Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovo su karakteristike dobrog aparata za espresso kavu

Priprema šalice dobre kave davno se pretvorila u umjetnost, a najviše iskustva u tome imaju baristi zaposleni u kafićima i restoranima koji su isključivo zaduženi za pripremu kave.

Oni znaju kako napraviti najbolju mješavinu kave, kako napraviti savršeno gustu pjenu od mlijeka i njome napraviti razne crteže u šalici kave. Osim dobrih zrna za pripremu savršenog napitka u kojem gotovo svi uživaju čim se probude, neophodan je i dobar espresso aparat.

Profesionalni aparati za kavu

Kad se kaže aparat za espresso kavu, prva asocijacija je onaj glomazni, profesionalni aparat kakav viđamo po kafićima i restoranima. Prednost ovih aparata je što mogu skuhati nekoliko kava u isto vrijeme. Također mogu postići najveći pritisak pare koja prolazi kroz mljevenu kavu, čime se stvara najbolja pjena i izvlači punu aromu iz mljevenog zrna kave. 

Također, kava se melje ručno, što znači da se može odrediti granulacija zrna. Profesionalni aparat za espresso kavu ima i mogućnost kuhanja mlijeka na pari, a mnogi kažu da je to najkompliciraniji dio procesa pripreme kave.

Kućni aparat za espresso kavu

S vremenom su se počeli proizvoditi sve manji aparati za espresso kavu za čije upravljanje nisu bile potrebne posebne vještine. Bili su mnogo manji i nisu mogli skuhati više kave u isto vrijeme. 

S vremenom su se kućni aparati za espresso kavu mijenjali i poboljšavali, postajali sve bolji, pa danas ne zahtijevaju apsolutno nikakvu vještinu za pripremu kave. 

Danas se aparati za kavu sve češće mogu pronaći u domovima, a u prodaji su ručni, automatski i aparati za kavu na kapsule.

Ručni aparati za kavu

Ručni espresso aparat za kavu vrlo su slični profesionalnim jer za pripremu kave na njima, kavu je potrebno prvo samljeti u posebnom mlincu, zatim staviti u držače, prešati i tek tada počinje kuhanje kave. 

Mnogi od njih čak nemaju nastavak za pjenjenje mlijeka. Prednost ručnih strojeva je u tome što se granulacija mljevenih zrna kave određuje ručno.

Automatski aparati za kavu

Automatski aparat za espresso kavu toliko je jednostavan za korištenje da za rukovanje njime nije potrebno nikakvo znanje. Proces kuhanja kave počinje pritiskom na tipku, kava iz posude se melje i preša, a zatim kroz nju prolazi vodena para. Ovi aparati obično mogu kuhati dvije kave u isto vrijeme.

Bilo da je ručni ili automatski, karakteristike dobrog aparata za espresso su iste. Radi se o tome da tlak kojim se stvara vodena para treba biti što veći kako bi se dobila što jača aroma kave. Također, treba obratiti pozornost na grijač, jer temperatura vode treba biti stalna i ne smije prelaziti 95 stupnjeva. 

Prednost uvijek treba dati onim uređajima koji imaju mogućnost kuhanja mlijeka na pari i prostor za grijanje šalica. Naravno, oni koji se automatski čiste, prije i poslije kuhanja kave, daleko su bolji od onih koje morate čistiti sami.

Aparat za kavu u kapsulama

Najnovije dostignuće u pripremi kave je korištenje kapsula za aparat. U uređaj se stavljaju posebno dizajnirane kapsule kroz koje prodire vodena para koja iz njih izvlači sav okus i miris. Prednost korištenja ovih aparata za espresso kavu je to što je kava u kapsulama vakumirana, što jamči njenu svježinu.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook