Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo koliko je prijavljenih slučajeva nuspojava i jesu li opasne


Ravnatelj HZJZ-a je kazao kako su do sada prijavljene 122 sumnje na nuspojave. - Sve su osim jedne koja je stigla danas potvrđene. Većina je blagog tipa, lagana temperatura, glavobolja, loše osjećanje... Nekoliko težih se razmatra jesu li posljedica cijepljenja, no uglavnom jesu. Do sada je bila samo jedna prijava na nuspojavu cjepiva Moderne - pojasnio je Capak.

Preporučeno je da maksimalan razmak između dvije doze bude 42 dana. Ako bi to bilo i više, nije preporučivo jer proizvođač ne garantira učinak, ali osoba će dobiti drugu dozu i nakon tog roka ako dođe do prekoračenja.

Hoće li se cjepivo moći birati? - Ako će postojati mogućnost aplikacije na nekom mjestu više vrsta cjepiva, naravno da će pacijenti moći birati. Moderna je otišla u SMŽ. A kada dođe AstraZeneca pretpostavljam da će na nekim mjestima biti i mogućnost izbora - rekao je Capak. Nova tranša Moderninog cjepiva stiže 24. siječnja.

Aktualne mjere na snazi su do 31. siječnja i sasvim je sigurno da se prije neće ukidati. A kako bi se mogle ukidati, u Stožeru su oprezni. - Možete očekivati da ćemo razgovarati o epidemiološkoj situaciji. Uzimat ćemo u obzir sve što je relevatno za donošenje odluka. Činjenica je da su brojevi bolji, ali u zemljama u okruženju teško možemo govoriti o stabilnoj situaciji s epidemijom i da nam to otvara neke naročite mogućnosti o popuštanju mjera. Ići će se kroz svaku mjeru i procjenjivati njezin učinak na smanjivanje broja zaraženih. Ni uz najbolju volju ne mogu biti precizniji. Mislim, pogotovo nakon upozorenja oko novog soja virusa, sigurno nećemo riskirati da nam se epidemiološka situacija naglo počne urušavati - pojasnio je Davor Božinović.  Kad je riječ o popuštanju mjera u županijama koje imaju dobru situaciju, to kazao je Božinović nije moguće, kako piše portal  Vijesti.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook