Prethodni članak
Sljedeći članak

Spomen na književnicu Štefaniju Bernas - Belošević


O 125. obljetnici rođenja učiteljice i književnice Štefanije Bernas – Belošević ispred kurije Njeguš, u kojoj je od 1941. do 1957. živjela i stvarala, u Hrašćini će u subotu, 28. svibnja, biti otvorena uređena njezina radna soba. Kurija je danas u vlasništvu njezine pranećakinje Spomenke Štimec, esperantske spisateljice i predsjednice Hrvatskog saveza za esperanto. U kuriji je i sjedište Esperantskog društva Trixini kojemu će se ove godine, u povodu Dana općine, dodijeliti Plaketa općine Hrašćina za deset godina kontinuiranog rada i kulturnog djelovanja. Program počinje u 16 sati.

Štefanija Bernas – Belošević napisala je dvije kuharice: Kuhanje na ulju i Vegetarska kuharica, tiskane prije Drugog svjetskog rata. Pisala je i stihove, igrokaze za seoske glumačke družine i školske priredbe, a objavljivala je u dječjem listu Radost i Zagorskom kolendaru. Tiskane su joj dvije knjige za djecu i mladež,Četvrti kralj: Božićna priča u dva čina i Na zagorskim stazama: pripoviedke iz života ljudi i životinja na Krebrovini.
O Štefaniji Bernas-Belošević govorit će prof. Mateja Žugec. Odlomke iz djela čitat će glumice Vesna Tominac-Matačić i Nevena Vukes, a svoje učiteljice prisjetit će se njezin učenik Franjo Žeželj. U glazbenome dijelu nastupit će Ženski vokalni sastav „Kušlec“ iz Konjščine. 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook