Prethodni članak

Završeno snimanje prvog filma o Damiru Tomljanoviću Gavranu

"Cilj nam je da mladima prikažemo kako se heroji nisu razlikovali od njih u svojim godinam, kako su živjeli normalan život koji prekinut agresijom na Hrvatsku. Želja je da svi mladi razmisle, da se usporede sa Gavranom i drugim braniteljima. Da shvate da hrvatski branitelji nisu likovi iz američkih filmova, već samo obični ljudi, a od drugih ih jedino razlikuje moralnost i etičnost."


U nedjelju, 16. prosinca snimljene su posljednje scene dokumentarnog filma Damir Tomljanović Gavran čija se premijera očekuje 17. veljače 2019.  25. godišnjice pogibije ratnog junaka Damira Tomljanovića Gavrana. Prvi je to film koji o Gavranu, a u snimanju filma sudjelovala je više od desetak najbližih Gavranovih suboraca i prijatelja, o Damiru Tomljanoviću svoje su izjavu dao  i Ministar branitelja Tomo Medved, koji je bio Gavranov prijetelj i suborac.

Film je sniman na svim autetničnim lokacijam u kojima je Gavran sudjelovao u oslabađanju Hrvatske, od Istočnog bojišta, pa do Južnog bojišta.

- "Ideja i cilj ovoga filma nije priča o ratu i vojnim akcijama. Kroz priču o Damiru Tomljanoviću Gavranu želimo prikazati istinu o hrvatskim braniteljima, od kojih je većina iz školskih klupa, bez ikakvog vojnog znanja ili iskustva odlučili braniti Hrvatsku i dobrovoljno su se prijavili iz moralnih  i ljudskih razloga, a ne zbog politike ili prisile.

Želja nam je i prikazati kako mladi ljudi na sebe preuzimaju odluke o životu i smrti, veliku moralnost i ljudsku hrabrost. Samom Gavranu pristupili smo kroz priče svjedoka od djetinstva, pa sve do rata i pogibije kao osobi koja nije imala ni potrebu, ni obavezu ići u rat, koji je zahvaljujućim vlastitim ljudskim kvalitetama bez iakkvog vojnog znanja, posao legenda, heroj i zapovjednik. Cilj nam je da mladima prikažemo kako se heroji nisu razlikovali od njih u svojim godinam, kako su živjeli normalan život koji prekinut agresijom na Hrvatsku. Želja je da svi mladi razmisle, da se usporede sa Gavranom i drugim braniteljima. Da shvate da hrvatski branitelji nisu likovi iz američkih filmova, već samo obični ljudi, a od drugih ih jedino razlikuje moralnost i etičnost.

Zbog toga smo Damira Tomljanovića Gavrana prikazati kao osobu, kao čovjeka sa manama i vrlinima. Kao osobu koja nije imala priliku ni vidjeti svoje djete i koja je u svojih kratkih 25 godina života uspjela ostviti trag u povjesti, a jednako tako i ostaviti potomstvo, znači u potupunosti se ralizirati kao čovjek, moralna vertikala i kao primjer svim mladima"- kazao je scenarist i autor projekta Zoran Žukina, umirovljeni pripadnik 1. gardijske brigade, Tigrovi.

Film je nastao u nezavisnoj produkciji uz potporu Ministarstva branitelja i Udruge Tigrova, a sniman je od 5. studenog 2016. godine pod redateljskom palicom Biljane Čakić i snimatelja Borisa Krstinića.

Još članaka iz "Noćna patrola"

Facebook