Prethodni članak
Sljedeći članak

ONO ŠTO JEDEMO I PIJEMO UTJEČE NA NAŠU KOŽU: Znate li koja hrana izaziva brže starenje?


Ono što jedemo ili pijemo utječe na našu kožu - dobro ili loše, objašnjavaju dermatolozi, stoga loša ishrana može ubrzati procese starenja kože, ali i zuba.

Znate li koje namirnice treba izbjegavati ili konzumirati umjereno kako bi nam tijelo što dulje bilo mladoliko, ali i svježe?

Na prvom mjestu su slatkiši, jer opterećenje tijela šećerom može pokrenuti proces koji se naziva glikacija. Kada pojedemo više šećera nego što naše stanice mogu preraditi, višak molekula šećera povezuje se s proteinima. Ovaj proces u konačnici može oštetiti kolagen, a on kožu čini čvrstom i elastičnom. Šećer šteti i zubima jer potiče rad bakterija, propadanje i primjenu boje zubi.

Tu je i alkohol. Zdrava jetra, znači zdrava koža. Kada jetra dobro funkcionira, toksini koji bi mogli loše utjecati na našu kožu izbacuju se prirodnim putem kroz tijelo, a ako se otrovi nakupljaju u jetri koja ne radi dobro, na koži se može razviti niz problema poput akni, bora, opuštenosti.

Bijelo vino pak loše utječe na zube, jer kiselina u bijelom vinu oštećuje caklinu zbog čega se na zubima mogu stvoriti mrlje.

Meso s roštilja loš je izbor ako želimo sačuvati mladolikost, jer crni sloj koji se pri pripremanju mesa stvara na njemu sadrži elemente koji mogu stvoriti upalu što razgrađuje kolagen u koži.

Crveno meso štetno je za mnogo toga. Ono oslobađa slobodne radikale, koji štete zdravim stanicama u tijelu, što pak utječe na sposobnost naše kože da se zaštiti i generira kolagen.

Energetska pića, poput bijelog vina, nisu dobra za naše zube i također uništavaju caklinu.

Kava je pak loša, jer je poput diuretika, odnosno pomaže izbacivanju tekućine iz našeg tijela, zbog čega ono ostaje bez dovoljno vlage, što uključuje i kožu, koja tada izgleda starije.

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook