Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Na skijaškoj stazi u Začretju počela sezona skijanja i sanjkanja


SKI klub Stars iz Svetog Križa Začretja na svom je poligonu, odnosno, skijaškoj stazi ispod svetokriške 'Žitnice', zahvaljujući niskim temperaturama koje su nas pratile proteklih dana, uspio proizvesti dovoljne količine umjetnog snijega i staviti stazu u funkciju. Na njoj je ovog vikenda već počela škola skijanja, a uskoro slijede i prave utrke.

-Bili smo malo skeptični, ali uspjeli smo. Čekali smo pogodne vremenske prilike, potrudili smo se i eto, trud se isplatio. Na nekim mjestima ima i do metar snijega, no u prosjeku je na stazi između 40 i 50 centimetara snijega. Vjerujemo da će staza izdržati nekoliko tjedana jer riječ je o umjetnom snijegu koji je otporniji od prirodnog snijega i malo toplije vrijeme nam ne bi nam trebalo zadavati probleme. Jedino bismo mogli imati problema ako bi pale ogromne količine kiše ili stigla neka velika južina – otkriva nam tajnik SKI kluba Stars, Igor Perhot.

Ovog vikenda počela je škola skijanja, na kojoj je pedesetak polaznika, a ono što je mnogima najzanimljivije je činjenica da se staza može koristiti i van škole skijanja. – Ovaj tjedan kreće organizirano slobodno skijanje u popodnevnim satima, u ponedjeljak, srijedu i petak, a dalje ćemo vidjeti. Ako će nam vrijeme ići na ruku, planiramo organizirati i utrku, natjecanje u veleslalomu za djevojčice i dječake do 12 godina, kao otvoreno prvenstvo Krapinsko – zagorske županije – najavio je Perhot.

Kako je rekao, svi koji su zainteresirani za školu skijanja ili kakav drugi oblik sudjelovanja u aktivnostima SKI kluba Stars, mogu se javiti na broj telefona 098 857 832. – Mogu nas nazvati za sve informacije, mi smo uvijek dostupni, a onda se dogovorimo za ono što njih interesira. Mene osobno izuzetno veseli što vidim da se svakog dana djeca iz cijelog Zagorja, mimo naše organizacije i bez našeg sudjelovanja, na ovu našu stazu dolaze sanjkati, igrati i grudati na snijegu jer, nažalost, evo, zadnjih nekoliko godina snijega gotovo pa i nema. Tako da nam je na neki način toplo oko srca kad vidimo koliko radosti smo ovom stazom i umjetnim snijegom donijeli našim malim Zagorcima – ispričao nam je Perhot, dodavši kako je besplatan pristup stazi slobodan za sve, osim u vrijeme kad se održavaju škole skijanja ili utrke.

Podsjetimo, SKI klub Stars iz Svetog Križa Začretja osnovan je 2010. godine i isprva su počeli organizirati škole skijanja na Sljemenu, a 2015. godine odlučili su napraviti stazu u Svetom Križu Začretju, ispod već spomenute Žitnice, a pokraj nogometnog igrališta NK Jedinstvo. Nabavili su i dva topa za proizvodnju umjetnog snijega, koje su sami popravili i restaurirali, a 2016. godine od Hrvatskog su olimpijskog odbora dobili i sredstva za izgradnju akumulacijskog jezera iz kojeg crpe vodu za proizvodnju snijega. U svakom slučaju, i ove godine, kao i mnogih godina do sad, brojni članovi SKI kluba Stars uložili su puno svog vremena i truda kako bi uspjeli pripremiti stazu. – Kad se ljudi skupe, kad su složni i kad svatko da svoj doprinos na ovaj ili onaj način, onda se može napraviti i ono što se ponekad čini nemogućim – pojasnio nam je Perhot tajnu uspješnosti SKI kluba Stars iz Svetog Križa Začretja.

Kako sve to izgleda pogledajte u ova dva videa:

.

Još članaka iz "Sport"

Facebook