Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Ansambl Zabok proslavio svoj 65. rođendan!


Koncertom u OŠ Ksavera Šandora Gjalskog je Ansambl Zabok jučer obilježio 65 godina svog djelovanja djelovanja.

Senka Jurina, direktorica Ansambla Zabok, tom je prigodom ostaknula da je velikom proslavom obilježen 60. rođendan Ansambla prije pet godina, no kako su se u zadnjih godina dogodile velike stvari za Ansambl, slavi se i ova lijepa obljetnica.

-Zadesila nas je pandemija i folklorna djelatnost je prva koja je obustavljen rad i zadnja kojoj je dozvoljen rad u uvjetima u kojima inače funkcionira. U tom vremenu, koliko god smo se bojali što će se dogoditi s nama, mi nismo mirovali.  2021. godine dogodio za nas povijesni trenutak kada smo išli na festival u Moskvu i tada je ansambl prvi puta poletio, na prvu turneju se išlo avionom. Onda je vrijeme prolazilo i ove godine su se opet dogodile stvari od povijesnog značaja za Ansambl, ali i za zagorski folklor.  Najprije smo napravili prvi interkontinentalni nastup, turneju, nastupili smo u Aziji. Nakon toga uslijedili su pozivi i u Hrvatskoj je srećom bio ove godine svjetski kongres CIOFF – a, Svjetske organizacije folklornih festivala koja djeluje pri UNESCU – u, ima 65 punopravnih članova i raznih članica do brojke 105 iz cijelog svijeta. Ansambl Zabok tu je sa zagorskim delacijama, predstavljanjem zagorskog gospodarstva, turističke ponude i svega ugostio iz 50 zemalja, 60 delegata na svjetskom kongresu i zanimljivo je reći da su naše dječje igračke i bodec otišle na Tajland, u Indiju, Tahiti, Havaje, Kanadu ... ugostili smo 160 ljudi iz cijelog svijeta i predstavili im zagorski folkor – istaknula je Jurina.

Marko Mak, predsjednik Ansambla Zabok, rekao je da društvo okuplja najmlađe, srednju skupinu i veterane, koji su zapravo i počeli cijelu priču. - Imamo taj specifični fenomen da u Zaboku imamo najviše dečkiju koji plešu folklor dok u drugim folklornim društvima ima najviše cura, a malo muških. No to uspijemo nekako kompenzirati, uvijek se skupimo da nas ima dovoljno i funkcioniramo jako dobro.Najljepše u folkoru je samo druženje, putovanja, stvaraju se nova prijateljstva, stvaraju se i nove ljubavi, folklor je jako lijepa aktivnost i mislim da bi se puno mladih trebalo uključiti u tu aktivnost. Nemamo audicije, tko je zainteresiran neka dođe na naše probe ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18 do 20 sati u OŠ K. Š. Gjalski – pozvao je Mak.

 

Željko Šegina, dugogodišnji plesač, prisjetio se kako je to bilo nekad. - Počeli smo se okupljati u staroj osnovnoj školi, nekadašnjoj dvorani, jednostavno skupljali smo se kao i danas, mijenjale su se generacije... Za 60. godišnjicu pokušali smo zbrojiti koliko je plesača prodefiliralo kroz Ansambl i došli do brojke od više od 500 plesačica i plesača – rekao je Šegina.

 

 

Župan Željko Kolar ovom je prilikom pohvalio Ansambl Zabok. -  Među tri je najbolja folklorna ansambla u Hrvatskoj, već 65 godina u kontinuitetu čuvaju našu kulturnu baštinu, imaju i certifikat, generacije i generacije plesča prošle kroz ansambl, a imate osjećaj da su iz generacije u generaciju sve bolji i kad mislite da ništa novog ne mogu nam prikazati, opet izađu s nekom koreografijom koja ostavlja bez daha. Velike čestitke Senki Jurini koja ulaže ogroman trud i energiju u školovanje i regrutiranje mladih kadrova i svim članovima Ansambla kroz sve ove godine – čestitao je župan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook