Prethodni članak
Sljedeći članak

Budite se noću jer morate mokriti? Možda trebate posjetiti liječnika


Ako se često budite noću jer morate mokriti vjerojatno se pitate zašto se to događa i imate li razloga za zabrinutost. 

Uglavnom, to baš i nije neuobičajena pojava. Dr. Marcelino Rivera, urolog sa Sveučilišta Indiana pojašnjava da se većina ljudi s tim suočava barem povremeno. I osim ako vas mala potreba ne budi češće od jednom na noć, to obično ne izaziva zabrinutost.

"Glavna funkcija bubrega je uklanjanje toksina iz krvotoka i njihovo izlučivanje putem urina. A bubrezi uvijek rade. Stoga se tijekom dana obično javlja mala potreba svaka dva sata (ovisno o tome koliko tekućine konzumirate), a noću tijelo luči hormone zbog kojih je urin koncentriraniji i potreba za njegovim ispuštanjem javlja se rjeđe nego danju. Međutim, nije rijetkost da se to dogodi jednom", pojašnjava dr. Rivera, te dodaje da ako se zbog toga probudite nekoliko puta, obratite pozornost na nekoliko čimbenika koji dovode do toga.

Evo najvjerojatnijih 'izazivača' prekomjernog buđenja tijekom noći:

Pijete previše vode, posebno neposredno prije spavanja. Ovo je prilično očit razlog. Ako tijekom dana pijete puno vode ili drugih tekućina i ne odustajete od nekoliko čaša čak i neposredno prije spavanja, velika je vjerojatnost da ćete se noću probuditi nekoliko puta.

Stoga, urolog preporučuje da izbjegavate piti najmanje tri sata prije spavanja i radije pijete više tekućine tijekom dana.

U pitanju mogu biti i lijekovi, posebno oni za snižavanje visokog krvnog tlaka, sedativa, relaksanata mišića i alfa blokatora.

E sad jedan od češćih razloga - konzumacija alkohola i kofeina. Alkoholna i kofeinska pića su diuretici, što znači da se pod njihovim utjecajem u tijelu proizvodi više urina, pa potiču mokrenje. Preporuka je jasna, ne trpajte u sebe te tekućine prije spavanja.

Naravno, problem može biti i poremećaj spavanja, riječ je opstruktivnoj apneji u snu, stanju u kojem disanje prestaje na nekoliko trenutaka tijekom sna. Čak 84 posto onih s apnejom za vrijeme spavanja moraju nekoliko puta noću posjetiti toalet.

Poznato je da i trudnice češće mokre. Povećana maternica vrši pritisak na mjehur, a razlog tome je hormon trudnoće koji se naziva korionski gonadotropin, pod utjecajem kojeg više krvi prolazi u bubrege i posljedično se proizvodi više urina.

Neizbježno je i starenje s kojim opada kapacitet mjehura. Tako se potreba za mokrenjem može pojaviti češće unatoč činjenici da količine potrošene tekućine ostaju iste kao u mlađim godinama. Također, s godinama san postaje lakši i mala potreba brže vas budi. Naviknite se na to.

Noge su vam natečene? U tom slučaju takođet ćete češće do kupatila. Naime, kada je tijelo u vodoravnom položaju, tekućina iz nogu se distribuira kroz krvotok, putuje kroz bubrege i posljedično se stvara više urina.

Podignute noge nekoliko sati prije spavanja mogu pomoći u tome, ali i obratiti pažnju na opće zdravlje, jer otečene noge mogu biti posljedica neke od srčanih bolesti.

I naravno - možda imate infekciju mokraćnog sustava. U tom slučaju prisutna je bol u području mjehura i bubrega, a tijekom mokrenja javlja se neugodan, peckajući osjećaj.

Sve gore spomenuto su mogući razlozi učestalijeg mokrenja tijekom noći, ali što stvarno može izazvati zabrinutost?

Ako mokrite nešto više od osam puta u 24 sata, to je prečesto, ali stvar je također povezana s godinama. Ako ste mlađi od 65 godina i trebate ustati dva puta noću, posjetite liječnika.

Također, ako imate između 65 do 70 godine i budite se više od dva puta po noći.

Oprez je također potreban ako noćno mokrenje prati povećana žeđ, gubitak tjelesne težine, loš ili povećan apetit.

A ako je krv prisutna u mokraći, imate temperaturu ili je mokrenje popraćeno bolovima, mokrite često, ali izlučujete malo urina, sve to ukazuje na infekciju mokraćnog sustava koju je potrebno liječiti. Savjet je jednostavan i ne boli - posjetite liječnika!

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook