Prethodni članak
Sljedeći članak

Zvonko Očić prvi je zagorski sudac koji će suditi na Olimpijskim igrama

Put Tokia Zvonko će u srijedu ujutro letom preko Amestardama. Hrvački turnir na O.I. počinje 1. kolovoza, a trajat će do 7. kolovoza. Svih 40 sudaca svako će jutrom kompjuterskim odabirom dobiti nominacije za suđenje u kvalifikacijama, gdje će se pomno pratiti njihove izvedbe


Svaki sportaš, pa tako i svaki sportski sudac sanja da će jednog dana biti sudionik Olimpijskih igrara. Više od toga ne postoji. Taj se san ispunio Zvonku Očiću iz Krapinskih Toplica koji je će suditi hrvački turnir na Olimpijskim igrama u Tokiju. Očić će tako postati prvi zagorski sudac koji je sudio na Olimpijskim igrama. Kruna je to njegovog 36-godišnjeg suđenja u hrvanju, a pet je godina manje međunarodni hrvački sudac.

-Ovo je svakako kruna moje sudačke karijere u hrvanju. Ove će se igre možda najviše pamtiti po specijalnim mjerama izazvanim zbog pandemije korona virusa, no to nikao neće umanjiti njihov značaj i kvalitetu. Ponosan sam što ću biti dio ovog najvećeg sportskog spektakla, no za to je valjalo uložiti puno rada i truda – ističe nam Zvonko Očić. Od 90 hrvačkih sudaca koji su u olimpijskom programu, njih 40 odabrano je za Tokio. Hrvatska će imat čak dva hrvačka suca na O.I.

Uz Zvonka će to biti i Davor Petanjek, koji je sudio i na prošlim O.I. u Riju. Ako se zna da više od jednog suca imaju samo Rusija, SAD i Njemačka, jasno je da hrvatski hrvački suci na čelu s Očićem i Petanjekom spadaju u samu svjetsku elitu.

Satisfakcija za Rio i borba za „zlatnu zviždaljku“

Zvnoku su ovo trebale biti već druge O.I. I on je kao i njegov kolega Petanjek trebao biti u Rio de Jenaeiru, no u posljednji čas je maknut s liste. Razlog je taj što oštro protestirao u ožujku 2016.  na olimpijskom turniru u Zrenjaninu, gdje je naš najpoznatiji hrvač, Božo Starčević, teško oštećen u polufinalu i tako mu je trenutno bila uskraćena viza za Rio. No svjetska hrvačka organizacija (UWV) zahvaljujući njegovom prosvjedu razmotrila je situaciju i priznala pogrešku, pa je Starčević dobio pozivnicu za O.I. u Riju, koju je opravdao petim mjestom. Očić je nažalost skinut s liste sudaca za O.I., ali nakon toga dobio je još veći ranking i u posljednjih pet godina nije propustio ni jedno važno svjetsko i europsko hrvačko natjecanje. U protekle dvije godine zasigurno je jedan od svjetskih sudaca koji je sudio na najviše međunarodnih natjecanja, a dobrim izvedbama ušao je među pet najboljih svjetskih sudaca od kojih će jedan na SP u Oslu u listopadu dobiti „zlatnu zviždaljku“ i biti službeno proglašen najboljim svjetskim sucem. Konkurencija će imati u kolegama iz Poljske, Kanade, SAD-a i Japana.

Put Tokia Zvonko će u srijedu ujutro letom preko Amestardama. Hrvački turnir na O.I. počinje 1. kolovoza, a trajat će do 7. kolovoza. Svih 40 sudaca svako će jutrom kompjuterskim odabirom dobiti nominacije za suđenje u kvalifikacijama, gdje će se pomno pratiti njihove izvedbe, a 10 najboljih svakih dana konkurirat će za podnevna finala. Ukupno će biti 18 finala, po 6 u slobodnom hrvanju, 6 u hrvanju grčko-rimskim stilom i 6 u hrvanju za žene. Svi suci sude sve tri discipline. Zvonko se nada barem jednom finalu.

-Puno je „utakmica“ iza mene i nemam tremu, izuzev one pozitivne, a to je da jedva čekam suđenje svoje prve borbe na O.I. Imam puno iskustva, vjerujem u sebe i znam da ću dobro i kvalitetno odraditi svoj posao. Dobio sam naputak da izbjegavam gužve zadnjih deset dana prije puta, kao i naputak kako se moramo ponašati u hotelu, pošto mi nećemo biti smješteni u olimpijskom selu. Naravno 48 sati prije puta moram napraviti PCR test. – govori nam Zvonko Očić.

Žestok ritam

Na međunarodna putovanja zbog hrvačkog suđenja Zvonko godišnje troši šezdesetak dana. Kako je privatni poduzetnik uz pomoć svojih suradnika uspijeva pokriti svoje izostanke. A tempo je zaista žestok. Nakon što se vrati iz Tokija već 14.8. putuje na juniorsko SP u Moskvu. Početkom rujna očekuje ga jaki međunarodni turnir u Milanovcu gdje će imati ulogu delegata, a početkom listopada već je Svjetsko prvenstvo u Oslu. Hrvačko suđenje donijelo mu je privilegiju da posjeti 70 svjetskih zemalja, a od kontinenta nije vidio jedino Australiju i naravno Antarktiku.

-Iako je hrvačko suđenje vrlo ozbiljno i zahtjevno donijelo mi je puno lijepih trenutka ponajviše u upoznavanju različitih zemalja, ali i u upoznavanju kvalitetnih ljudi. Ozbiljno shvaćam ovaj posao, trudim se biti u formi, a održavam ju malim nogometom i trčanjem. Svakako moram istaknuti veliku potporu svoje supruge Draženke, a isto tako veliku potporu daju mi kćerke Mateja i Ivana. Posebno sam ponosan što sam Mateji uspio razviti veliku ljubav prema sportu i što će ona uskoro doktorirati na Kineziološkom fakultetu – završio je Zvonko.

Dat će sve od sebe da sudi i na slijedećim O.I.  koje će se održati 2024. u Parizu. Međunarodni suci mogu suditi do 60 godina, a u Hrvatskoj se može suditi do 65 godina. Očić je ujedno i predsjednik Sudačke komisije pri Hrvatskom hrvačkom savezu i naravno glavni za delegiranje sudaca na svim hrvatskim natjecanjima. Svake godine u Krapinskim Toplicama organizira sudački seminar na kojem sudjeluju suci iz svih zemalja bivše države.

Nakon što završi sudačku karijeru, ostat će i dalje u suđenju kao delegat. No prije toga očekuje ga još puno iskušenja kao suca, od kojih prvo započinje na Olimpijskim igrama u Tokiju već ove nedjelje. Sigurni smo da će Zvonko na nivou obaviti svoj posao. Zvonko je prvi, ali nadamo se ne i zadnjih zagorski sudac koji će dijeliti pravdu na Olimpijskim igrama i na tome mu treba „skinuti kapu“.  Nadamo se da će njegovim putem krenuti i neki iznimno talentirani sportaši i sportašice kojih u Hrvatskom zagorju ne nedostaje. Yoi tabi o Zvonko! Omedeto!

Još članaka iz "Sport"

Facebook