Prethodni članak
Sljedeći članak

Božinović o mogućem popuštanju mjera: 'Nastojimo izbjeći scenarij otvori-zatvori'

  • Robert Anic/PIXSELL - Božinović

    Robert Anic/PIXSELL


Održana je konferencija za medije Nacionalnog stožera. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je porast novozaraženih 30 posto u tjedan dana. - Incidencija dvotjedna je 115,3 - najveća je 280,5 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U Europi smo na 3. mjestu - bolji su samo Finska i Danska. Najgora je Češka. Stopa smrtnosti je 1340 što nas stavlja na 19. mjesto u EU - rekao je Capak. HALMED je do sada zaprimio 991 prijavu sumnji na nuspojave cijepiva protiv covida.

Na pitanje o rastu novozaraženih od 30 posto na tjednoj bazi, Capak je kazao da je praćenje kontakata izuzetno važno, osobito zbog novih sojeva. - Za većinu oboljelih imamo podatke gdje su se i kako zarazili. Radi se o opuštanju ljudi, obiteljskim i malo većim okupljanjima, osobito u Dubrovačko-neretvanskoj županiji - kazao je. 

Što se tiče zaraze britanskim sojem, o tome novih informacija nema jer sekvencioniranje ide sporo. Markotić je kazala da većina zemalja EU ima problema s tim te da većina bilježi 20 do 30 posto zaraženih britanskim sojem. - Britanski soj preuzima primat. Trebali bismo biti svjesni da ga ima u visokom postupku i da trebamo paziti jer se lakše i brže širi, osobito među mladima pa i među djecom - kazala je. 

Popuštanje mjera? 

Od danas se intenziviraju razgovori o periodu o mjerama nakon 1. ožujka, rekao je ministar Davor Božinović. - Nećemo se povoditi za rješenjima u drugim zemljama. Situacija se pogoršava, u našem istočnom susjedstvu i najgore bi bilo misliti da je najgore prošlo. Nije slučajno da je zahvaćena Dubrovačko-neretvanska županija, povećava se broj i u Splitu. Ono što se da iščitati je jedna vrsta opuštanja, što nije dobro, osobito ako se odnosi na privatna okupljanja koja su i zabranjena. Poanta je da su takva intenzivna druženja riskantna. Kad sve to uzmemo u obzir, mi ćemo naravno razgovarati o tome što se eventualno može napraviti od 1. ožujka. Svima nam je u interesu da se život normalizira. Ako se i ide u popuštanja, epidemiološki okviri morat će biti striktni što će izazvati nerazumijevanje i nezadovoljstva. No, morat ćemo nešto učiniti da bismo malo popustili tenzije. Bit će to sigurno dugi razgovori - naširoko je pojasnio Božinović naglasivši da žele izbjeći scenarij otvori-zatvori, prenosi portal  Vijesti.hr.

- Najgore je kad se opustite i kažete: neće baš mene, neće baš danas...Mislim da bi, kad bi se radilo istraživanje, najviše novozaraženih bilo iz te skupine - dodao je.

Nepovjerenje u rad Stožera? 

Božinović je rekao da je vidio da 69 posto građana podržava rad Stožera, ali da postoje različita istraživanja. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook