Prethodni članak
Sljedeći članak

DETALJI TRAGEDIJE U SUSJEDSTVU : Lavina je povukla dvojicu, jedan je na mjestu poginuo. Dok su ga izvlačili, pokrenula se nova lavina

Dok su spasioci izvlačili tijela dvojica tijela, dvoje nesavjesnih planinara izazvalo je drugu jaku lavinu na planini Storžić


Slavko Rožić bio je alpinist svim srcem i alpinistički instruktor. Pamtit ćemo ga kao nekog tko je stajao iza svojih riječi i istovremeno se pokazao kao netko tko je prije svega bio čovjek od djela. Napisali su to članovi slovenske gorske službe spašavanja nakon što je u subotu na planini Storžić na sjeveru zemlje troje ljudi poginulo u dvije snježne lavine, pišu 24 sata.

Rožić je stradao u onoj prvoj koja se pokrenula na planini u smjeru Kramara. Odmah je pozvana pomoć i na mjesto nesreće odletio je posebno opremljen policijski helikopter s 5 spasilaca. Nisu mogli reanimirati alpiniste, te su ih zbog loših vremenskih uvjeta morali brzo evakuirati.

„Lavina je osim te dvojice, povukla još dva očevica. Oni su se uspjeli sami lako iskopati“, izjavio je za slovenske medije Sašo Rožić, voditelj akcije spašavanja.

Neposredno prije podizanja druge žrtve, dva alpinista koji su se nalazili na gornjim padinama planine, pokrenuli su drugu lavinu koja ih je povukla sa sobom. Ekipa koja je bila na mjestu nesreće dobila je informaciju o lavini putem radija pa su pobjegli i spasili život. No, dvojica su ozlijeđena.  Nažalost, snijeg je povukao dvojicu alpinista od kojih je jedan poginuo, a drugi je preživio uz teške prijelome. Zbog novonastalih problema, u akciju su se uključila još 24 spasilaca, među kojima su bili i gorski spasioci, potražni timovi sa psima, hitna pomoć, vojska i policija. cijelo vrijeme problem im je stvarao jak vjetar.

„Stanje u planinama je i dalje nestabilno. Molimo sve da malo pričekaju nekoliko dana prije kakvog planinarenja, dok se situacija ponovno ne smiri“, poručio je voditelj akcije spašavanja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook