Prethodni članak
Sljedeći članak

Vladini aukcijski krediti s kamatom od 9 posto???

Rezultati prve aukcije kredita prema vladinom programu znat će se sutra. Predviđa se da bi ukupna kamata za poduzetnike


Rezultati prve aukcije kredita prema vladinom programu znat će se sutra. Predviđa se da bi ukupna kamata za poduzetnike mogla biti između 5 i 6 posto što nije sjajno u trenutnoj situaciji, ali mnogi će biti prisiljeni uzimati ove kredite da bi se spasili.


Što je međutim sporno u ovoj mjeri potpore gospodarstvu?


Kamata za kredite koji će se plasirati vezana je za trezorske zapise ministarstva financija na 91 dan. Trenutna kamata na „trezorce“ je 2,48%. Jednostavnom matematikom može se izračunati da će uz 40% HBOR-ovih sredstava sa kamatom od 3,8 posto i bančinim dijelom kredita – „trezorci“ 2,48% + marža od oko 3% kamata iznositi oko 5%.


Vezanjem kamate na trezorske zapise ministarstva financija moglo bi se lako ponoviti ono zbog čega su mnogi gospodarstvenici i došli u probleme jer su im postojeći krediti zbog visoke kamate na „trezorce“ bitno poskupjeli. Prije samo četiri mjeseca kamate na trezorske zapise od 91 dana bile su blizu 8%.


Ako se to opet dogodi prva vladina mjera potpore gospodarstvu biti će u stvari uteg oko vrata jer bi kamata na ove kredite mogla skočiti na 9%, što je gospodarstvenicima u problemima nemoguće otplaćivati.

(T.B.)

Još članaka iz "Business"

Facebook