Prethodni članak
Sljedeći članak

Tradicija koju mnogi vežu uz Mariju Bistricu: Sladoled iz aparata mnoge podsjeća na djetinjstvo, a popularan je i danas

Branka i Robert posao su preuzeli od njenih roditelja, koji su prvi automat kupili 1989. godine. osamdesetih i devedesetih 'slatki aparat' bio je izuzetno popularan, a danas ga, kažu naši sugovornici, najčešće kupuju odrasli, koji kažu kako ih podsjeća na Mariju Bistricu i djetinjstvo


Uz hodočašće u Mariju Bistricu najčešće su asocijacije, osim molitve, mise u Svetištu i kalvarije, licitari, medenjaci, gvirc te drvene tradicijske igračke i lončari. Sve to od nekada se veže uz naše najveće nacionalno svetište, iz kojega su hodočasnici, osim mira nakon molitve i zahvale, rado svojim kućama ponijeli ove suvenire, koji su dio tradicije Zagorja, a osobito bistričkog kraja. No, jednako tako, mnogi uz hodočašće vežu i neke posebne, vlastite običaje. Mnogima je tako najslađe ponijeti na hodočašće vlastiti 'strošek' i dekicu za ručak u hladovini, dok drugi iz Bistrice ne odlaze bez da ručaju odojka ili ćevape kod nekih od pečenjara. Isto je tako sladoled iz automata tradicija koju mnogi vežu uz Mariju Bistricu.

Već 33 godine na Bistrici

Zovu ga mnogi 'sladoled iz djetinjstva' ili pak 'sladoled moje mladosti'. Osamdesetih i devedesetih bio je izuzetno popularan, no zbog njegovog specifičnog okusa i izgleda, ali i sjećanja na neka davnija vremena. 'Slatki aparat' mamio je tada osmijehe kod mnoge djece, a danas mu se ipak najčešće raduju oni malo stariji, koje pak podsjeća na djetinjstvo. U Mariji Bistrici supružnici Vinković jedni su od vlasnika i prodavača sladoleda iz aparata. Tradicija je to u obitelji još od 1989. – Počeo je s time moj tata. Kupio je prvi aparat i on i mama prodavali su sladoled. Tri godine kasnije kupili su još jedan aparat, a onda sam im i ja počela pomagati. Zadnjih godina oni se više ne mogu baviti time, pa smo preuzeli suprug i ja – ispričala nam je Branka Vinković. Imaju čak četiri aparata za sladoled i kad se stvori gužva, sva četiri su itekako upogonjena. Mnogi čekaju u redu da se zaslade i ohlade ovom poslasticom.

Najpopularniji kod odraslih

-Imamo vaniliju, čokoladu i jagodu. Najviše 'ide' vanilija, zato jer se miješa s drugim okusima. Nekako je najpopularniji kod odraslih, jer ga pamte iz mlađih dana. Često kažu svojoj djeci 'ja sam ovaj sladoled jeo kao mali'. Djeca su malo skeptična. Znate, danas su popularni okusi plavo nebo, zelena jabuka, a ne 'obična' vanilija, čokolada i jagoda. Ali kad ga probaju, svidi se i njima. A i zanimljiv je, atraktivnog izgleda – kaže Robert, istaknuvši kako se mnogi hodočasnici razvesele kad vide njihove aparate sa sladoledom te ga mnogi zovu 'sladoledom mladosti'. Priprema je zapravo vrlo jednostavna. Kupuje se gotova smjesa koja se miješa s vodom, a sve ostalo aparat zapravo napravi sam.

Popularnost samo raste

Aparati koje imaju talijanske su proizvodnje i vrlo kvalitetni. – Jedan je čak prvi kojega je moj otac kupio i još uvijek radi. On je pravi retro aparat – rekla je Branka, dodavši kako aparatima nisu potrebna neka velika održavanja, već redovni servisi. Posla, kažu, ima. – Mnogi koji stanu kod nas i kupe sladoled razvesele se, jer kažu kako ga se nigdje drugdje ne može kupiti, uglavnom samo u Mariji Bistrici, čak niti po morskim destinacijama – dodao je Robert. Kad krene vrijeme hodočašća u Mariju Bistricu, od Uskrsa pa do 1. studenoga, Branku i Roberta možete pronaći svakog vikenda i praznika kod Restorana Dobro nam došel prijatel. Kažu kako se planiraju i dalje nastaviti baviti ovime, ali i proširiti posao. – Uz naš osnovni posao, ovo je mala dodatna zarada, ali i nastavak tradicije mojih roditelja te hodočasnika u Mariju Bistricu – zaključila je Branka.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook