Prethodni članak
Sljedeći članak

Sud presudio: 'Lovci iz Oroslavja moraju platiti štetu na autu koji je udario srnu'


Foto: Pixsell (Fotografija je ilustrativnog karaktera i nije u vezi s navedenim događajem)

Lovačko društvo 'Mokrice' i Lovačko društva 'Kuna', oba iz Oroslavja, moraju zajednički nadoknaditi iznos od 3.350,35 kuna, koliko je osiguravajuća kuća Allianz isplatila odštete jednom Zagorcu zbog štete koja je nastala na njegovom vozilu kad je na cesti u Mokricama udario srnu.

Tako je ovog tjedna presudio Općinski sud u Zlataru, Stalna služba u Donjoj Stubici, a u presudi je naloženo i da ta dva oroslavska lovačka društva moraju Allianzu nadoknaditi i troškove sudskog postupka, u iznosu od 6.525,00 kuna, plus, dakako, zakonske zatezne kamate, što znači da će sveukupno lovci platiti više od 10 tisuća kuna.

Inače, slučaj zbog kojeg se vodio ovaj sudski postupak dogodio se još u prosincu 2020. godine, kad je jedan Zagorec (podaci poznati redakciji) ujutro oko 7:50 sati vozio iz smjera Oroslavja prema Zaboku, kad mu je u Mokricama na cestu iskočila srna koju je udario svojom Toyotom.

Policija je izašla na teren, utvrdila je da je na braniku srneća dlaka i da je branik oštećen, kao i znak TOYOTA na vozilu, a nije utvrdila nikakvih prekršaja od strane vozača. Nije bio pod utjecajem alkohola, a sudski vještak je kasnije utvrdio da je vozač na tom dijelu ceste, gdje je ograničenje 50 kilometara na sat, vozio oko 40 kilometara na sat.
Zbog toga je od Allianz osiguranja, kod kojeg je imao kasko, zatražio nadoknadu štete popravka kojeg su troškovi procijenjeni na 5.389,28 tisuća kuna, a oni su mu štetu nadoknadili djelomično, u gore spomenutom iznosu. No, Allianz osiguranje tada je tražilo od Croatia osiguranja, kod kojeg su osigurani lovci, da im nadoknadi taj iznos, što je Croatia osiguranje odbilo, pa je Allianz osiguranje tužilo lovačka društva.

Lovačka društva su se na sudu branila da taj dan nisu bili u lovu, da je na cesti postavljen znak 'divljač na cesti' te da nisu pronašli tijelo srne koju je vozač udario autom, te su tvrdili da oni zbog svega toga ne mogu biti odgovorni za nastalu štetu. No, sud se nije složio s njima.

„Brižljivom i savjesnom ocjenom izvedenih dokaza sud je utvrdio da je dana 8. prosinca 2020. na području lovišta prvo i drugo tuženika kao lovozakupnika, srneća divljač pretrčavala kolnik ceste kojom je upravljao osobnim vozilom osiguranik tužitelja, krećući se brzinom od cca 40 km/h a dopuštena maksimalna brzina je 50 km/h, i prednjim dijelom vozila udario je u srnu, pri čemu je na vozilu nastala materijalna šteta. Vještak je iznio mišljenje da bi se tek pri brzini kretanja vozila od 29 km/h , mogla izbjeći nesreća. Vozač nije počinio nijedan prometni prekršaj, odnosno nije pridonio nastanku prometne nesreće. Vozilo je osigurano policom kod tužitelja, koji je kao osiguravajuće društvo na izvidu štete utvrdilo oštećenja na vozilu u vidu potrebnih dijelova za zamjenu branika prednjeg i znaka "TOYOTA", te isplatio iznos od 3.350,35 kuna. Croatia osiguranje kao osiguravatelj tuženika odbila je regresni zahtjev tužitelja. Kako je za štetu koju počini divljač u lovištu odgovoran lovoovlaštenik lovišta,sukladno članku 1064. ZOO-a, a na strani vozača vozila nisu utvrđeni prekršaji u prometu, odnosno nije ni na koji način pridonio nastanku štete, odgovorni su tuženici koji gospodare lovištem i životinjama u njemu, i stoga ih je sud obvezao na regresnu isplatu prema tužitelju“, stoji, između ostalog, u obrazloženju presude.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook