Prethodni članak
Sljedeći članak

U četvrtak se u Muzeju seljačkih buna otvara izložba "Sport u Hrvatskom zagorju, povijest, tradicija i uspjesi"

Nakon sedam mjeseci zahtjevnog i mukotrpnog rada povjesničar Josip Kajinić u četvrtak će otvoriti izložbu posvećenu zagorskom sportu


Nakon sedam mjeseci zahtjevnog i mukotrpnog rada mladi povjesničar iz Zagreba, 40-godišnji  Josip Kajinić, u četvrtak 7.7. u 19 sati pred svijetlo dana stavit će izložbu pod imenom "Sport u Hrvatskom zagorju, povijest, tradicija i uspjesi". Bit će to njegova druga samostalna izložba nakon što je na istom mjestu bila postavljena izložba "Industrijska baština Hrvatskog zagorja", koja je bila iznimna uspješna.

Kajinić se u postavu izložbe nije bazirao isključivo na Hrvatsko zagorje, već je pokrio i prostor uz rijeku Savu od Zaprešića prema jugu do Ivanca i Novog Marofa, te Varaždinskih Toplica na sjeveru. U tom je prostoru bila zaista sjajnih sportaša i klubova, pa ne čudi što je Kajinić prikupio više od 500 eksponata, među kojima ima itekako vrijednih.

-Svako odličje i eksponat  imaju poseban značaj, ali svakako moram napomenuti da će među eksponatima biti i prvo "Rabuzinovo sunce", pehar koji krasi vitrine prvog osvajača Hrvatskog nogometnog kupa, NK Inter iz Zaprešića. Moram spomenuti i zlatnu medalju nogometaša Željka Matuša s Olimpijskih igara u Rimu, bicikl Stjepana Grgeca s Tour de Francea 1936. godine, medalje rukometaša Lackovića i Šprema s Olimpijskih igara, stolnoteniski reket iz 1930. godine, motokros motor Nenada Šipeka, samostrele Branke Pereglin i Sanje Komar i još mnoge druge vrijedni eksponate - otkriva nam Kajinić.

A put da izložba ugleda svijetlo dana nije bio nimalo lak. Valjalo je sedam mjeseci zapeti po šezdesetak sati u radnom tjednu, dok je vikende koristio za grafičku pripremu. Prve pozive pojedincima i klubovima poslao je u siječnju i veljači, a nakon toga se njegov rad dodatno intenzinvirao. Opetovani pozivi poslani su u ožujku i travnju, a više od 95% eksponata imao je u posjedu do sredine svibnja. Svi oni ušli su u katalog izložbe, a oni koji su stigli nakon toga nisu uvršteni u katalog, ali ipak će biti izloženi.

Kajinić je posebno ponosan i na vrlo efektno geografsku kartu koju je sam izradio, a na kojoj je obuhvaćeno područje koje pokriva izložba. Na toj karti zanimljivim simbolima istaknuto je koji sportovi dominiraju na kojem području. Posebno su označene olimpijske medalje i olimpijski sportovi. Kajinić je s pravom iznimno ponosan na tu kartu, koju bi mogli nazvati kartom zagorskog sporta.

-Uložio sam puno truda i vremena, ali na kraju moram priznati da sam jako zadovoljan. Svi oni najznačajniji su se odazvali. Jedva čekam četvrtak i 19 sati da se izložba otvori - govori nam Kajinić.

Izložba će biti otvorena sve do 30.10.2022. godine i svakako ju toplo preporučamo. Ne preostaje nam ništa drugo nego čestitati Josipu Kajiniću na ovom zahtjevnom i hvale vrijednom projektu koji će ponovno oživiti i podsjetiti nas na sjajne rezultate koji su sportaši i klubovi s područja Hrvatskog zagorja ostvarili.

Još članaka iz "Sport"

Facebook