Prethodni članak
Sljedeći članak

Načelnica Jembrih: I u ovoj godini nastavljamo s rješavanjem gorućih problema našega kraja

U Općini Lobor krenuli s pisanjem novih projekata i javljanjem na nove natječaje


Kao i nekoliko prethodnih, i ova je godina u Općini Lobor počela radno. Osim što završava realizacija projekata koji se provode od prošle godine, primjerice proširenje i rekonstrukcija Poučne staze Lobor u vrijednosti oko 1,4 milijuna kuna, u Općini su krenuli s pisanjem novih projekata i javljanjem na nove natječaje. Mala, vrijedna ekipa na čelu s općinskom načelnicom Ljubicom Jembrih odlučna je u nastojanju da život u Općini Lobor svim mještanima učini boljim i ugodnijim, pa planova i posla ima dosta.

Brojni planovi
- Na Ministarstvo regionalnog razvoja smo prijavili idejno rješenje projekta uređenja dječjeg igrališta i rolo/biciklističke staze, a u Programu podrške brdsko-planinskom području i ove godine, što je kod nas već tradicionalno, nastavljamo s prijavom asfaltiranja i rekonstrukcije nerazvrstanih cesta kojih još dosta treba riješiti. Program dobivanja sredstava iz resornog ministarstva omogućava da uz pomoć proračunskih sredstava Općine Lobor, a bez sufinanciranja naših mještana, rješavamo te goruće probleme našega kraja – ističe načelnica Jembrih.

Vrijedi podsjetiti da su ranije građani sufinancirali održavanje nerazvrstanih cesta s 85 posto, što se kasnije smanjilo na 25 posto, a otkad je načelnica Ljubica Jembrih građani su u potpunosti oslobođeni sufinanciranja. Na natječaj LAG-a Zeleni bregi Općina Lobor prijavila je idejni projekt izgradnje teniskog igrališta, a na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja izradu projektne dokumentacije za dugoočekivanu izgradnju loborskog sportsko-rekreacijskog centra i novog nogometnog igrališta na novoj lokaciji. Zahvaljujući dobroj organiziranosti i kvalitetnim programima, dio zatraženih sredstava već je i odobren.

Dječji vrtić Ivančica

- Na Ministarstvo kulture prijavljen je nastavak uređenja Društvenog doma, gdje smo već dobili i odluku o sufinanciranju naše pozornice u visini od 100 tisuća kuna, a na Državni ured za demografiju prijavili smo sufinanciranje plaća djelatnika u Dječjem vrtiću Ivančica te ostvarili maksimalni iznos od 220 tisuća kuna i dobili odluku o sufinanciranju – kaže Jembrih. U pripremi je i dokumentacija za javni poziv koji će biti objavljen u srpnju ove godine za izbor najboljeg idejnog rješenja za spomen obilježje hrvatskim braniteljima s područje Općine Lobor, nakon čega će se krenuti u realizaciju uređenja tog dijela parka i postavljanja spomen obilježja. Kao i u brojnim drugim općinama, jedan od većih problema su klizišta, stoga je Općina Lobor Hrvatskim vodama prijavila projekt sanacije klizišta i rješavanje odvodnje na cesti Vlaheki u mjesnom odboru Završje, a Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja prijavit ćemo klizište za koje imamo potpunu dokumentaciju (Lobor).


Društveno – kulturni život
- Od strane Županijske uprave za ceste konačno je dogovoren početak radova na zavoju Gljaj, asfaltiranje kolničkog zastora na dionici gdje se trenutno provodi aglomeracija na županijskoj cesti ŽC 2128, uređenje pokosa i stavljanje zaštitne ograde na kliznim dijelovima lokalne ceste koja je pod ingerencijom Županije u Starom Golubovcu te sanacija klizišta na ŽC 2128 u Petrovoj Gori. Riječ je o našoj glavnoj cesti prema Loboru koja nas povezuje s ostalim dijelovima naše županije i koja je u derutnom i opasnom stanju – ističe načelnica Jembrih te dodaje kako uz nabrojeno, neće izostati ni tzv. manji komunalni radovi pa će se tako nastaviti s uređenjem makadamskih puteva, rješavanjem odvodnje, malčiranjem, kao i postavljanjem ili zamjenom javne rasvjete.


No, osim realizacije spomenutih brojnih projekata u prometnoj, komunalnoj i društvenoj infrastrukturi u Općini veliki trud ulažu u vraćanje društveno-kulturnog života u Lobor, posebice nakon što je već dvije godine unazad epidemija koronavirusa stopirala brojne manifestacije. Da će Loborci ove godine imati na izbor brojna događanja potvrđuju najave. Za nekoliko dana obilježit će se Svjetski dan kazališta dramskom radionicom „Ogledalce, ogledalce” te predstavom „U autobusu”. Svjetski dan kazališta obilježit će se spomenutim događanjima 20. ožujka u Društvenom domu Lobor. Početkom travnja, točnije 2. travnja u Loboru će se održati 26. smotra tamburaških orkestara i sastava Krapinsko-zagorske županije. Krajem mjeseca, 27. travnja u Lobor stiže Kerekesh teatar s predstavom „Ja trudnica”. Već sada teku i pripreme za ovogodišnju manifestaciju „Janine” i „Ljeto u Loboru”, a otvoren je natječaj i za „Loborfest”. - Realiziramo velike projekte, izgrađujemo i uređujemo našu Općinu koja iz dana u dan postaje sve ugodnije mjesto za život. Uz to podižemo kvalitetu našeg društvenog života jer to je ono što nam sada svima treba – zajedništvo i vjera i nada da nakon svih ovih problema u posljednjih par godina dolaze bolji dani za sve nas - zaključila je načelnica Jembrih. 

Još članaka iz "Lobor"

Facebook