Prethodni članak
Sljedeći članak

Dan broja 112: Služba 112 Krapina u 2020. godini zaprimila je 28 373 poziva, od čega je 1 502 bilo vezano za COVID

Danas se obilježava Dan europskog broja 112, koji sve hitne službe integrira u jedinstveni sustav


U prostorima Poslovno – tehnološkom inkubator Krapinsko - zagorske županije je održana konferencija za medije povodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Na konferenciji za medije govorili su voditelj službe civilne zaštite Krapina Josip Cigula i načelnik Službe 112 Krapina i zamjenik župana Anđelko - Ferek Jambrek.

Voditelj Službe 112 Krapina Josip Cigula napomenuo je da se danas obilježava Dan europskog broja 112, koji sve hitne službe integrira u jedinstveni sustav. - Danas se obilježava 30 godina jedinstvenog europskog broja 112 u EU. Predstavnici Europske komisije, parlamenta i Vijeća Europe su 11. veljače 1999. godine potpisali tripartitnu deklaraciju kojoj je 11. veljače ustanovljen kao Dan europskog broja 112. Besplatnim pozivom na 112 u bilo kojoj državi članici može se zatražiti pomoć hitnih službi. U Hrvatskoj je taj broj uveden 2005., a sustav djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite i neprekidno osigurava zaprimanje dojava na broj 112 putem telefona, SMS poruka i e – poziva iz vozila koja imaju ugrađen takav sustav – kaže Cigula.

U 2020. godini zaprimljeno 28 373 poziva

Sustav na području RH čini 20 županijskih centara 112. U našoj županiji je 112 Krapina koji djeluje unutar službe civilne zaštite i tijekom 2020. godine zaprimio je 28.373 poziva, 18.168 bilo namjenskih, 9.679 nenamjenskih, 508 poziva bilo je zlonamjernih, 25 poziva bilo je na stranim jezicima i 8 poziva je bilo koji se odnose na lociranje pozivatelja.

-Pozivom na 112 možemo pokrenuti akciju traganja i spašavanja na kopnu i moru, hitni prijevoz zrakom, lociranje unesrećenog pozivatelja, angažiranje nadležnih operativnih snaga. Prednosti poziva na 112 su štednja vremena jer se jednim pozivom alarmira više hitnih službi, pa one nisu opterećene opetovanim pozivima kada više prijavitelja javlja nesreću, operateri u centru filtriraju nenamjenske i zlonamjerne pozive, može se dojaviti na stranom jeziku. Želim istaknuti da sustav 112 nema vlastite snage na terenu, no neizostavna je komponenta sustava civilne zaštite – napomenuo je Cigula.

1502 poziva vezano uz COVID – 19

Županijski centar 112 Krapina primio je 1502 poziva vezano uz COVID – 19, od čega su se 92 odnosila na kršenja mjere samoizolacije. Kao služba su u sjedištu davali građanima pojašnjenja, usmjeravali ih na odluke Stožera, upute HZJZ – a, imali su veliki posao koji se ne može uspoređivati s normalnim radom od prije. Unutar Službe civilne zaštite je i odjel inspekcije koji radi na nadzoru u vezi provođenja mjera i odluka Stožera.

Izvrsna suradnja Stožera civilne zaštite KZŽ i Službe 112 Krapina

Načelnik stožera civilne zaštite Krapinsko - zagorske županije i zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek čestitao je Službi 112 Krapina njihov dan i zahvalio je svim djelatnicima koji odrađuju izvrstan posao. – U proteklih godinu dana zajednički smo odradili sjajan posao, zbilja je to bilo specifično razdoblje i možemo reći da smo bili praktički u kontaktu 24 sata na dan. Nije bilo pritužbi građana na rad Službe 112, a mislim da nije bilo pretjerano kritike ni na Stožer KZŽ. Službi 112 zahvaljujem na odličnoj suradnji i nadam se da te suradnje bude čim manje jer čim moramo surađivati, to onda nije dobro i nadam se da će situacija s koronavirusom uskoro prestati – poručio je načelnik stožera.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook