Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Velike su šanse da sjever Hrvatske dobije Park prirode Hrvatsko zagorje s nacionalnim značenjem’


U sklopu velikog projekta Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom NATURA 2000 izrađena su i donesena tri Plana upravljanja, a projekt je financiralo i koordiniralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. U području Natura 2000 je i 10 posto teritorija Krapinsko – zagorske županije, istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Radoboju, na temu rada Javne ustanove Zagorje zeleno u 2023. godini, njezina ravnateljica Dijana Hršak.

Ta su područja rijeka Sutla, dolina Sutle kod Razvora i značajni krajobraz Zelenjak – Risvička i Cesarska gora, Strahinjčica i vršni dio Ivančice te šplja Židovske jame. Ravnateljica je govorila i o aktivnostima zaštite i održavanja Gupčeve lipe i stoljetne lipe u Desiniću, održavanju staništa za orhideje na Strahinjčici, akciji sanacije crne točke za vodozemce u Grabrovcu. Snimljen je i video ‘I žabama treba pomoći’ te postavljeni jumbo plakati.

– Radimo i na održavanju travnjačkog poligona i zelene učionice, proveli smo 7 monitoringaboljnih i životinjskih vrsta i porovodimo neposredni nadzor u zaštićenim područjima. Provodila su se istraživanja i inventarizacija kukaca na području Kunagore i Vinagore, istraživanje nešumske flore i vegetacije, speleološka istraživanja. Dobro surađujemo s lokalnom zajednicom, udrugama, školama, vrtićima. Mnogo se radi i na održavanje posjetiteljske infrastrukture, a puno pažnje posvećujemo i interpretaciji i edukaciji, pa je tako održano 27 radionica u Centru za prirodu Zagorje i zelenim učionicama s 1344 sudionika te stručna vođenja i edukacija na poučnim stazama. Najdugovječniji projekt edukacije je sigurni projekt Ptiček, prošle godine smo obilježili jubilarni, petnaesti, a snimljen je i promo – video za taj projekt. provodimo i Dane orhideja, Noć šišmiša, Noć noćnih leptira - nabrojila je ravnateljica Dijana Hršak.
Stazu kroz krošnje Zelenjak posjetilo je 9998 posjetitelja, a Centar za prirodu Zagorje njih 1344.


Provodi se i novi projekt Oprez IAS, kontrola populacija invazivnih stranih vrsta žljezdasti nedirak i prava svilenica u KZŽ, vrijednosti 172.314 eura, koji 100 posto sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a traje do rujna 2027. godine.

Župan Željko Kolar istaknuo je ovom prilikom da za Krapinsko – zagorsku županiju i Hrvatsko zagorje sinonim zeleno Zagorje. - Mi bez udruga, lovaca, planinara, ekoloških udruga ne možemo biti toliko učinkoviti, koliko u suradnji s njima. Ključno je da imamo odlične kontakte s osnovnim školama, vrtićima, srednjim školama, jer ako educiramo djecu da se ponašaju prema prirodi na određeni način, oni će to nastaviti i kao odrasli – rekao je Kolar te posebno pohvalio projekt Ptiček.


Dotaknuo se i budućeg Parka prirode. - Sa Zavodom za zaštitu prirode RH i resornim ministarstvom gospodarstva mi radimo na tome već neko vrijeme, zajedno s našim Upravnim vijećem i vanjskim suradnicima te s Varaždinskom županijom i njihovom ustanovom za zaštitu priodnih vrijednosti. Radimo na definiranju obuhvata budućeg Parka prirode, on je bio u prošlim vremenima naziva Hrvatsko zagorje, da li će imati takav naziv ili drugi, manje bitno, bitno je da se intenzivno radi na tome – istaknuo je župan.


U proteklom razdoblju održani su sastanci s ministrom gospodarstva, ravnateljem zavoda i stručnim službama, unutar Županije napravljena je koordinacija unutar Upravnog vijeća. - Imali smo sastanak s gradonačelnicima i načelnicima čija područja ulaze u prijedlog Parka prirode, aktivnost je vrlo intenzivna i vjerujemo da ćemo u idućih dva, tri tjedna dobiti širu zonu obuhvata s kojom bi se išlo u zaštitu. Nakon toga slijedi geodetsko snimanje i mapiranje, pa ponovno jedan krug razgovora s gradonačelnicima i načelnicima, stručne podloge, plan upravljanja, ali velike su šanse da sjever Hrvatske dobije Park prirode s nacionalnim značenjem i tome se svi veselimo – naglasio je župan Kolar.
Dodao je da će posebno trebati komunicirati s ljudima koji će sa svojim kućama i klijetima ostati unutar zaštićenog područja, oni koji imaju OPG – ove, bave se poljoprivrednom proizvodnjom, koji žele uložiti u turistički sektor… - Njima neće Park prirode biti prepreka za nastavak njihovih aktivnosti ili otvaranje aktivnosti, već će im dati dodatne mogućnosti da kroz održivi razvoj dođu do dodtanih novaca kroz specifične natječaje – istaknuo je Kolar.


Čestitao je Javnoj ustanovi Zagorje zeleno na odlično odraženom poslu. - Naša ustanova ima visoki rejting u Zavodu, ministarstvu i među kolegama u Hrvatskoj, a dodatni iskorak možemo napraviti u još većoj edukaciji, dolascima škola i grupa u sam Centar i obilazak naših zaštićenih područja. Očekuje nas puno posla. Predstavit ćemo kroz par tjedana jedan novi način promišljanja vezano za viziju razvoja KZŽ koja će biti – pametno, digitalno i zeleno. Kroz Europsku komisiju se uvijek provlači ‘digitalno i zeleno’, a mi smo dodali i pametno, jer imamo nekoliko takvih programa koji su vezani za edukaciju i znanost.


Znanstveno - zabavni edukacijski centar je financijski zaokružen i mi pripremamo javnu nabavu, za dvorac je osigurano 9,2 milijuna eura, za pomoćni objekt 7,7 milijuna eura, bit će tu i uređenje hotikulturno okoliša. Taj dio je opet u Parku prirode Medvednica, ali će naša Ustanova dati ogroman doprinos uređenju tog prostora i stavljanja u funkciju – zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook