Prethodni članak
Sljedeći članak

AKTIVNI I NAKON 65-E!: Nakon keramičke, siječanj obilježile kulinarske radionice i tečaj nordijskog hodanja

Projektne aktivnosti se nastavljaju...


eO projektu Općine Radoboj, „Aktivni i nakon 65-e! već smo pisali. Sam projekt uključuje čitav niz besplatnih aktivnosti namijenjenih osobama s navršenih 65 godina i više koje imaju prebivalište na području Općine Radoboj. Kroz planirane aktivnosti projekta, mještani imaju mogućnost sudjelovanja u mnogim zanimljivim radionicama čime im se pruža jedinstvena prilika da se uključe u društveni i kulturni život zajednice, nauče nešto novo i obogate svoje slobodno vrijeme. Sam projekt se u potpunosti financira iz sredstava Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.476.024,37 kn te će trajati dvije godine. Projekt provodi Općina Radoboj u suradnji s projektnim partnerima Centrom za socijalnu skrb Krapina, Gradskim društvom Crvenog križa Krapina te Muzejem Radboa.

Veliki entuzijazam polaznika

Sukladno tome, kroz projekt je dostupno pohađanje mnogih zanimljivih radionica poput kreativne radionice, kulinarske radionice, informatičke radionice, keramičke radionice, sportsko-rekreativne radionice, ali i mnogih edukativnih radionica na temu gerontologije te mentalnog i fizičkog zdravlja. Kroz pohađanje dostupnih radionica, polaznici imaju priliku naučiti nešto novo te na edukativan i zabavan način provoditi svoje slobodno vrijeme. Osim navedenih radionica, projekt uključuje i besplatne usluge frizera i fizioterapeuta, odlazak na kupanje u Krapinske toplice, kao i odlaske u kino i kazalište te organizaciju izleta na atraktivne lokacije diljem Hrvatske. Negativna epidemiološka situacija je uvelike utjecala na našu svakodnevicu čime je onemogućen velik broj aktivnosti na koje smo navikli.

Navedena situacija je zahtijevala određenu prilagodbu na sam način provedbe projekta i održavanja radionica. Zbog navedenog razloga, ali i da se zaštiti zdravlje pojedinca, polaznicima radionica se pružila mogućnost rada od kuće u udobnosti svoga doma. Polaznici su iskazali veliki entuzijazam i njihov marljiv rad je rezultirao izradom ukrasnih predmeta s božićnim motivima, adventskih vijenaca i kuglica za bor. Također, u suradnji s projektnim partnerom Općine Radoboj - Centrom za socijalnu skrb održana je online radionica na temu „Mentalno zdravlje u doba pandemije“. Za uspješno odvijanje i praćenje radionice, polaznicima se dostavila potrebna računalna oprema u vidu tableta i laptopa te pružila podrška u vidu načina i same metodologije odvijanja radionice.

Frizer i fizioterapeut

- S dolaskom nove 2021. godine uslijedio je nastavak održavanja radionica. Sukladno tome, održala se keramička radionica gdje se polaznike, uz stručnu podršku i demonstraciju majstora, uvelo u tajne izrade keramike oblikovanjem gline na lončarskom kolu. Nakon uvodne demonstracije majstora, polaznici su dobili priliku samostalno raditi s glinom i izraditi željeni predmet. Također, za polaznike radionica se organizirao posjet Muzeju Radboa gdje su imali priliku upoznati se s prošlošću radobojskog kraja te razgledati bogatu zbirku muzejskih eksponata u vidu vrijednih fosilnih, arheoloških i rudarskih nalaza. Nastavno tome, siječanj je obilježio početak održavanja kulinarskih radionica.

Za potrebe održavanja radionica koristi se opremljena kuhinja na katu DVD-a u Radoboju. Krenulo se i sa održavanjem sportskih radionica, točnije tečajem nordijskog hodanja, koje predstavlja izuzetno kondicijski djelotvornu i zabavnu aktivnost gdje se uz stručno vodstvo trenera polaznike educira o pravilnoj tehnici nordijskog hodanja. Za potrebe održavanja radionica, polaznicima se osigurala potrebna oprema u vidu nordijskih štapova. Održavanje radionica odvija se na katu DVD-a u Radoboju gdje je polaznicima omogućen veliki prostor za slobodno kretanje i za poštivanje preporučenih epidemioloških mjera – kaže Ivana Hazulin, voditeljica projekta.

Kontakt

Svim zainteresiranim mještanima sa 65 i više godina dostupne su i besplatne usluge frizera i fizioterapeuta. Za sve one koji nisu upoznati s aktivnostima projekta i samim načinom provedbe radionica, a željeli bi se uključiti, ili doznati više informacija o projektu te se predbilježiti na korištenje jedne od dostupnih i ujedno i besplatnih usluga, slobodno mogu kontaktirati Voditelja dnevnih aktivnosti projekta Alena Strahineca na broj 099/3469-009. Također, dodatne informacije o projektu koje uključuju informacije o dosad provedenim radionicama, dostupne su i na Internet stranici Općine Radoboj na poveznici www.radoboj.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook