Prethodni članak
Sljedeći članak

Revitalizacija Kumrovečke pruge sve izglednija! Podržali je HDZ i ministar Butković


Čelnici hrvatskih i slovenskih gradova i općina 'sutlanskog kraja', kroz koje prolazi (već više od dva desetljeća zatvorena) Kumrovečka pruga, u četvrtak su se sastali u Kumrovcu kako bi dogovorili daljnje korake vezane uz njihovu inicijativu za ponovnom revitalizacijom te zapuštene pruge. Podsjetimo, riječ je o pruzi zatvorenoj 2000. godine, a za čiju revitalizaciju svako malo čelnici općina i gradova iz Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije, kao i iz susjedne Slovenije, pokreću inicijativu, koju potom Ministarstvo prometa i HŽ infrastruktura uredno odbiju. I tako već dva desetljeća.

  

No, ova posljednja inicijativa, koju je još u listopadu prošle godine pokrenuo načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt,  ipak je, kako se čulo na sastanku, naišla na neki oblik podrške ministra prometa Olega Butkovića, a simptomatično je i to što je sastanku prisustvovao i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko – zagorske županije, Zoran Gregurović, inače gradonačelnik Krapine, koji je time dao značajnu podršku ovoj inicijativi. – Revitalizacija Kumrovečke pruge je interes čitave županije i to je nadstranačko pitanje u kojem se ne gleda tko je iz koje političke opcije. Naravno da i mi kao Županijska organizacija HDZ-a dajemo podršku toj inicijativi, ali i ja kao gradonačelnik županijskog središta, jer sve što se napravi u bilo kojem dijelu Zagorju donosi boljitak za sve nas, a ne samo za taj jedan dio – rekao nam je Gregurović te dodao kako će i on osobno učiniti sve što može da do revitalizacije ove pruge na koncu ipak dođe. Gregurovićevom podrškom zadovoljan je i Šplajt, inače predsjednik zagorskog HNS-a. - Bez visoke politike i njene podrške, teško je očekivati da se može nešto napraviti. Svi smo mi partneri u tom projektu, cijela Krapinsko – zagorska županija, a imamo i veliku podršku župana Željka Kolara. Tako da se sve političke opcije moraju uključiti u ovu priču i pomoći nama koji najviše trebamo tu prugu – pojasnio je Šplajt.

Zoran Gregurović

 

Inače, nakon samog sastanka, Šplajt je ponovno istaknuo kako je ulaskom Republike Hrvatske u Schengensku zonu nestala prepreka za revitalizaciju te pruge, koja na više mjesta prelazi rijeku Sutlu, odnosno, državnu granicu. – Schengen je uvijek od strane HŽ infrastrukture bio navođen kao prepreka, a sada kada te prepreke više nema, nadam se da će i oni uvidjeti da se revitalizacija naše pruge može isfinancirati iz sredstava EU fondova i to kao međunarodna suradnja Hrvatske i Slovenije. Svi mi imamo želju da se ta pruga revitalizira, ne samo zbog bolje demografske slike sutlanskog kraja, već i zbog toga što je riječ o najbližoj poveznici sa Slovenijom, s Celjem, a znamo svi da je onda i Austrija blizu – rekao je Šplajt te dodao kako je na današnjem sastanku donijet i zaključak kojim se odbija ideja koju je svojevremeno iznijela HŽ infrastruktura, a prema kojoj bi se pruga revitalizirala samo od Savskog Marofa do Klanjca.

 

Naime, prema toj inicijativi iz 2017. godine, revitalizirao bi se samo dio pruge koji prolazi samo kroz Hrvatsku te nigdje ne prelazi državnu granicu. – Na to sad više ne pristajemo jer, ponavljam, Schengenska zona nam više nije prepreka, a nije nam prepreka ni to što na nekim dijelovima pruga katastarski prelazi na slovensku stranu, budući da je revitalizacija ove pruge također i u interesu Slovenije. Zato inzistiramo da pruga ide do Zagorskih Sela i da se spoji na slovensku prugu u Imenu – rekao je Šplajt te dodao kako je njihova inicijativa na današnjem sastanku donijela još jedan važan zaključak. – Mi ćemo zajedno s projektantima i konzultantima, koji su već radili na takvim projektima, pronaći način kako revitalizaciju ove naše pruge u potpunosti isfinancirati iz EU fondova, a kad mi pripremimo taj teren i predstavimo Hrvatskim željeznicama, onda one to neće moći odbiti. Jer ako mi nećemo biti inicijatori čitave priče, bojim se da od toga neće biti ništa. Dakle, napravit ćemo i projekt ako treba i predprijavljivanje na EU fondove i to ćemo predstaviti HŽ-u i Vladi RH, a onda nas nitko neće smjeti odbiti – najavio je Šplajt.

Robert Šplajt

Njegov kolega, načelnik Općine Dubravica, Marin Štritof, otkrio nam je kako je njega i gradonačelnika Klanjca, Zlatka Brleka, početkom tjedna u svom uredu primio i ministar prometa Oleg Butković. – Prilikom našeg sastanka ministar Butković je nazvao predsjednika Uprave HŽ infrastrukture i dogovoreno je da ćemo iduće srijede kolega Brlek i ja imati sastanak s čelnicima HŽ infrastrukture, kao i predstavnicima Ministarstva prometa, a velika je vjerojatnost da na sastanku bude i sam ministar Butković, kako bismo raspravili o modelima financiranja. Naime, ima opcija da se i bez EU fondova realizira taj projekt. Postoje nacionalna sredstva, kredit Svjetske banke..., no to je odluka ministra, odnosno, odluka Vlade. U svakom slučaju, više informacija imat ćemo nakon sastanka u srijedu - rekao nam je Štritof te dodao kako je sad sve na ministru Butkoviću, budući da su sredstva za financiranje projekata ograničena, a on je taj koji određuje prioritete.

Marin Štritof

 

Župan slovenske općine Bistrica ob Sotli, Franjo Debelak, na današnjem je sastanku bio posebno aktivan, što samo dodatno pokazuje kako je i slovenska strana itekako zainteresirana za revitalizaciju pruge. - Kumrovečka pruga je potrebna kako Zagorju, tako i Kozjanskom i Obsotelju za razvoj, prije svega za turistički razvoj, budući da je pruga ekološki bolje rješenje od svih drugih oblika prijevoza. Mislim da je ova inicijativa dobra, tim više što se ne radi o projektu za kojeg treba izdvojiti veliku količinu novca jer pruga već postoji pa ne treba raditi otkup zemljišta. Prugu samo treba obnoviti, a za to postoje Europski fondovi. Dizanjem prometne infrastrukture na jedan viši nivo podigla bi se i kvaliteta života na čitavom ovom području s obje strane Sutle i zato pozdravljam ovu inicijativu. Do sad je bilo puno izgovora, ali sada izgovora više nema, Schengena više nema, tvrde granice više nema. Sad samo trebamo tražiti rješenja. I ja sam danas ovdje predložio da se svi mi udružimo i naručimo studiju, projektnu dokumentaciju i odemo na obje vlade, hrvatsku i slovensku, s konkretnom idejom, iznosom troškova i rješenjima za financiranjem iz fondova. Ako će oni shvatiti da ćemo novac dobiti zato što se udružujemo, onda više neće biti razloga da se to ne riješi. Bez pruge smo već dvadeset godina, dvadeset godina nazadujemo, ali mi gradonačelnici i načelnici s obje strane granice smo jedinstveni da to moramo napraviti i mislim da ćemo uspjeti. Naravno, ne preko noći, možda tek kroz deset godina, ali ja se ipak nadam da će ova pruga biti ponovno u funkciji i puno prije nego za deset godina – rekao je Debelak.

Franjo Debelak

 

Spomenimo na kraju da su, uz gore navedene, kao glavni sudionici ove inicijative današnjem sastanku nazočili i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, načelnica Kraljevca na Sutli Blanka Stipčić Berić, načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak, načelnica Marije Gorice Marica Jančić, načelnik Brdovca Alen Prelec, načelnik Pušće Filip Bernardić te izaslanik gradonačelnika Brežica.

 

.

.

Još članaka iz "Kraljevec na Sutli"

Facebook