Prethodni članak
Sljedeći članak

ANKETA: ‘Ima još puno prostora za napredak, a sve ovisi kako se koja žena zna izboriti’

Što misle Zagorke, jesu li žene ravnopravne s muškarcima i u kakvom su položaju danas, pitali smo ih u anketi


Dan koji slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola – Međunarodni dan žena, širom svijeta obilježava se 8. ožujka. Ovaj dan koji ističe ravnopravnost žena i muškaraca prvi puta prigodno je obilježen navedenog datuma 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Već sljedeće godine u Kopenhagenu je održana prva međunarodna ženska konferencija u organizaciji Socijalističke Internacionale gdje je službeno odlučeno da se svake godine 8. ožujka obilježava Međunarodni dan žena. Prijedlog ovoj inicijativi dala je slavna njemačka socijalistica Clara Zetkin. Od tada se obilježavanje ovog dana proširilo Europom, pa i diljem svijeta. U zapadnom svijetu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministice. Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjeni narodi su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena. Kakav je položaj žena danas? Na papiru, one su ravnopravne s muškarcima. No česte su teme potplaćenosti žena, premalog postotka žena na rukovodećim pozicijama, u politici, seksualnog uznemiravanja, nasilja nad ženama… Što misle Zagorke, jesu li žene ravnopravne s muškarcima i u kakvom su položaju danas, pitali smo ih u mini – anketi.

 

Štefica Krznar, Zabok
Puno bolje nije nego prije, što se ravnopravnosti spolova tiče, a sve ovisi kako se koja žena zna izboriti. Mislim da su žene još uvijek malo zapostavljene u odnosu na muškarce, iako na papiru imaju sva prava. Ja sam radila i penziju zaradila i ne mogu se požaliti da sam bila zapostavljena ili degradirana jer sam žena. Ali opet, znala sam se izboriti. Među ženama ima jala, ljubomore, rivalstva. Možda čak više ima rodne neravnopravnosti u privatnoj sferi, među susjedima, doma, što se tiče kućanskih poslova. Žao mi je žena koje stradaju, koje se maltretira.

 


Sanjica Mikulec, Prosenik
Ne znam je li ženama lakše danas ili je bilo prije. Žene su možda ravnopravnije nego prije 10, 20 godina, no možda su još uvijek malo potplaćene. Ja osobno nisam imala loših iskustava po toj osnovi. No činjenica je da žene uglavnom, osim posla na poslu, imaju posla i doma više od muškaraca.

 


Vera Šantak, Zagreb
Nemam loših iskustava i nisam doživjela neke loše situacije po toj rodnoj osnovi, nisam nikad imala osjećaj da sam za nešto zakinuta jer sam žena. Da li je to stvar same osobe, mislim da je. Uvijek sam se izborila za svoje, možda to ne naprave svi. Znam da su žene manje plaćene za isti posao, a problem je i ona ‘šihta’ doma, koju više odrađuju nego muškarci. No, još uvijek postoje žene koje su diskriminirane.

 


Mirjana Zglavinski, Pustodol Začretski
Ima još puno prostora za napredak, što se tiče ravnopravnosti između žena i muškaraca, i doma i na poslu i svugdje. Bilo bi dobro da se sve još malo popravi, da budemo još malo jednakiji. Osobno nisam doživjela neke neugodnosti ili da mi je bilo teže na poslu, no znam da ima takvih stvari.


Anica Horvat, Tuheljske Toplice
Nemam dojam da su žene zakinute, sada je to ipak sasvim drugačije nego nekad. Nema više podjele na ženske i muške poslove, sad svi sve rade, ipak je drugačije. Jedino nije u redu što su, kako kažu, žene manje plaćene za isti posao od muškaraca. Ja osobno nisam nikad imala osjećaj da mi je teže jer sam žena. Kod mladih se stvari i doma mijenjaju, muž i žena dijele kućanske poslove, muškarci čak idu i na porodiljski, to je sada sasvim nešto drugo. Napredujemo!

 

Valentina Škalićki, Desinić
Mislim da je puno drugačije nego prije, žene su se izborile za prava, pokušavaju biti ravnopravne s muškarcima, naučile su živjeti i raditi samostalno. Nekad su bile kućanice, muž je radio, one su bile doma i ovisile o njima, a sada rade. S te je strane bolje. No život je općenito teži nego što je bio nekad. A Dan žena, dan je kao i svaki drugi. Nekad je to bilo više naglašeno i imalo veći značaj, upravo zbog toga jer je ženama bilo teže.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook