Prethodni članak
Sljedeći članak

MIPOS III: Kada ti ta baka veli ‘Dete drago, sam Bog te poslal’, veće riječi od tih ne postoje

U Zlataru je održana završna konferencija projekta u kojem je 30 žena brinulo o 187 korisnika starije životne dobi


Projektom MIPOS III 30 je žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada bilo zaposleno na pružanju podrške i pomoći za 187 korisnika starije životne dobi, kojima su poboljšačle kvalitetu života. U tome su se složili svi sudionici završne konferencije projekta MIPOS III – vol.II – Mi pomažemo starijima, koja se održala u Zlataru.

Nositelj projekta je Grad Zlatar, a partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina, Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Zlatar Bistrica, Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured donja Stubica, GDCK Zlatar, Gornjostubička udruga Lipin cviet i Udruga invalida Bedekovčina.

Projekt je započeo u ožujku, a traje do 13. studenog. Ukupna mu je vrijednost 196.850,49 eura, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda. Projektom se pokriva područje 12 JLS: Grad Zlatar, općine Bedekovčina, Budinščina, Gornja Stubica, Hrašćina, Konjščina, Mače, Marija Bistrica, Mihovljan, Zlatar Bistrica, Radoboj i Lobor.


-Od samog obavljanja kućanskih poslova korisnicima je uglavnom bitnije da imaju nekog tko ih posjeti, porazgovara s njima i uputi im toplu riječ, to je prava vrijednost projekta, koji ima veliki društveni utjecaj za starije osobe koje su često same i nedostaje im podrška druženje s ljudima – rekla je gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek.Iako se do 19. prosinca projekt obustavlja, gradonačelnica je dodala da je veseli činjenica da će projekt ići dalje.

Stjepan Hikec ispred Gornjojstubičke udruge Lipin cviet također se nada nastavku projekta i dobroj suradnji. - Tu treba još više poduzeti država da se taj projekt stavi na još viši nivo, jer našim je starijima ovaj projekt u biti kao starački dom, oni teško napuštaju svoja ognjišta i kada imaju toplu riječ i ruku, osjćaju se bolje u svom domu nego negdje drugdje – istaknuo je Hikec.


Vesna Pavleković, ravnateljica GDCK Zlatar, naglasila je veliku emotivnost na samom terenu. - Žene zatiču teške situacije u kućama. Kada ti ta baka veli ‘Dete drago, sam Bog te poslal’, veće riječi od tih ne postoje. Tu je i odgojna dimenzija, mladi vide što radimo i uključuju se, gerontodomaćice ostaju volontirati i učlanjuju se u naše jer žele i dalje biti od pomoći i pripadati tom svijetu – rekla je Pavleković.


Dragutin Burek iz UI Bedekovčina istaknuo je da je stanje na terenu takvo da bi ovakvih projekta trebalo biti i više, kako bi se još većem broju starijih i bolesnih pružale usluge. - Nadam se da je završetak samo mali predah i da ćemo nastaviti i dalje – rekao je Burek.

Goran Vukmanić iz HZZ Područnog ureda Krapina osvrnuo se na brojke. - Jedan portal koji se bavi projektima JLS, kaže da je projekt ‘Zaželi’ najpopularniji projekt u zemlji. O tome dovoljno govori činjenica da je kroz ove tri faze do sada ukupno financirano 1184 projekta, bilo je obuhvaćeno više od 22.500 žena, koje su brinule o 130.000 starijih i nemoćnih osoba, što svjedoči o važnosti i učinkovitosti programa ‘Zaželi’ u jačanju socijalne kohezije i pružanju neophodne brige i pažnje najugroženijim skupinama društva – rekao je Vukmanić.

Dubravka Grabušić, savjetnica u Odjelu za strateško planiranje i razvojne projekta Zagorske razvojne agencije, istaknula je da je agencija radila na prijavi projekta te pružala savjetodavnu pomoć u provedbi. – S ovom smo fazi gotovi i nadamo se idućoj kada se ponovno otvoriti poziv. Za ovaj projekt vlada ogroman interes jer je od velike koristi za cijelu zajednicu, imamo puno starijih osoba koje trebaju pomoć na području županije – istaknula je.

Još članaka iz "Mače"

Facebook