kojima je dan savjet, a bilo je čak i 187 poziva karakteriziranih kao uznemiravanje.

Oživljavanje kod 134 pacijenta

Zavod je u prošloj godini imao 22.143 intervencija, od čega na terenu 64%, a u prostorima za reanimaciju 36%. U usporedbi s 2019. godinom, bilo je 1.497 manje obrađenih pacijenata. U 2020. godini pacijenata s ozljedama bilo je 12%, s politraumom 0,06%, srčanih zastoja 1,73%, a oživljavanje je provedeno kod 124 pacijenta. Što se tiče vremena od prijema poziva do dolaska k pacijentu, prosječno odzivno vrijeme na razini svih ispostava iznosi 17 minuta, čime slijedimo sve standarde suvremene hitne medicine koji propisuju odzivno vrijeme za ruralna područja od 20 minuta. - Posljednjom Mrežom hitne medicine iz 2016. godine i dodatnim financiranjem timova od strane Županije u iznosu 2,7 milijuna kuna postignuto je da su nam sve ispostave i sjedište sada imaju odzivno vrijeme unutar 20 minuta od prijema poziva do dolaska pacijentu, čime se svim stanovnicima ove županije daje jednaka mogućnost za preživljavanje. Najbolje vrijeme imale su Ispostave Donja Stubica i Konjščina, 14 minuta, pa zasigurno možemo reći da imamo najbolju Mrežu hitne medicine u Hrvatskoj. No vrijeme dolaska na intervencije nam se povećalo u prosjeku za 1 minutu u odnosu na 2019. godinu, a razlog je oblačenje osobne zaštitne opreme zbog pandemije – kaže Krešimir Božić, ravnatelj Zavoda.

Najveći izazov

A pandemija je ono što je 2020. godinu u radu Zavoda učinilo različitom od prijašnjih godina. – Zasigurno je to bio najveći izazov u prošloj godini jer se s takvom vrstom epidemije nikad nismo susreli te smo protokole i rad stalno trebali prilagođavati smjernicama struke i situaciji na terenu. Svaka intervencija predstavlja poseban izazov, jer ovisno o epidemiološkom statusu koji je ponekad nejasan, ovisi vrsta opreme koju moraju imati djelatnici i vrsta vozila kojim se ide na intervenciju – pojašnjava Božić. Prvu intervenciju vezanu za koronavirus imali su 12. veljače 2020. godine. Od tada pa do kraja godine Zavod je imao ukupno 2080 intervencija vezanih na koronavirus, što je gotovo 15% od ukupnog broja intervencija. – Uveli smo rad u smjenama od 24 sata kako bi djelatnici što manje dolazili u međusobni kontakt. Zbog velikog broja poziva, 26% u odnosu na godinu prije, uveden je u Prijavno – dojavnu jedinicu treći dispečer. Timovima T2 u Klanjcu i Konjščini pridruženi su liječnici, a oformljen je i dodatni tim za potrebe prijevoza pacijenata između bolničkih ustanova i kao pomoć postojećim timovima – kaže ravnatelj. Prvog djelatnika pozitivnog na koronavirus imali su sredinom listopada, a u prošloj godini Zavod je imao ukupno 29 osoba koje su preboljele COVID – 19, dok je u samoizolaciji bilo 110 osoba. Od početka prosinca Zavod je uveo testiranje pacijenata brzim antigenskim testovima, 200 su nabavili sami, a 1000 Županija. – Primjena tih testova uvelika olakšava rad, budući da nakon testiranja selektiramo pacijenta u odgovarajuću ustanovu i umanjujemo mogućnost prodora virusa u bolnički sustav. Od ukupnog broja testiranih pacijenata, prisutnost koronavirusa utvrdili smo u 30% slučajeva – rekao je Božić.

Zanimljiv slučaj

Oko 50% pacijenata oboljelih od koronavirusa obrađeno je od strane timova Zavoda kod kuće, 50% zahtjevalo je hospitalizaciju. – Ono sa čime se sada susrećemo su stanja i posljedice nakon preboljelog COVID – a. Zasigurno će intervencije vezane uz COVID – 19 pacijente ostaviti trag i na našim djelatnicima, jer naši su timovi na prvoj crti obrane – ističe Božić, a ispričao nam je i jedan zanimljiv slučaj iz prošle godine. – U Donjoj Šemnici pacijentu je po uputama naših dispečera do dolaska našeg tima susjeda, inače medicinska sestra, pružala laičku animaciju. Kasnije je tim nastavio postupak oživljavanja i taj je slučaj završen sretno, pacijent je spašen bez neuroloških ili drugih posljedica i danas normalno obavlja životne zadaće, a došao je i zahvaliti ekipi koja ga je spasila. Bilo je i pacijenata koji su naš broj 194 zvali kako bi djelatnicima čestitali blagdane – kaže Božić, koji se kratko osvrnuo i na situaciju s potresom, istaknuvši da su odmah dva tima hitne medicine upućena na područje pogođeno potresom, a i ovih dana pomažu na području Sisačko – moslavačke županije. Osvrt na 2020. godinu Krešimir Božić završava optimizmom te pozivom građanima da iskoriste priliku koju pruža cjepivo protiv COVID – a i cijepe se kako bismo se što prije vratili u život kakav smo imali prije epidemije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook