Prethodni članak
Sljedeći članak

VIDEO: Pogledajte kako se proizvodi prvo registrirano zagorsko pivo MAHER

Posjetili smo prvu zagorsku craft mini pivovaru, koju je u Jakuševcu Zabočkom otvorio mladi pivar Ilija Vešligaj


Više od dvadeset Zagoraca, mahom mlađe i srednje generacije, danas se bavi tzv. homebrewingom, odnosno, proizvodnjom vlastitog domaćeg piva za osobne potrebe. Riječ je o trendu koji se u Zagorju počeo pojavljivati prije otprilike šest, sedam godina, a među najiskusnijm zagorskim homebrewerima su Anđelko Zrinski iz Stubičkih Toplica, Bojan Grbac iz Oroslavja, Danijel Čleković, Vladimir Pauker i Tomislav Jakuš iz Poznanovca te Zlatko Merkaš iz Krapine.

Prva zagorska pivovara

Upravo su neki od njih svojim savjetima i iskustvom pomogli i mladom Iliji Vešligaju iz Jakuševca Zabočkog, koji je homebrewing odlučio pretvoriti u pravu, registriranu proizvodnju piva i svoje pivo staviti na tržište. Iako se svojevremeno pivo za tržište proizvodilo dijelom i u nekadašnjoj Pivnici Medvegrad u Mokricama, s pravom možemo reći da je Vešligajeva mini pivovara prva registrirana i certificirana craft mini pivovara u Zagorju.

Slavonski savjeti

-Godinu dana se bavim homebrewingom i nakon godinu dana sam odlučio pretvoriti to u nešto više i otvoriti svoju vlastitu mini pivovaru. To je sada prva registrirana i certificirana craft mini pivovara u Zagorju. Sam taj posao prikupljanja potrebne dokumentacije, ali i opreme, je dosta velik, tako da je od početne ideje do prvog kuhanja proteklo trinaest mjeseci, ali sad mogu reći da sam napokon zadovoljan – rekao Vešligaj te dodao kako su mu, kad je proizvodnja piva u pitanju, u samom početku puno pomogli savjeti starijih zagorskih homebrewera, ali napominje kako je najviše savjeta dobio od svog prijatelja Sandija Mancea iz Požege, koji također proizvodi svoje registrirano vlastito pivo pod nazivom 'Slawoner'.

Tradicionalna proizvodnja

Vešligaj svoje pivo proizvodi i prodaje pod nazivom, odnosno brendom 'Maher', a čitava proizvodnja, kaže Vešligaj, odvija se po tradicionalnoj recepturi.

-Svoje pivo proizvodim po starom bavarskom 'Zakonu o čistoći piva' iz 1516. godine. Ukratko, taj zakon govori da se za proizvodnju piva smije koristiti samo voda, hmelj, kvasac i ječam i ja striktno po tome zakonu i radim – ispričao nam je mladi pivar, koji za sada svoje pivo nudi i prodaje isključivo u svom kafiću Pub 'R' u Zaboku, no, to će se sasvim sigurno ubrzo promijeniti, obzirom mu se već javljaju mnogi zagorski ugostitelji i hotelijeri koji su zainteresirani za prodaju njegovog piva. –Iskoristio bih ovu priliku da se javno  zahvalim direktoru i menadžmentu tvrtke Regeneracija što su mi izašli u susret i olakšali mi ostvarenje prvog cilja, a to je da moje pivo dopre do potrošača – istaknuo je Vešligaj.

Osnove pivarstva

Iako svaki pivar ima svoju recepturu, osnovna procedura tradicionalne proizvodnje kod svih je jednaka. -Prvo sameljemo ječmeni slad i stavljamo ga na ukomljavanje. Dakle, slad se ukomljava oko sat vremena na određenoj temperaturi, prilikom čega se škrob pretvara u šećer. Taj šećer potreban nam je da se od njega, nakon dodavanja kvasca, fermentacijom stvara alkohol. Nakon ukomljavanja, ječmeni slad cijedimo i stavljamo ga na kuhanje u kotao, gdje dodajemo i hmelj. Na početku kuhanja dodajemo hmelj za gorčinu, a na kraju kuhanja hmelj dodajemo radi aroma. Taj proces kuhanja traje od 60 do 90 minuta, što ovisi o stilu piva kakvog proizvodite. Nakon toga pivo hladimo preko izmjenjivača topline i stavljamo ga u posebnu posudu za fermentaciju. Kad pivo postigne temperaturu između 20 i 25 stupnjeva, u njega dodajemo kvasac i tad počinje fermentacija – upoznao nas je Vešligaj s osnovama pivarstva.

Najbolje je svježe

Njegovo craft pivo 'Maher' nefiltrirani je svijetli ale, što znači da Vešligaj u proizvodnji koristi ale kvasce. -Ja uglavnom koristim samo ale kvasce. To su kvasci visoke fermentacije i takav stil piva proizvodim. Obzirom da je, dakle, riječ o nefiltriranom ale pivu, njegov rok trajanja je tri mjeseca. Može ono stajati i puno duže, jer hmelj je prirodni konzervans, ali pivo nakon određenog vremena počinje gubiti neka svoja svojstva, mirise i okuse. Moje pivo 'Maher' je nefiltrirano i nepasterizirano, sto posto prirodni proizvod. Dakle, pri kraju fermentacije ne odvajamo kvasac, niti ga filtriramo kroz neke filtere, nego ga direktno točimo i punimo u boce. U svakom slučaju, pivo je najbolje kad je svježe – kaže mladi zagorski pivar.

Dobava namirnica

Sve potrebne namirnice Vešligaj s lakoćom nabavlja u Hrvatskoj, gdje su, kaže, konstantno dostupne. -Ječmeni slad nabavljamo u Novoj Gradišci gdje je naša jedina tvornica koja se bavi proizvodnjom ječmenog slada ili u Zagrebu kod preprodavača koji se bave samo prodajom. Obzirom da moja proizvodnja ne iziskuje ogromne količine hmelja, uglavnom ga nabavljam u Zagrebu, kao i kvasce, ali nije problem nabavit ga i u susjednoj Sloveniji – ispričao nam je Vešligaj koji trenutno proizvodi tek petstotinjak litara 'Mahera' mjesečno, ali svoju proizvodnju planira proširivat i povećavat kako bi svoje prvo zagorsko craft pivo mogao distribuirati po cijelom Zagorju.

Gemišt 21. stoljeća

Spomenimo na kraju da bi Zagorje ove godine trebalo dobiti i svoju drugu mini pivovaru i to također na zabočkom području. Naime, zabočki dvojac Nenad Miletić i Nikola Đurek već su naručili postrojenje i potrebnu opremu za mini pivovaru, a prema posljednjim informacijama, proizvodnju bi trebali započeti u rujnu ove godine. Ukoliko 'Maher' postigne uspjeh kakav se očekuje te isto ponove i Miletić-Đurek, može se očekivati da će se još poneki zagorski homebrewer odvažiti krenuti u ozbiljnu i registriranu proizvodnju piva te da će kroz koju godinu Zagorci moći u svojim lokalnim ugostiteljskim objektima redovito ispijati domaća zagorska piva. Nikad se ne zna, ali možda zagorska piva na kraju postanu i 'zagorski gemišt 21. stoljeća'.

Još članaka iz "Recepti"

Facebook