Prethodni članak
Sljedeći članak

Dragovoljci i veterani domovinskog rata predlažu izgradnju Veteranskog centra u Krapinsko-zagorskoj županiji


U Dubravi Zabočkoj u dana 28.01.2023.godine sa početkom u 15,00 sati u prostorijama NK RUDAR održan je izvještajni sabor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije.

Saboru udruge prisustvovalo je 73 člana braniteljske udruge te gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i predsjednik UDVDR Sisačko-moslavačke županije Stjepan Hrastnik.

Sabornicima udruge Izvješće o radu udruge za 2022.godinu i financijsko izvješće te plan rada i financijski plan za 2023.godinu u ime Središnjeg odbora udruge predočio je predsjednik udruge mr.cim.Josip Horvatin.

U izvješću su naglašene aktivnosti na obilježavanju obljetnica iz Domovinskog rata, predavanjem u školama, posjetom gradu heroju Vukovaru,informatičkim opismenjavanjem i donacijom računala(udruga je do sada donirala preko 1.120 komada razne informatičke opreme),organizacijom 1.zagorske pekmezijade, odlaskom na hodočašća a posebno u Voćin sa 53 člana udruge, organizacija sistematskih pregleda i donacija medicinske opreme u borbi protiv COVID-19 i drugo. Posebna je zahvala upućena krapinsko-zagorskoj županiji, gradovima Zaboku i Donjoj Stubici, općinama Stubičke Toplice, Hum na Sutli, Hrašćina, Budinščina, Marija Bistrica, Zagorska sela i drugim koji su financijski i na druge načine dali potporu u radu udruge.

Udruga u 2023.godini planira održati 4.memorijalna turnira u spomen na suborce, organizirati proslavu 28.godišnjice VRO Bljesak u Zabok i Humu na Sutli, biti nazočni na hodočašćima a posebno na 15.hodočašću u Voćinu, otići na dvodnevni posjet gradu heroju Vukovaru i biti nazočni na braniteljskim igrama i slavonskoj pekmezijadi u Dugoj Međi, donirati članovima udruge i udrugama civilnog društva 120 računala(ista su osigurana) te organizirati 2.zagorsku pekmezijadu 02.09.2023.godine i drugo.

Nakon podnošenja izvješća nadzornog obora i suda časti jednoglasno su prihvaćena sva izvješća i planovi udruge za 2023.godinu.

Posebno zahvalu braniteljskoj udruzi kao udruzi partneru na koju se grad Zabok uvijek mogao osloniti iskazao je gradonačelnik Zaboka uz napomenu da je udruga ponos kako udruge trebaju djelovati u zajednici te da će i grad Zabok dalje financijski i na druge načine pomagati.

U raspravi na izvještajnom saboru dana je inicijativa da se ide sa prijedlogom da se u Krapinsko-zagorskoj županiji izgradi Veteranski centar kao oni koji su već izgrađeni. Temelj prijedloga je činjenica da u županiji postoji Veteranska bolnica i dvije specijalne bolnice(Krapinske Toplice i Stubičke Toplice) koje nisu daleko udaljene te da predstavljaju velike prednosti za one potrebe koje veteranski centri nude hrvatskim braniteljima u zaštiti njihova zdravlja. Branitelji iz Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije branili su Domovinu(neposredne ratnog djelovanja u Krapinsko-zagorskoj županiji nije bilo), u odnosu na ostale dijelove hrvatske gdje su branitelji branili svoj dom pa je i to jedan od razloga koji doprinosi implementaciji prijedloga.

Nakon izvještajnog sabora održan je memorijal u kartaškoj igri bella „Goran Šoštar“ u spomen na rano preminulog člana udruge koji je ostavio neizbrisiv trag poglavito u informatičkom opismenjavanju hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Na memorijalu se natjecalo 12 ekipa, a zlatnu medalju i pehar osvojili su Vlahović Zvonko-Horvat Veljko, srebrnu medalju i pehar Janžek Josip i Bratković Branko brončanu medalju i pehar Kukolja Stjepan, Krznar Boris, U jutarnjim satima delegacija udruge položila je cvijeće i zapalila lampaše na grobu pokojnog hrvatskog branitelja Gorana Šoštara na gradskom groblju u Donjoj Stubici.

Najboljim kartaši nagrađeni su peharima i medaljama, a udruga je za sve članove i goste osigurala hranu i piće.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook