Prethodni članak
Sljedeći članak

Djeci treba vjerovati i pružiti im priliku!

Razgovor s Markom Tušekom, trenerom juniora Futsal Zagorje


Juniori Futsal kluba Zagorje odlično plove 1. Futsal ligom Regija Zapad je r nakon pet odigranih kola imaju četiri pobjede ( Bjelovar 8:3; MNK Zagreb  7:3; Gorovo 7:4 i Fotex 8:4 ) i samo jedan poraz ( Dinamo 1:3). Igrači koji postižu takove dobre rezultate su: golmani Vincelj i Leško te Fruk ( 2 gola ), Krizmanić ( 3  ), Kranjčec ( 2 ), Leon Jedvaj ( 7 ) , Klasić, Luka Jedvaj ( 1 )Habjanec ( 1 ), Lovro Pavić ( 5 ), Ptičar ( 2 ), Dorian Vincelj ( 5 ), Potočki ( 1 ), Jazbec, Ružak, Zgorelec, M. Ranogajec, Mikalužić, D. Ranogajec, i Stiperski.  Upravo zbog takovih rezultata i odličnog rada razgovarali smo s Markom Tušekom, trenerom juniora Futsal kluba Zagorje.

Koliko si zadovoljan dosadašnjim tijekom prvenstva ?

Super sam zadovoljan s obzirom da imamo problema sa rezervacijom dvorane za juniore te imamo i problem što su dio naših igrača članovi klubova velikog nogometa te je teško uskladiti termine njihovih treninga i rezervaciju dvorane koju moramo izvršiti nekoliko dana prije odigravanja prvenstvenih susreta. To je prosto nemoguće, istina nekako se snalazimo, jer klubovi velikog nogometa jedan tjedan imaju treninge u jednom terminu a drugi tjedan u drugom, a treći tjedan… te je teško da će nam se svi igrači odazvati u zakazano vrijem odigravanja utakmica.

Da li igrači koji igraju i u velikom nogometu  i u futsalu imaju probleme u svojim „velikim“ klubovima ?

Na žalost – DA ! Upravo zato sam i pristao na ovaj razgovor da ukažem svima da je potrebno da se dogovorimo svi zajedno jer to  je za dobrobit djece. Npr. s obzirom da su nam igrači iz NK Zagorec Krapina i NK Radoboj bilo bi dobro da se dogovorimo da ti klubovi nemaju treninge srijedom ili četvrtkom a tada i mi možemo bez ikakvog problema unaprijed rezervirati termine u dvorani. Što se nas tiče – igrači koji igraju i veliki nogomet neka im prioritet bude veliki nogomet odnosno ako se utakmice ( nogomet i futsal ) igraju istovremeno neka odigraju nogomet… Da zaključim – bitno je da se klubovi velikog nogometa usklade u treninzima a mi ćemo se onda prilagoditi. Uostalom velika bi šteta bila da zbog neusklađenosti ovako talentirana generacija propadne. Mi imamo od prošle sezone tri reprezentativca – Leon Jedvaj ( nedavno je bio u kampu reprezentacije i sigurno će biti i član U – 19 reprezentacije za Europsko prvenstvo u Poreču ), Branko Artić ( otišao u Uspinjaču Gimku ) i Matej Vidović ( Koji jena žalost prestao aktivno igrati futsal ) te iz naših je redova „izašao“ i član seniorske reprezentacije Mateo Mužar ( danas član Futsal kluba Dinamo Zagreb ). Nisam sto posto siguran ali mislim da se malo klubova u ekipnom sportu u Županija može pohvaliti da ima tri reprezentativca kao mi. Zato mislim da djeci treba pružiti priliku i vjerovati im. Npr. prošle godine je Srednja škola Krapina bila državni prvak u futsalu a više od 95 posto koji su bili sastavni dio ekipe igralo je za naš klub.

Mlad si trener i još uvijek aktivni igrač seniorskog sastava. Kako ti je raditi sa mladima ?

Odličan je to posao. Volim ga. Osjećam da me igrači cijene i poštuju a ja to njihovo povjerenje i vjeru u mene pokušavam vratiti time da svakome baš svakom od njih, bez obzira  na rezultat utakmice, dajem priliku da zaigra jer meni nije osnovni cilj biti prvi već mi je cilj razvijati mlade igrače, a to mogu jedino ako im dam priliku, pa makar ponekad i zbog toga trpio rezultat. On će doći sam od  sebe ako se bude dobro i predano radilo. U potpunosti im vjerujem a oni mi to povjerenje vraćaju odličnim rezultatima.

Koji su ciljevi juniora Zagorja ?

Biti među prva tri na kraju ove polusezone jer se nakon tog prvog dijela, u proljeće, formira Nacionalna liga koja će imati 10 ili 12 klubova ( još nije donesena odluke ). Ovo je novitet jer prošle godine su osam najboljih klubova bili u jednom gradu i u tri dana odlučili koja je ekipa najbolja u Hrvatskoj dok će ove godine od proljeća krenuti ligaško natjecanje sa puno putovanja – od Dubrovnika do Osijeka što će povećati troškove financiranja kluba – ako nas je u ovom dijelu polusezone najskuplje putovanje koštalo oko 2.000,00 kuna u proljeće će najminimalnije putovanje biti oko 5.500,00 kuna. Svakako, tu se opet otvara ono bolno pitanje – pitanje financiranja ?! Moram naglasiti da nam u dosadašnjem tijeku Županija izlazi u susret u svakom pogledu i od nje imamo puno potporu dok od ostalih lokalnih i uprava i samouprava nemamo baš značajniju potporu iako mislim da bi bilo dobro da se svi aktivno uključe jer svojim igrama promoviramo ne samo jedan Grad ili općinu već čitavu Županiju diljem Hrvatske i to zbog toga jer ovi igrači nisu samo iz jednog Grada ili Općine već iz čitave Županije. Vjerujem da ćemo do početka proljetnog dijela polusezone pojačati taj sponzorsko – donatorski klub ne samo zbog Futsal klub Zagorja već i zbog igrača koji pokazuju izniman talent.

Da li netko od juniora igra i za seniorski sastav ?

Svakako. Leon Jedvaj, Dorian Vincelj i Lovro Pavić koji čine okosnicu ekipu uz svestranu pomoć seniora, da ih tako nazovem, Hanžića, Vidičeka, Medveda, itd. iskoristio bi priliku i posebno pohvalio i zahvalio se predsjedniku kluba Goranu Malogorskom koji je svojim radom, entuzijazmom i borbom uspio očuvati klub, da ne ulazim u  detalje, u kojem se nalaze tri reprezentativca a potencijalno još dvojica idu prema tom putu – Fruk i Potočki te sada zamislite situaciju da on nije učinio sve da spasi klub zbog nečije nebrige gdje bi ti mladi talentirani igrači igrali.

I za kraj – možda nešto nismo spomenuli ?!

Iskoristio bi priliku da se zahvalim Nikoli Poljaku, pomoćnom treneru, i Ivanu Ranogajcu koji vode juniore uz mene te svakako naglasite da to niej samo moj uspjeh već uspjeh svih nas. Posebna zahvala ide Dini Kovaču koji me uveo u futsal i koji mi je jedan od najbolji trenera s kojima sam radio te je jedan od mojih trenerskih uzora – rekao nam je na kraju Marko Tušek, trener juniora Futsal kluba Zagorje.

 

Još članaka iz "Sport"

Facebook