Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Trojica Oroslavčana na atraktivnim utrkama u Finskoj bodrili najbolje relijaše svijeta

Marin Knezić, Matija Mikulec i Goran Kurelja automobilističke utrke prate oduvijek. Nakon oduševljenja WRC Svjetskim prvenstvom u reliju održanom u Hrvatskoj, odlučili su pogledati i doživjeti kako to izgleda u Finskoj, gdje su staze drugačije, uvjeti drugačiji, a reli je uz hokej glavni nacionalni sport. Otkrili su nam s kakvim su se dojmovima vratili doma te zbog čega je reli sport koji oduševljava


Trojica Oroslavčana ostvarila su si dječački san kada su od 4. do 7. kolovoza boravili u Finskoj, gdje su u prvim redovima pratili WRC Svjetsko reli prvenstvo. Marin Knezić, Matija Mikulec i Goran Kurelja u Zagorje su se vratili prepuni dojmova koje su odlučili podijeliti s nama. Sjeli smo za stol u kultnom oroslavskom kafiću Rally baba, njihovom omiljenom mjestu gdje se okupljaju zaljubljenici u automobilizam, gdje su nam otkrili kako su u Finskoj doživjeli vrhunsku pustolovinu, prateći utrke najboljih relijaša svijeta, koji su u izazovnim uvjetima ponovo pokazali svoju klasu, čime su oduševili na desetke tisuća okupljenih oko staza, među njima i naše Zagorce.

Plan puta uz velika očekivanja

-Zapravo nam je to godinama bila želja, a Matija i ja smo se konačno odlučili da idemo u Finsku negdje oko Božića. Napravili smo plan, što sve trebamo napraviti i poduzeti da bismo to ostvarili, ali i plan štednje da bismo si to priuštili. Onda nam se pridružio i Goran – ispričao je Marin, koji je zavolio reli utrke uz prijatelje s kojima ih je posjećivao, kao svojevrsni gušt u slobodno vrijeme. Reli u Kumrovcu, Svetoj Nedelji, na Sljemenu, pa onda i WRC Svjetsko prvenstvo održano u Hrvatskoj ponukalo ih je da si ostvare želju i izbliza vide kako to rade najboljim svjetski majstori u uvjetima poput onih u Finskoj.

– Tata i njegovo društvo utrke prati već trideset godina, pa sam tako i ja uz njih odrastao, no nije mi bilo na kraj pameti da ću ih gledati u Hrvatskoj, a kamoli u Finskoj – kaže Matija, koji je WRC Svjetsko prvenstvo pratio i u Njemačkoj 2019. godine. Goran pak kaže kako ga automobili zanimaju od malena, a auto utrke su nešto što najradije prati. Stoga su očekivanja od Finske bila zaista velika. No, dečki kažu, kako je ono što su doživjeli i nadmašilo očekivano.

Kolekcionarske karte s akreditacijom za sve atrakcije

Rezervirali su smještaj u jednom selu u Finskoj i kupili karte. – Inače karte koje kupite po 90 eura su digitalne, s kodom na mobitelu. No, uspio sam ih nagovoriti da nam pošalju u Hrvatske fizičke karte, kolekcionarske karte uz koje se dobije i akreditacija, a s kojima možete pratiti ne samo trke, već i gledati pripremne trke, testove, ali i razgledati servisni centar i gledati kako mehaničari rade i pripremaju automobile. Pravi doživljaj, sve skupa – ispričao nam je Goran.

Do Helsinkija su putovali avionom iz Splita, a onda unajmili rent a car kojim su putovali na sjever Finske, gdje su bili smješteni i gdje su se trke kroz tri dana održavale. Stigli su navečer, kratko odspavali, a onda se probudili u 3 sata i krenuli na mjesto događaja, gdje su pratili shake down, donosno zadnju probu prije utrke. Treba, naravno, stići na vrijeme da bi se osigurala najbolja mjesta za gledatelje.

 – Veliko je to uzbuđenje, bili smo na iglama, brzinu koju postižu po boku je i 180, skokovi preko 60 metara… Uživo kad to vidiš, pomalo te i strah – ispričao je Marin. Vozi se uglavnom po makadamu, koji je, kažu, sasvim drugačiji od onog što mi poznajemo pod tim pojmom, jer je cesta tvrda ko asfalt.

– Kod prve trke bili smo na mjestu gdje idu jako brzo, u povezanom desnom i lijevom zavoju. Sve se praši, kamenje leti na sve strane. Auto prođe pored tebe, trepneš i ne vidiš ga više – pojasnio je Matija, dodavši kako se radi o hibridnim automobilima koji imaju 1.6 motor s unutarnjim izgaranjem od 300 konja, a s hibridom do ispadne 500 konja.

Atraktivne utrke s najboljih mjesta u gledalištu

-Brzina, zvuk, tehnika, sve me oduševilo. Jedno savršeno iskustvo, bolje nego što sam očekivao – kaže Goran, oduševljen atraktivnošću utrke koju prati i do 50 tisuća ljudi. Naši su Oroslavčani zauzeli najbolja mjesta u publici pa su tako imali i doživljaj iz prvih redova. Nisu propustili niti na stazu postaviti hrvatsku trobojnicu s natpisom svog grada, pa se fotografija s hrvatskom zastavom proširila se u roku sekunde po društvenim mrežama.

Od same Finske, pa i glavnom grada Helsinkija, nisu vidjeli gotovo ništa. – Sve je bilo isplanirano u minutu, nismo imali vremena. Bili smo smješteni i mjestu Lauka, gdje smo za pet noćenja u jednoj privatnoj kući platili 3300 kuna svi trojica zajedno. Rent a car došao nas je 5.200 kuna za šest dana. Ugrubo, potrošili smo svaki oko tisuću eura za šest dana, što je manje od očekivanja – kažu dečki. Iako najveći dio publike čine Finci i Estonci, kojima je to sport broj jedan, upoznali su i ekipe gledatelja iz Španjolske, Njemačke i Češke, s kojima su se družili tijekom sva tri dana utrka, odnosno 'brzinaca', kako se nazivaju. Upitali smo ih i jesu li upoznali Finkinje i kakve su, no njihov nas je odgovor simpatično iznenadio. – Sve su Finkinje plave, ne možete ih fulati da hoćete. Nismo bili baš impresionirani, ali nismo ih baš ni pratili, uglavnom smo se fokusirali na brzince, po to smo došli – rekli su.

Iskustvo za cijeli život

Iznenadile su ih i cijene po trgovinama, koje su slične našima, no neke nezdrave stvari, poput Coca cole, kažu, su skupe, za pola litre trebate izdvojiti po 2 eura u manjim marketima. – Finska je predivna, uređena zemlja. Primjerice, ako je ograničenje 100, svi voze 100. Jedino im hladnoća izgleda ne smeta. Bilo je jako zima, 13 stupnjeva, a vjetar je puhao do kosti. Mi smo imali po dvoje čarape i hlače i po nekoliko majica, a Finci su bili u kratkim hlačama i majicama – ispričali su još, dodavši kako ovo sigurno neće biti zadnje svjetsko prvenstvo koje prate u inozemstvu.

U planu je San Marino Rally Legend u listopadu, gdje se vozi utrka koja se ne boduje, no posebna je atrakcija, jer sudjeluju automobili koji su u povijesti vozili reli. Naše lokalne reli utrke u Kumrovcu i Oro slalom nikako neće propustiti, a ako im dozvole uvjeti i financije, sljedeće želje su Belgija, Švedska i Portugal. – To je nešto nevjerojatno - vožnja takvim autima kakvu kod nas ne možete vidjeti i kraljevska klasa vozača, koji se ne smatraju nikakvim zvijezdama, najnormalniji i pristupačni ljudi. Zapravo nam je svejedno ko pobijedi i za koga navijamo, jer se radi o atrakciji i adrenalinu, koji ostavljaju oduševljenje za cijeli život – složili su se Oroslavčani.

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook