Prethodni članak
Sljedeći članak

Ivana, majka petero djece, krala u Lidlu pa udarila zaštitara. Mora u zatvor


Fotografija je ilustrativnog karaktera i nije ni u kakvoj vezi s navedenim događajem

Tridesetosmogodišnja Ivana, udovica i majka petero djece, osuđena je na godinu dana bezuvjetnog zatvora zbog slučaja koji se dogodio u kolovozu ove godine, a kako se odrekla prava na žalbu i usuglasila se s predloženom nepravomoćnom kaznom, presuda je automatski postala pravomoćna i uskoro će se javiti na odsluženje zatvorske kazne.

Razlog zbog kojeg mora u zatvor pomalo je bizaran. Naime, kako stoji u presudi, Ivana je sredinom kolovoza ove godine oko 20 sati došla s nepoznatom muškom osobom u Lidl na zagrebačkim Sveticama te u dvije platnene torbe natovarila veći broj različitih artikala sveukupno vrijednih oko 1500 kuna. No, ta krađa i ne bi bila djelo zbog koje se ide u zatvor, da ,zbog onog što je uslijedilo nakon krađe, sud čitavi događaj nije okvalificirao kao teško kazneno djelo 'razbojničke krađe'.

Naime, Ivana je, ne plativši račun, pokušala izbjeći blagajne i pobjeći kroz ulazna vrata, koje otvara senzor s vanjske strane. Senzor je aktivirao muškarac, nepoznati pomagač, koji ju je čekao ispred Lidla. Ivana je, doduše, uspjela izaći iz trgovine, ali je zaštitar potrčao za njom te je ulovio uhvativši je za jednu platnenu torbu.

-U cilju da ukradene stvari zadrži, zajedno s nepoznatom muškom osobom odgurivala je zaštitara te pokušala istrgnuti torbu koju je on držao, a potom ga i udarila zatvorenom šakom u predjelu glave. No, zaštitar je uz pomoć kolege koji mu je priskočio u pomoć uspio savladati otpor. Zadržao ju je do dolaska policije, dok je nepoznati muškarac pobjegao s mjesta događaja. Dakle, zatečena je pri počinjenju krađe te je uporabila silu protiv neke osobe, čime je počinila kazneno djelo razbojničke krađe – navedeno je u Obrazloženju sudske presude.

Inače, kako je Ivana bila odmah uhićena te je provela dva mjeseca u istražnom zatvoru, to će joj se uračunati u odsluženje kazne, tako da joj preostaje odslužiti još deset mjeseci. Zašto se Ivana odrekla prava na žalbu i prihvatila izrečenu kaznu, nije nam poznato.  

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook