Prethodni članak
Sljedeći članak

Rukometni klub Zagorec u potpunosti se okrenuo radu s mladima

O trenutnom stanju u Rukometnom klubu Zagorec popričali smo s njegovim predsjednikom, Sašom Kundihom


Ove će se godine navršiti 45 godina postojanja Rukometnog kluba Zagorec iz Krapine, koji se 1975. osnovao pod imenom Zagorac. Prvi predsjednik je bio Ivan Kvež, a trener Branko Kasapić. Djelovala je samo ženska ekipa. Već u prvoj sezoni osvojena je Međužupanijska liga, a iduće i liga vanjskih zajednica općina, ali zbog nedostatka dvorana klub nije mogao u viši rang. Nažalost i u daljnjoj povijesti kluba puno se toga vrtjelo oko dvorane. Nekoć njenog nedostatka, a kada je Krapina konačno dobila adekvatnu dvoranu, troškovi su bili iznimno visoki i uzimali su i do 75% proračuna, što je stopiralo razvoj kluba.

Kao i svaki klub Zagorec je imao i uspona i padova. Jedna od važnijih godina je svakako 1998. godina kada je igračica Nina Ranogajec uz nekoliko entuzijasta ponovno pokrenula klub koji se 1992. spojio sa Silexom iz Samobora. Klub tada mijenja ime u ŽRK Zagorec. Vrlo brzo se stiglo do druge lige, ali dvorana je ponovno postala problem.

Posljednjih 16 godina na čelu kluba je Saša Kundih, veliki sportski entuzijasta, koji je ujedno i na čelu Krapinskog sportkog saveza. Pod njegovim vodstvom rukometašice Zagorca plasirale su se u drugu ligu, gdje se uspješno i natječe, no troškovi dvorane ponovno su zaustavili napredak i ta se lijepa priča iz Krapine polako počela gasiti.

Zaokret u radu

Od 2015. godine u klub je pokrenut novi trend, a samim tim klub je promijenio i ime u RK Zagorec. Uz djevojčice i djevojke, počeli su trenirati i dječaci i mladići, klub se u potpunosti okrenuo stvaranju vlastitog kadra. Na inicijativu prijatelja kluba, trenera i izbornika ženske rukometne reprezentacije, Nenada Šoštarića i predsjednika kluba Saše Kundiha, Upravni odbor ŽRK Zagorec donio je odluku o početku suradnje s Rukometnom akademijom Dvoršek. Klub u okviru Akademije okuplja sve više djece i Krapina uskoro postaje vodeća filijala akademije Dvoršek sa osamdesetak djevojčica i dječaka.

Razlog tako dobrog odaziva je zasigurno u tome što Hrvatska rukometna reprezentacija na brojnim natjecanjima postiže brojne uspjehe, a sama činjenica da je voditelj trenerskog tima akademije jedan od najvećih rukometnih trenera današnjice Nenad Šoštarić – Šoka koji dolazi na treninge u Krapinu i svojim pristupom i stručnošću uvelike pridonosi tome da je interes za rukomet u Krapini sve veći. Sve više dječaka želi trenirati rukomet i zbog toga na skupštini kluba se donosi odluka o promijeni naziva kluba , iz Ženski rukometni klub Zagorec u Rukometni klub Zagorec. 2016. godine klub nakon gotovo trideset godina ponovno dobiva mušku ekipu, dečke godišta 2002. koji počinju s natjecanjem u sklopu 2. Hrvatske kadetske rukometne lige.

Educirani trenerski kadar

- Programska orijentacija Rukometnog kluba “Zagorec“ Krapina bazira se na popularizaciji rukometa u Krapini i Krapinsko-Zagorskoj županiji, i uključivanje što više dječaka i djevojčica u program bavljenja ovim sportom, a glavni cilj je bio pokretanje škole rukometa s obzirom da je rukomet u našoj Županiji. S obzirom na sve veći broj djece zainteresirane za ovaj sve popularniji sport, u 2019. godini smo povećali broj ekipa u natjecanju, tako da od sezone 2019./2020. u sustavu natjecanja imamo ukupno pet ekipa - otkriva nam Saša Kundih.
U 2. Hrvatskoj kadetskoj ligi nastupaju dječaci godišta 2004.-2006. i mlađi pod vodstvom trenerice Martine Koprivnjak, a ista trenerica u 2. Hrvatskoj rukometnoj ligi vodi dječake 2006.-2008. godište i mlađe. Maroje Martinović vodi djevojčice 2006. godište i mlađe u Međužupanijskoj rukometnoj ligi. Za mini rukomet zadužena je Katarina Žigman koja vodi i dječake i djevojčice 2008. i mlađe.

- Prema pravilniku koji je donesen od strane Hrvatskog rukometnog saveza, svi naši treneri moraju imati završeni kineziološki fakultet ili višu trenersku školu i obavezno tečaj za rukometnog trenera. Sada u klubu imamo ukupno 3 trenera koji imaju važeće licence. To su Martina Koprivnjak, Katarina Žigman, Maroje Martinović. Matina i Katarina su bile i naše dugogodišnje igračice, igrale su 2. HRL i ljubav prema ovom sportu nakon igračke karijere odvela ih je u trenerske vode. Martina je završila višu trenersku školu, a Katarina je 2019. godine diplomirala na kineziološkom fakultetu ponosan je na svoj trenerski kadar Kundih.
RK Zagorec utakmice odigrava u tri županije Krapinsko-Zagorskoj, Zagrebačkoj, Sisačko-Moslavačkoj županiji i na području Grada Zagreba.

- Za svu djecu je osiguran prijevoz na utakmice a koji se odrađuje u suradnji s Agencijom Presečki. Sva djeca su tijekom prijevoza osigurana, na utakmice se kreće ispred Pekoma, a nakon utakmica se djeca vraćaju na isto mjesto s kojeg su i krenula. Za sve članove kluba smo osigurali dresove i lopte uglavnom iz vlastitih izvora-članarina, dok je jedan dio kupljen od strane sponzora. Klub je u 2019. godini financirao i troškove obaveznog liječničkog pregleda bez kojeg se ne može napraviti licenciranje igrača. U 2019. godini došli smo do reprezentativnog broja članova, djevojčica i dječaka, a taj broj je varira između 80-90 registriranih igračica i igrača i smatramo da smo jedan od klubova u KZŽ koji ima najbrojnije članstvo - zadovoljan je Kundih.

Treninzi se svakdodnevno održavaju u sportskoj dvorani SŠ Krapina, te u sportskoj dvorani osnovne škole August Cesarec u Krapini.

- Što se tiče članarina, ostali smo pri tome da članarine budu 150,00 kn/mjesec a ukoliko ima više djece iz jedne obitelji, članarine se smanjuju. Ukoliko ima djece čiji roditelji nisu u mogućnosti plaćati članarinu, ta su djeca oslobođena plaćanja. Cilj nam je da se djeca bave sportom i svi smo zauzeli stav da je to najbitnije i ukoliko netko nije u mogućnosti platiti članarinu, to nije razlog da toj djeci ne omogućimo bavljenje sportom - otkriva nam Kundih.

Klub je 2019. pokrenuo i svoju web stranicu; www.rk-zagorec.hr na kojoj se redovito mogu pratiti rezultati i rad kluba. Da bi se uštedjelo na troškovima zapisničara i mjeritelja vremena, koji također moraju imati valjane licence, četiri člana kluba položila su ispit za rukometne suce-zapisničare i mjeritelje vremena.

Proračun 165.018,10 kuna

Rukometni klub Zagorec, Krapina je u 2019. godini ostvario prihod od 165.018,10 kuna, dok su rashodi u 2019. godini iznosili 157.739,60 kn.

- Najveći dio prihoda je iz proračuna grada Krapine, veliki dio prihoda je ostvaren iz plaćenih članarina, a od donacija smo ostvarili prihod od 7.600,00 kn što je relativno malo u ukupnim prihodima. Najveći dio rashoda se odnosi na plaćanje sportskih dvorana, 30.947,00 kn , prijevoza na utakmice, 38.770,00 kn, nabavku sportske opreme, liječničke preglede, cca 15.000,00 kn te troškove suđenja. S obzirom na povećani broj ekipa koje se natječu, te povećan broj putovanja, troškovi prijevoza autobusima na utakmice sada će biti i do 7.500 kn mjesečno. Troškovi najma sportskih dvorana su također povećani i sada su u prosjeku cca 5.000,00 kn mjesečno - transparentno nam je otkrio financijsku situaciju u klubu Kundih.

Na kraju nismo mogli da se ne dotaknemo aktualne situacije i koronavirusa.

- Na žalost, tek što je započeo drugi dio prvenstvene sezone, zbog situacije s korona virusom, odlukom Hvatskog rukometnog saveza suspendirana su sva natjecanja, do 15.04.2020., ali čini mi se da će to biti i malo duže. Mi smo sa svim treninzima zbog sigurnosti naše djece prekinuli još krajem veljače, ali uz preporuku svoj djeci da probaju vježbati kod kuće, u stanu, bar neke osnovne vježbe, kao što su sklekovi, trbušnjaci, čučnjevi i sve one vježbe koje im padnu na pamet. Na društvenim mrežama ima već puno sportaša koji savjetuju kako vježbati u zatvorenom prostoru i preporučili smo te linkove. Smatram da će na žalost ova situacija ostaviti veliki utjecaj na kondiciju naših najmlađih sportaša, pogotovo na nastavak sezone koja je za naše dečke godišta 2006. bila dosta uspješna, (nalaze se na 3. mjestu prvenstvene ljestvice 2. Hrvatske kadetske rukometne lige), ali ono što je u ovom trenutku najbitnije je da se iz ovoga svi izvučemo zdravi, a onda ćemo uz dobre trenere lako ponovo doći do dobre kondicije i naravno do novih sportskih uspjeha. I na kraju, poruka svim sportašicama i sportašima, OSTANITE DOMA, i uskoro se vidimo ponovno svi zajedno na sportskim terenima - završio je Kundih.

Još članaka iz "Sport"

Facebook