Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorcima sad već kronično nedostaju konobari i liječnici

Iako u Zagorju nezaposlenost i dalje pada, neka zanimanja sad su već kronično deficitarna. Posebno velika potražnja je za konobarima, kuharima i liječnicima.


Foto:ilustracija

Na području Krapinsko-zagorske županije konobari, kuhari i radnici na raznim proizvodnim linijama već su duže vrijeme deficitarna zanimanja. No, u posljednje vrijeme velika je potražnja i za liječnicima. Tako je trenutno otvoreno čak devet natječaja u kojima se traže liječnici za rad na području Krapinsko-zagorske županije.

-Vodimo pogrešnu politiku obrazovanja. U Zagorju imate masu nezaposlenih fizioterapeuta, a mi ih i dalje iz godine u godinu upisujemo u škole u velikom broju. Nitko ne radi analize i ne pita poduzetnike koji profili djelatnika im trebaju pa da tome prilagode i upisne kvote u škole, te rade na poticanju mladih da upisuju deficitarna zanimanja. Isto tako, trebalo bi apelirati i na roditelje, koji danas imaju veliki utjecaj na usmjeravanje djece prilikom odabira škole i zvanja. Svi bi htjeli da im djeca završe fakultete, jer smatraju da je biti konobar ili kuhar neugledno zanimanje, iako danas odličan konobar i vrhunski kuhar  imaju plaće veće od sveučilišnih profesora. I zato imamo toliko nezaposlenih diplomiranih ekonomista, a konobara i kuhara nam sad već i kronično nedostaje –rekao nam je jedan od zagorskih turističkih djelatnika, te u šali dodao da, ako ne žele biti konobari i kuhari, nek mladi Zagorci onda barem završe medicinu, obzirom nam nedostaje i liječnika.

Inače, u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnom uredu Krapina, krajem travnja ove godine evidentirano je 5.375 nezaposlenih osoba, što je za 7,3% ili za 423 osobe manje u odnosu na prethodni mjesec, te za 20,3% odnosno za 1.368 osoba manje u odnosu na kraj travnja prošle godine. 

Još članaka iz "Business"

Facebook