Prethodni članak
Sljedeći članak

Sudska presuda zagorskoj općini uzet će 10 posto proračuna


Početkom veljače vodstvo Općine Kraljevec na Sutli zatekla je, za njih, nimalo ugodna vijest. Radi se o tužbi DV Bambi za nadoknadu štete zbog raskida ugovora o najmu prostora u prizemlju općinske zgrade iz 2017. godine u kojem su trebali otvoriti vrtić.

–Tadašnja načelnica Danijela Pograc (nezavisna) je nakon provedenog natječaja sklopila ugovor o najmu s DV Bambi. G. Hrelja (HDZ) koji je nakon lokalnih izbora 2017. godine postao predsjednik Vijeća, traži od načelnica da ugovor daVijeću na uvid. Budući ga Vijeće nije 6 mjeseci dobilo, g. Hrelja stavlja na Vijeće odluku o zaustavljanju daljnjih radova. Radovi se više nisu nastavili te je DV Bambi tužio Općinu Kraljevec na Sutli za nadoknadu uloženog i nadoknadu izgubljene dobiti – pojasnila je povijest spora koji je ovih dana dobio sudski epilog, sadašnja načelnica Blanka Berić Stipčić.

Štetne odluke prethodnika

Uzroci za ovu nepovoljnu presudu za Općinu, smatra načelnica Berić Stipčić  leže u neslaganjima i nejasnim vizijama prethodne načelnice i prethodnog predsjednika Općinskoga vijeća.

– Pogriješile su osobe koje tada bile na vlasti: Danijela Pongrac kao načelnica i Antun Hrelja kao predsjednik Vijeća. Budući su bili na suprotnim stranama gdje je načelnica bila nezavisna, a vlast u Vijeću je imao HDZ na čelu s g. Hreljom, inatili su se jedan drugome, poništavali međusobne odluke, a zapravo su cijelo vrijeme radili na štetu Općine i njenih građana. Najžalosnije je što sada građani moraju platiti štetu koju su napravili– razočarana je ovakvim raspletom situacije Berić Stipčić.

Projekti EU fondova

S obzirom da iznos koja je Općina morala isplatiti DV Bambi iznosi preko 10% osnovnog prihoda proračuna Općine,presuda će sasvim sigurno otežati ostvarenje planova zacrtanih u 2023. godini.

–Iznos koji smo platili DV Bambi nije mali, radi se o 62.451,00€ (470.541,00 kn), što je preko 10% osnovnog prihoda proračuna Općine. U 2022. godini smo pokrili sav naslijeđeni manjak (500.000,00 kn) i platili sve račune te smo u ovu godinu ušli sa pozitivnim financijskim stanjem. Ove godine imamo dosta projekata u provedbi: sanacija cesta i klizišta u vrijednosti oko 530.000,00 € (4 milijuna kuna), izgradnja dječjeg vrtića (4.3 milijuna kuna), no za iste sam osigurala novac iz vanjskih izvora (EU fondovi) te će se oni sigurno realizirati. Dat ću sve od sebe da sve što smo do sada poboljšali: povećali sufinanciranje vrtića i  broj stipendija,  umirovljenicima isplatili božićnicu te uveli isplatu uskrsnice, osigurali sredstva za opremu osnovne škole zadržimo i u ovoj godini. Plan mi je da se sredstva koja smo morali platili zbog tužbe namire kroz povećanje prihoda kroz prijavu novih projekata na EU fondove i  da štetu koju su ostavili moji prethodnici  građani ne osjete– rekla je načelnica Berić Stipčić.

 

 

Još članaka iz "Kraljevec na Sutli"

Facebook