Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan: 'Naredio sam opću mobilizaciju'

Kolar je obišao radove vrijedne 150.000 eura na sanaciji propusta Velika Reka na županijskoj cesti Ž2125 na području Općine Mače


Župan Željko Kolar danas je obišao 150.000 eura vrijedne radove na sanaciji propusta Velika Reka na županijskoj cesti Ž2125 na području Općine Mače. U obilasku su, zajedno sa županom Kolarom, bili i ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Stjepan Sirovec i načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec Šimunec.


Ravnatelj ŽUC – a KZŽ Stjepan Sirovec objasnio je da su sam propust i kolnička konstrukcija u zoni propusta bili poprilično oštećeni i stari, dolazilo je do odlomljavanja betonskih dijelova, armatura u postojećem propustu je bila izložena atmosferskim uvjetima, a nastavno na potres iz 2020. godine ta oštećenja su bila dodatno manifestirana i samim time predstavljala značajnu ugrozu za sigurnost odvijanja prometa.

- Iz tog razloga ŽUC je pristupio izradi projektno – tehničke dokumentacije, ishođena je građevinska dozvola i odvijaju se radovi na rekonstrukciji novog propusta, samim rješenjem predviđen je novi AB monolitni propust. Uz propust rekonstruirat će se i sama prometnica u zoni križanja s državnom cestom. Sam novi propust bit će znatno širi od prijašnjeg, sa zaštitnim ogradama. Ukupna ugovorena vrijednost ovih radova je nešto više od 150.000 eura, izvođač radova je tvrtka Ciglenica, s radovima smo započeli početkom veljače. Radovi dobro napreduju, ugovoreni rok je 1.6., no bit će završeno puno prije, u narednih dva tjedna očekuje se polaganje asfaltnog zastora i nakon toga bi sam propust bio u funkciji za sve sudionike u prometu. Nadzor izvodi tvrtka JAM – ING iz Zlatara, ukupna vrijednost usluga nadzora je 4.642 eura. Sam projekt je financiran kroz Fond solidarnosti EU, s tim da se 80 posto troškova pokriva kroz fond solidarnosti, a 20 snosi ŽUC KZŽ. Sve zajedno, radovi na cestama iz Fonda solidarnosti su 8,2 milijuna eura – rekao je Sirovec.

-Ovo gradilište je fantastičan primjer kako se u vrlo kratkom roku, uz dobru organizaciju rada i dobrog izvođača radova, uz sinergiju lokalne i regionalne samouprave i razumijevanje lokalnog stanovništva, može doći do odličnog rezultata. Ovdje će praktički u šest tjedana biti rješen propust koji spaja našu lokalnu županijsku cestu s državnom cestom D29. Proširili smo ovaj propust, povećali u odnosu na dimenzije koje su bile prije, zbog potrebe i količine prometa koji se odvija na ovoj vrlo frekventnoj cesti koja spaja Mihovljan s Mačem. Od ukupne vrijednosti 150.000 eura, 127.000 eura je iz Fonda solidarnosti, a razliku plaća Krapinsko – zagorska županija, da dobijemo tu nadogradnju sigurnosti samog prometa – rekao je Kolar.


-Naredio sam jednu opću mobilizaciju na području Krapinsko – zagorske županije, što se tiče Fonda solidarnosti, jer je rok je da do 30. 6. mora biti izvođačima radova uplaćen novac te zbog 8,2 milijuna eura koje smo mi aplicirali preko naše Županijske uprave za ceste, a i naših općina i gradova koji su aplicirali isto vrlo ozbiljan novac. U zadnjoj tranši od 15 milijuna, 9,5 milijuna su uzele JLS, a ŽUC 5,5 milijuna. Potrebno je puno zajedničke koordinacije da bi se ti poslovi obavili. Na nacionalnoj koordinaciji koja se održava pod vođenjem samog premijera Andreja Plenković, kao PT1 tijelo koje je Županija, preuzeli smo i obavezu da će se ti poslovi i odraditi, jer bi inače taj novac otišao nekom drugom – istaknuo je Kolar i dodao da će Županija tražiti povećanje s ovih zadnjih 15 milijuna za još između 5 i 7 milijuna eura.


-Kako nam od općina i gradova dolaze zahtjevi za dodjelom sredstava, vidimo da je onaj iznos koji je predviđen u troškovniku manji, odnosno da je ponuda veća od tog samog iznosa i onda, , mi moramo tražiti povećanje alokacije. Tako da smo u petak imali nacionalnu koordinaciju i već onda sam najavio povećanje naše alokacije od 5 do 7 milijuna eura, a nisam ni siguran da će i to biti dosta. U svakom slučaju, niz ovakvih projekata će se u sljedećih 3 mjeseca provoditi na području KZŽ. Dodatno smo dogovorili s dva kamenoloma 200 tisuća kubika kamenog agregata, tako da ako bilo koja jedinica lokalne samouprave ili njihov izvođač radova ima problema oko nabavka kamenog agregata ili asfaltne baze, mogu se javiti u Krapinsko – zagorsku županiju i na temelju tog sporazuma koji mi imamo s kamenolomima možemo osigurati taj materijal. To je izuzetno bitno, jer smo se osigurali na taj način da se ne dogodi da usred najveće ekspanzije radova, u travnju ili svibnju, nemamo osiguranog materijala – napomenuo je župan.


Sve skupa, iz Fonda solidarnosti Krapinsko – zagorska županija kao PT tijelo do sada je aplicirala i osigurano je 25 milijuna eura. -Mi smo pokušali biti realni, da ono što smo prijavili realiziramo, to je naša odgovornost jer smo mi PT1 tijelo i prema Vladi RH, a nakon toga i prema Europskoj komisiji koja je i odobrila ta sredstva. Ja garantiram da ćemo ono što smo aplicirali i izvesti. Taj iznos će rasti, s obzirom na natječaj koji dolazi. Za sada, ono što je dobro je da se još nigdje nije dogodilo da se nitko nije javio na natječaj, a u nekim drugim sredinama ima takvih primjera. Evidentno je da su svugdje radovi skuplji od procijenjene vrijednosti, iako su to friški troškovnici. No, kako je rok izvođenja izuzetno kratak, trebalo je i očekivati da će radovi biti nešto skuplji, a svi naši građevinci, obrti i tvrtke traže dodatno radnu snagu – rekao je župan.

Načelnica Mladenka Mikulec Šimunec napomenula je da ovaj propust mnogo znači za Općinu Mače, a ujedno je i glavna žila kucavica za Općinu Mihovljan. - Mi smo dugo čekali da se ovaj most obnovi, za vrijeme potresa je ozbiljno stradao, a sam zahvat je i znak odlične suradnje s KZŽ i ŽUC - om KZŽ. Od trenutka prijave nekog problema na terenu pa do trenutka realizacije prođe malo vremena, pa je tako slučaj bio i s ovim mostom. Svo stanovništvo je zadovoljno, pohvaljujem i izvođače radova, naše stanovništvo je minimalno osjetilo da se radovi ovdje odvijaju. Do sada smo već realizirali projekata iz Fonda solidarnosti u otprilike 500.000 eura vrijednosti, a sada nam još slijedi realizacija projekata od 2,1 milijuna eura, riječ je o 7 km cesta i 3 klizišta. Neki se radovi već odvijaju, a za neke je u tijeku javna nabava za izvođače – rekla je Mikulec.

Još članaka iz "Mače"

Facebook