Prethodni članak
Sljedeći članak

Reforma UEFA-e koja kreće za dvije godine ići će u korist našim klubovima: Pobjednik Kupa izborit će mjesto u Europskoj ligi

Godina 2024. bit će revolucionarna u pogledu promjena koje će obuhvatiti europski klupski nogomet. Već je otprije poznato da će tada stupiti na snagu novi sustavi međunarodnih klupskih natjecanja, odnosno, Lige prvaka, Europske lige i Konferencijske lige. Možemo se lagano pozdravljati s prijašnjim, dobro nam znanim formatom od 32 kluba u LP i 48 u EL podijeljenih u osam, odnosno, 12 skupina, Od sezone 2024./25. te skupine odlaze u povijest, a njih će zamijeniti jedna velika grupa koja će sačinjavati 36 momčadi, a svaka od tih momčadi odigrat će osam utakmica, umjesto dosadašnjih šest, protiv suparnika koji će im biti dodijeljeni nakon završetka kvalifikacijskog ciklusa. Uglavnom, ovdje su vrlo sažeto objašnjene promjene, a one će pogodovati modernijoj nogometnoj publici koja će gotovo svako kolo na TV ekranima moći popratiti nekoliko vrhunskih ogleda, a time će kladionice, poput Bet at Home, proširiti popis potencijalnih favorita za osvajanjem ovih natjecanja.

Neke promjene tiču se hrvatskih klubova

UEFA, čini se, nije još objavila sve stavke svoje reforme koja će se krenuti primjenjivati za dvije godine. Portal Swiss Football Data objavio je intervju s UEFA-inim insajderom, Davidom Parkesom, koji je na svjetlo dana iznio još neke činjenice. Neke od tih činjenica ticat će se i hrvatskih klubova, koji su donekle ostali zakinuti uvođenjem trećeg natjecanja, Konferencijske lige, s obzirom na to da sada uvelike ovisimo o UEFA-inom klupskom koeficijentu u vezi toga hoćemo li imati momčad u kvalifikacijama za Europsku ligu. Nažalost, već drugu sezonu svog predstavnika nećemo gledati u borbi za ulazak u skupine drugog najjačeg klupskog natjecanja. Iako, teoretski, ondje bi ponovno mogao završiti zagrebački Dinamo ako doživi degradaciju kroz Ligu prvaka.

Dakle, što se tiče dodjele mjesta raznim savezima u LP, EL i KL od sezone 2024./25., David Parkes rekao je sljedeće: “Dan nakon što je UEFA službeno objavila svoje priopćenje za javnost o promjenama u svojim klupskim natjecanjima od 2024. godine, stupio sam u kontakt s jednim poznanikom u vezi pristupne liste koju sam, na sreću, dobio. Budući da pristupna lista klubova nije službeno objavljena, ne mogu je ni ja objaviti. Međutim, mogu dati neke informacije. UEFA je napravila popriličan posao osiguravajući da su svi, kako nogometaši, tako i ostali, u određenoj mjeri, sretni.”

‘Dvostruko više pobjednika kupova u kvalifikacijama za Europsku ligu’

Zatim nastavlja: “Postoji nekoliko promjena, neke su već poznate, druge ne. Na primjer, već znamo za činjenicu da će najmanje 37 nacionalnih saveza biti zastupljeno u tzv. ‘putevima neprvaka’ sva tri natjecanja, počevši od 2024. godine. To je povećanje za četiri do sada. Nadalje, bit će najmanje 33 pobjednika kupova koji će sada imati priliku kvalificirati se u skupinu Europske lige, što je više nego dvostruko u odnosu na sada. Ostale manje činjenice koje su potvrđene su te da će se pobjednik Europske lige kvalificirati u kvalifikacije za Ligu prvaka, i to u ‘put neprvaka’. Takav koncept omogućit će trima momčadima da uđu u glavni turnir Lige prvaka iz tog dijela ždrijeba umjesto dvama.”

Nekima se neće svidjeti ovakav novi sustav, no sigurni smo da će velikom dijelu pratitelja nogometa dopasti ova reforma, kao i kladionicama na koje se može doći kroz alternativni link. U svakom slučaju, predsjednik UEFA-e, Aleksander Čeferin, radi na dodatnoj promociji nogometa i pokušaju da natjecanja ne postanu monotona. Dva desetljeća je na snazi trenutni sustav Lige prvaka i bilo je pitanje vremena kada će doživjeti svojevrsno osvježenje. Ovakvim promjenama, vjerujemo, i Hrvatska nogometna liga postat će još konkurentnija, pogotovo za čelne pozicije.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook