Prethodni članak
Sljedeći članak

Rebalansom marijabistrički proračun iznosi rekordnih 36,7 milijuna kuna, a proračun za iduću godinu ‘težak’ je 35,8 milijuna

Dobro smo planirali, dobro smo odgovorili na tešku i izazovnu situaciju, prilagodili se, štedjeli gdje god smo stigli, kaže načelnik Josip Milički


Posljednja sjednica Općinskog Vijeća Marije Bistrice održana je, shodno epidemiološkoj situaciji putem maila. Prihvaćena je Druga Izmjena Proračuna za 2020. godinu. U općem djelu Proračuna umanjili su se prihodi i primici u iznosu 10.059.226,08 kuna te su u istom iznosu umanjeni rashodi i izdaci. Najviše su smanjeni pomoći iz EU i državnog proračuna nešto više od 4,5 milijuna kuna, prihodi od poreza umanjeni su 1,2 milijuna kuna, a od imovine malo više od milijun kuna. Također, proračun je manji i za 3,1 milijun kuna kreditnih zaduženja, koja su prebačena u slijedeću godinu. Umanjenje prihoda je isključivo iz razloga što planirani prihodi, prema procjenama i podacima, neće biti realizirani u planiranom vremenu, a vezano uz prihode umanjeni su i rashodi koji su se planirali realizirati iz navedenih prihoda, najviše u stavci Izgradnja objekata i uređaja komunalne Infrastrukture 9,1 mil. kuna i Održavanje objekata i uređaja komunalne infrastrukture 1,25 mil kuna.

 

No, i prema drugoj izmjeni Proračun Općine Marija Bistrica za 2020. godinu iznosi rekordnih 36.709.571,00 kn. Razlog su veliki kapitalni projekti, koji su u tijeku ili su već realizirani, poput izgradnje novog Dječjeg vrtića, Reciklažnog dvorišta, nove mrtvačnica i groblja, a za koje su sredstva dobivena iz EU fondova, kao i dovršetak velikog projekta uređenja Doma kulture, koji je većim dijelom sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture RH. Također dio realizacije prebačen je u 2021. godinu, pa je to uzrok smanjenju proračuna, kao i neraspisivanje nekih novih natječaja, koji su očekuju u narednom periodu.

 

Proračun za 2021.

Tako i proračun za 2021. godinu iznosi visokih 35.849.641,80 kn. Izdvajamo da su pomoći od subjekata unutar općeg proračuna planirane u iznosu od 7.236.071,00 kn, a pomoći iz državnog proračuna temeljem prijenosa EU sredstava u iznosu 7.969.500,00 kuna i to: izgradnja novog groblja i mrtvačnice 5.025.000,00 kn, nabava spremnika za komunalni otpad 654.000,00 kn, izgradnja Društvenog kulturnog centra na Lazu 433.500,00, izgradnja „Poučne staze-reber“ 530.000,00 kn i energetska obnova Vatrogasnog doma DVD-a Marija Bistrica 1.260.000,00 kn. Pored toga u planu je i izgradnja pristupne ceste novoj zoni, gdje se nalazi novi vrtić, i to sa kompletnom infrastrukturom, zatim otkup zemljišta za sportsko-rekreacijski centar sa prilaznom cestom i projektiranje istog, aktiviranje poduzetničke zone MB 1 (bivši pogon Tehnomehanike), te projektiranje Muzeja drvenih igračaka i licitara. A tu je nabavka dva nova vozila za Komunalno poduzeće ''Lijepa Bistrica'', vrijednosti 1,8 mil. kn, od čega je za 1,4 mil. kn već potpisan ugovor s Fondom za regionalni razvoj i energetsku učinkovitost.

Načelnik Milički zadovoljan

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički izrazio je zadovoljstvo kako rebalansom proračuna za ovu godinu, tako i planom za 2021. - Pandemija je poremetila neke stvari, imamo određeni manjak prihoda po pitanju poreza od nešto više od milijun kuna, no nije poremetila kapitalne projekte i to nas raduje. Dobro smo planirali, dobro smo odgovorili na tešku i izazovnu situaciju, prilagodili se, štedjeli gdje god smo stigli i rezultat je rekordni proračun od preko 36,5 mil. kuna, a i slijedeći planiramo, i to realno u tek nešto manjem iznosu - rekao je načelnik Milički i dodao. - Neke smo manifestacije morali otkazati, neka smo sredstva morali preraspodijeliti, no vodili smo brigu o svim segmentima o kojima jedna općina brine i kako god bila izazovna 2020. godina, završavamo je u financijskom pogledu u jako dobroj situaciji, koja bi naravno zasigurno bila i bolja bez pandemije, ali na neke stvari ne možemo utjecati, pa smo se stoga prilagodili onima na koje možemo – zaključio je načelnik i poželio još uspješniju 2021. godinu.

 

Suglasnosti vezane uz DV Pušlek

Prihvaćena je i Odluka o izmjeni Odluke o komunalnoj naknadi. Odredbe ove Odluke o naplati komunalne naknade ne primjenjuju se za razdoblje kada obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, temeljem općeg akta o zabrani odnosno obustavi obavljanja djelatnosti donesenog na razini Republike Hrvatske, nisu obavljali svoju djelatnost. Također malu je izmjenu pretrpjela i Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području općine Marija Bistrica u dijelu obveze objave cjenika. Tri se odluke odnose na DV Pušlek. Izdana je suglasnost vrtiću za zaduženje po dugoročnom kunskom kreditu u iznosu od 400.000,00 kn, zatim suglasnost za Statut vrtića, kao i na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada vrtića. Također, prihvaćena je i Odluka o osnivanju javne ustanove Zagorske javne vatrogasne postrojbe, koja je dužna uskladiti svoje poslovanje s odredbama Zakona te slijedom toga Općina Marija Bistrica donosi ovu Odluku kao temelj za usklađenje.

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook

U većem dijelu zemlje vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama. Povremeni zastoji mogući su na cestama gdje traju radovi. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program