Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovog proljeća hit je sok od bazge

Sok ili sirup od bazge ponovno se na velika vrata ovog proljeća vratio u zagorska domaćinstva

  • Bazga spada u najljekovitije i najstarije biljke u Europi

    Bazga spada u najljekovitije i najstarije biljke u Europi


Bazga spada među najstarije i najljekovitije biljke u Europi, a od davnina su naše bake bazgu koristile u liječenju prehlade, gripe, upale grla i probavnih tegoba. Ova mirisna i nježna biljka koja je u svom punom cvatu u mjesecu svibnju, ove je godine ponovno bila u modi. Mnoge domačice i one starije koje čuvaju recepte za pripremu ukusnog sirupa koji osvježava u vrućim ljetnim danima ponovno su ga aktualizirale, ali i one nove, mlade okušale su se u pripremi domaćeg sirupa. Stoga je u proteklim tjednima u zagorskim trgovinama znalo ponestati i šećera.

Iako je bazga sva procvjetala, još se mogu naći svježi cvjetovi za pitki sirup. Evo i jednog recepta ako želite i vi isprobati i okušati se u pripremi bazginog sirupa.

Potrebno vam je: 40 cvjetova bazge, 3+4=7 l vode, 4 kg šećera, 1/2 kg limuna, 1 konzervans i 10 dkg limunske kiseline.

Priprema: Potopiti 40 cvjetova bazge u 3 litre vode i ostaviti 24 sata. Zatim prokuhati 4 litre vode sa 4 kg šećera i također ostaviti 24 sata. Hladno sjediniti. Dodati uz miješanje limuna po želji, konzervans i limunsku kiselinu. 

Ima puno različitih recepata za pripremu sirupa od bazge, a na vama je da odaberete onaj po svom ukusu, manje šećera, više limuna ili obrtnuto i uživate u okusu i mirisu ove aromatične i ljekovite biljke.

Još članaka iz "Recepti"

Facebook