Prethodni članak
Sljedeći članak

[PRVI U HRVATSKOJ] Za 9 dječjih projekata Županija dodijelila 112 tisuća kuna

Participativni dječji proračun je pun pogodak. Zahvaljujem djeci koja su odradila sjajan posao i pokazala veću pravednost i hrabrost nego kada mi ocjenjujemo neke projekte, rekao je župan Željko Kolar


U OŠ Lijepa naša Tuhelj danas su dodijeljeni ugovori o dodjeli financijskih sredstava prijaviteljima na Javni poziv za prijavu prijedloga za participativni dječji proračun za 2020. godinu. Svim prisutnima dobrodošlicu je poželjela ravnateljica škole Snježana Romić, a načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja istaknuo je da je Tuhelj mala općina, ali s puno sluha za svoje najmlađe, čije inicijative rado sluša.

Zamjenica župana Jasna Petek izrazila je ponos i zadovoljstvo zbog činjenica da Krapinsko – zagorska županija prva u Hrvatskoj dodjeljuje sredstva vezana uz dječji participativni proračun. Od 2018. godine KZŽ nosi i prestižnu titulu Županija – prijatelj djece, što je nagrada, ali i obaveza, a kako je aspekt uključivanja djece u odlučivanje važan, raspisan je poziv za participativni dječji proračun, istaknula je zamjenica župana. – Radi se o 100 tisuća kuna u županijskom proračunu, namijenjenih dječjim projektima, za koji su ideje dala djeca, u kojima će sudjelovati djeca i o kojima su odlučivala djeca. Na javni je poziv pristigla 31 molba odnosno projekt, a ključno je bilo da su ideje dala djeca i da su projekte osmislila djeca. Konačnu odluku donijeli su dječji načelnici i gradonačelnici, a od 31 projekta u uži je izbor ušlo njih 11. Od njih je pred dječjim povjerenstvo izabrano 9 projekata koji su vezani uz svakodnevicu, a djeci će život učiniti boljim. Djeca sve vide puno jednostavnije, i svoje probleme i njihova rješenja, mi odrasli znamo zakomplicirati stvari – rekla je Jasna Petek, poručivši da dječji participativni proračun ide dalje i iduće godine.

A župan Željko Kolar nadopunio je ovu dobru vijest obećanjem da će iduće godine za tu namjenu biti osigurano duplo, 200 tisuća kuna, a iznos će se i dalje povećavati. – Zahvaljujem djeci koja su odradila sjajan posao i pokazala veću pravednost i hrabrost nego kada mi ocjenjujemo neke projekte. Sastanci s dječjim gradonačelnicima i načelnicima nisu samo pro forme, već imaju konkretan sadržaj. Kad oni kroz svoja vijeća prate što se događa u njihovim gradovima i općinama, mogu predlagati svojim odraslim kolegama mjere. Ovo se pokazalo kao pun pogodak, to su djeca shvatila vrlo ozbiljno, ima sjajno osmišljenih projekata. Od 31 projekta, odabrati ih 9 nije jednostavno. To je dokaz da djeca razmišljaju svojom glavom i da nisu opterećena ničim te pokazuje njihovu kreativnost i domišljatost. S druge strane, znaju da u toj krativnosti postoje neka pravila kojih se moraju pridržavati da bi svoj projekt mogli i realizirati. To je ključ. Ovo je ogroman iskorak, a činjenica da smo prvi u Hrvatskoj nije nebitna – istaknuo je Kolar, zahvalivši svima koji su sudjelovali u projektu.

Župan Kolar dodijelio je ugovore predstavnicima škola, udruga i DND – ova koji su dobili sredstva, ukupno oko 112 tisuća kuna. Tako je Vijeće učenika OŠ Marija Bistrica za projekt 'Naše klupice' dobilo 7 tisuća kuna, Vijeće učenika OŠ 'Lijepa naša' Tuhelj za projekt 'Za odmor i druženje' 8.818,84 kune, Udruga 'Kaj' Petrovsko za projekt 9.141, 80 kuna, OŠ Antun Mihanović Klanjec za projekt 'Školsko igralište – naše mjesto sportskih aktivnosti, okupljanja i druženja' 12.629 kuna, OŠ Bedekovčina za projekt 'Utjecaj ljudi na kakvoću vode Bedekovčanskih jezera i rijeke Krapine' 14.848,75 kuna, OŠ Sveti Križ Začretje za projekt 'Učimo pravilno sjediti – za našu zdravu kralježnicu' 15.000 kuna, Društvo Naša djeca Zagorska Sela za projekt 'Opremanje dječjeg igrališta novom spravom' 15.000 kuna, OŠ Janka Leskovara Pregrada za projekt 'Nasilje preskoči, u nove ormariće uskoči' 14.980 kuna te Društvo Naša djeca Krapinske Toplice za projekt 'SVI mi možemo biti ZVIJEZDE ako se naš GLAS može ČUTI daleko' 15.000 kuna.

Marko Zorelec iz Zagorskih Sela, dječji je načelnik Zagorskih Sela, a pohađa 8. razred. – Projekt smo bili u 10. mjesecu izbacili, za stavljanje nove sprve na igralište koje nam je već dosta uništeno. Nemamo školu, pa su djeca većinom na igralištu dok su vani i druže se. Većinom smo tamo, a sada ćemo dobiti novu spravu pa će nam biti bolje, ogromna je, ima tobogan na sebi. Jako smo sretni – rekao je Marko Zgorelec.

Još članaka iz "Tuhelj"

Facebook

Za sav su promet nakon slabljenja bure otvorene: -dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Maslenica; -državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; -Paški most. Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program