Prethodni članak
Sljedeći članak

LAG Zagorje - Sutla: 'Najbolji smo u državi, prošli su nam svi projekti i dobili smo nagradu od 1.996.434 kuna'

Zahvaljujući efikasnom radu LAG-a zbog kojeg smo dobili dodatna sredstva, dodijelit ćemo potpore za još 20 malih poljoprivrednika te 4 potpore za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima – rekla je predsjednica Valentina Đurek


Lokalna akcijska grupa Zagorje - Sutla održala je konferenciju za medije na kojoj je zaključeno da je ovaj LAG po efikasnosti u provedbi 'leader' među najboljima u Hrvatskoj. Naime, konačna rang lista LAG-ova kojima su dodijeljena dodatna sredstva temeljem sustava nagrađivanja te provedba Lokalne razvojne strategije LAG-a Zagorje - Sutla u razdoblju od 2017. do 2020. godine. Naime, početkom ove godine, Ministarstvo poljoprivrede je postavilo kriterije za nagrađivanje LAG-ova koji s uspjehom provode svoje Lokalne razvojne strategije. Kriteriji su se ticali broja stanovnika, efikasnosti u dodjeli sredstava, stopa potvrđenih projekata od strane APPRRR-a te omjer zaposlenih i odrađenih LAG natječaja.

U ovoj godini povukli gotovo 11 milijuna kuna

Više o dodijeljenim sredstvima rekla je predsjednica LAG-a Zagorje - Sutla, Valentina Đurek, ujedno i zamjenica gradonačelnika grada Zaboka koja je prije godinu i pol preuzela funkciju predsjednice.

– Početkom ove godine Ministarstvo poljoprivrede izrazilo je kriterije, po prvi puta, za nagrađivanje LAG-ova koji uspješno provode svoje lokalne strategije. Dodatna sredstva prema tim kriterijima ostvarila su 23 LAG-a od ukupno 54 koliko ih postoji u Hrvatskoj. Naš LAG ostvario je maksimalni broj, 27 bodova i dijeli prvo mjesto s još dva LAG-a. No, nismo samo dobili prvo mjesto već uz to i sredstva dodatnih 1.996.434,00 kuna čime ukupan iznos koji je LAG osigurao za korisnike sa svog područja u ovoj godini iznosi 10.939.530,33 kuna. Do sada je potporu LAG-a dobilo ili krenulo u realizaciju projekata 15 malih poljoprivrednika, 6 velikih poljoprivrednika te svih 11 općina i gradova s našeg područja. Od Jedinica lokalne samouprave dobivali smo natječaj kroz mjeru 741. U Zaboku se uredio skate park, u Klanjcu se radi Park znamenitih Klanjčana, što znači da i mi kroz natječaje LAG-a uređujemo svoja mjesta. Zahvaljujući efikasnom radu LAG-a zbog kojeg smo dobili dodatna sredstva, dodijelit ćemo potpore za još 20 malih poljoprivrednika te 4 potpore za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima – rekla je predsjednica Valentina Đurek.

Lideri među LAG-ovima

Uz potpore poljoprivrednicima i JLS-ovima, LAG je kroz mjeru 19 Programa ruralnog razvoja osigurao i sredstva za provedbu projekata suradnje s drugim LAG-ovima te je odobren i projekt Skrivena blaga ruralnog turizma u ukupnom iznosu od 1.323.809,76 kuna. Važno je naglasiti da je naš LAG, LAG Zagorje – Sutla voditelj projekta koji će provoditi s partnerskim LAG-ovima SAVA, Prigorje-Zagorje, Zeleni bregi, Međimurski doli i bregi te Mura-Drava. Predsjednica Đurek istaknula je da im je velika čast što su im ovi LAG-ovi dali povjerenje za vođenje projekta.

- Riječ je o važnom projektu čijoj se provedbi izrazito veselimo, a cilj projekta je poticanje inovacija u ruralnom turizmu kroz umrežavanje, prijenos znanja i međusektorsku suradnju u ruralnom području sjeverozapadne Hrvatske. Naše područje je stvaranje održivih oblika turizma koji će uz to omogućiti povećanje prihoda stanovništva i ekonomije te osigurati očuvanje prirodne i kulturne baštine. Predviđene su razne aktivnosti među kojima edukacije dionika u turizmu, promicanje lokalnih mikrodestinacija kao i njihovom umrežavanju u ruralnom području te poticanje međusektorske suradnje i prijenos dobre prakse. Također, možemo najaviti da pripremamo još jedan projekt suradnje koji će se baviti kratkim lancima opskrbe odnosno povezivanjem lokalne poljoprivredne proizvodnje s kulinarstvom u suradnji s međimurskim i slavonskim LAG-ovima – zaključila je predsjednica Đurek.

U Klanjcu učinjeno puno zahvaljući LAG-u

Na rad LAG-a se osvrnuo i domaćin ove konferencije, gradonačelnik grada Klanjca Zlatko Brlek koji se nadovezao na predsjednicu kazavši da je normalno da je LAG Zagorje - Sutla dobio vođenje projekta jer je sigurno najbolji LAG u Republici Hrvatskoj.

- Grad Klanjec je kao JLS je već jako uspješan u privlačenju sredstava iz Programa ruralnog razvoja na nacionalnoj razini, a jedan od najvećih projekta je naš dječji vrtić za koji je u ponedjeljak dobivena uporabna dozvola, a taj je projekt vrijedan 7.444.000 kuna. Također i naši poljoprivrednici su dosta novca povukli na nacionalnoj razini,. No, razina LAG-a osigurava dodatnu distribuciju sredstava koji možda nisu zanimljivi na nacionalnoj razini, a dodatno su interesantni našim poljoprivrednicima. S područja Grada Klanjca dobili smo projekte na svim natječajima koje je LAG za sada raspisao. Izuzetno mi je drago da su korisnici s područja Grada Klanjca do sada bili uspješni na svim LAG natječajima te je posredstvom LAG-a u projekte iz Grada Klanjca uloženo oko 400.000,00 kuna – kazao je gradonačelnik Brlek i spomenuo obrte koji su uspješno realizirali projekt za modernizaciju i unapređenje rada obrta, a u tijeku je još jedna realizacija za koju je novac dobiven posredstvmo LAG-a za velika poljoprivredna gospodarstva. Siguran je da će se i kroz ova dodatna sredstva poljoprivrednici i OPG-ovi prijaviti te da će opet biti uspješni u dobivanja sredstva preko LAG-a Zagorje – Sutla.

Dosadašnji uspjesi i planovi

O onoj drugoj strani LAG-a, koja se bavi volonterstvom, mladima i nezaposlenima, kao i budućim planovima koji zaista obećavaju, ispričala je voditeljica LAG-a Zagorje - Sutla Tajana Broz.

- Naša lokalna razvojna strategija definira naše lokalne ciljeve koje želimo realizirati na ovom našem području i uz financiranje LAG natječaja u mjeri 19 mi smo kao LAG aplicirali i na druge fondove od Europskog socijalnog fonda za građane, Erasmus+, programe te neke nacionalne fondove. Kroz njih smo do sada realizirali sigurno desetak projekata na ovom našem području za različite ciljane grupe: mlade, starije, nezaposlene žene, poduzetnice i do sada je kroz razne naše projekte prošlo više od 250 volontera, 300 mladih, 40 nezaposlenih žena, 50 poduzetnica, 50 starijih osoba te smo ostvarili suradnju i sa srednjim školama, muzejima, knjižnicama, javnim ustanovama, udrugama i ostalim dionicima kojim ovim putem zahvaljujemo na izvrsnoj suradnji - kazala je voditeljica Broz. Najavila je izradu nove lokalne stragegije iduće godine, a to je novi međunarodni projekt koji je odobren partnerima iz Španjolske, a radi se o projektu financiranom kroz Erasmus+, projektu 'Novi poslovni modeli cirkularne ekonomije za aktivaciju europskih ruralnih područja' s partnerima iz Španjolske, Njemačke, Nizozemske, Irske, Italije i Portugala u konzorciju koji čine organizacije koje se bave lokalnim razvojem, jedinice lokalne samouprave, poduzeća i dvije obrazovne institucije - Hamburg Institute of International Economics i University of Applied Sciences Utrecht. 'Taj projekt nam je izrazito važan jer se počinjemo pripremati za novo programsko razdoblje u kojem cirkularna ekonomija ima važnu ulogu u okviru europskog New Green Deala, a kroz ovaj projekt ćemo naučiti na koji način upravo potaknuti lokalne projekte u području cirkularne ekonomije, što će nam i biti zadatak nove lokalne razvojne strategije koja mora biti usklađena s europskim prioritetima - rekla je voditeljica Tajana Broz. - Zaključak je da smo pokazali da imamo kapacitete za provedbu leader principa na način da ga financiramo iz različitih izvora. Sve ovo je dokaz da smo uspješni i to namjeravamo i ostati i nadamo se da će se i Republika hrvatska odlučiti krenuti u tom pavcu – zaključila je predsjednica Valentina Đurek.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook

Zbog prometne nesreće prekinut je promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 211+450 km između čvorova Slavonski Brod Zapad i Slavonski Brod Istok u smjeru Lipovca. Promet je preusmjeren i vozi se obilaznim pravcima. Pojačan promet tijekom ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program