Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorska tamburica u SAD – u: Mladi zagorski glazbenici na turneji su po nekoliko američkih gradova


Varaždinski tamburaški orkestar, u kojem sviraju i trojica mladih loborskih  glazbenika (Karlo i Vid Adanić, te Mihael Požgaj), od 9. studenog nalazi se na turneji u SAD-u, kao gosti Hrvatske bratske zajednice, najstarije organizacije Hrvata izvan domovine.

Spomenuta je organizacija organizator TamFesta u prekrasnoj dvorani Wyndham Grand Hotela u Pittsburghu. Na koncertu 11. studenoga nastupilo je  13 tamburaških orkestara i sastava iz USA. Na kraju programa predstavio se Varaždinski tamburaški orkestar zajedno sa svojim vokalnim solistima, sopranisticom Gabrielom Hrženjak (znanoj krapinskoj festivalskoj publici) i  baritonom Matijom  Boršćakom. Vid je učenik četvrtog razreda Srednje glazbene škole u Varaždinu, Mihael je godinu mlađi, a Karlo je student prve godine Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Varaždinci su pripremili atraktivan program, od koncertnih kompozicija do tradicijskih i popularnih zabavnih pjesama. Treba naglasiti  poseban trenutak koji se dogodio na kraju koncerta kada je nakon dirigenta Tibora Buna, koji je suvereno vodio orkestar, dirigentsku palicu preuzeo maestro Siniša Leopold, mentor Varaždinskog tamburaškog orkestra i umjetnički ravnatelj Festivala kajkavskih popevki u Krapini.

Nakon ovacija publike, glavni predsjednik CFU Edward W. Pazo i glavna tajnica CFU Bernadette Luketich-Sikaras uručili su posebnu zahvalnicu varaždinskim glazbenicima. Festivalu je prisustvovao i Pjer Šimunović, hrvatski veleposlanik u Washingtonu.

Nakon dva održana koncerta u Pittsburghu, naši tamburaši koncertirali su i u Rankinu, Atlanti i 15. studenog u Chicagu. Turneju Varaždinskog tamburaškog orkestra u USA  omogućili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Varaždin, JANAF, INSIG2 i Hrelec d.o.o.  U domovinu se vraćaju 19. studenog, zrakoplovom iz New Yorka, sa slijetanjem u Amsterdamu.

Još članaka iz "Glazba"

Facebook