Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju najtraženiji radnici sa završenom trogodišnjom školom

Krapinsko–zagorska županija organizirala je u Krapini sastanak na temu strukovnog obrazovanja i usklađivanja s potrebama na tržištu rada


Krapinsko–zagorska županija organizirala je u Krapini sastanak na temu strukovnog obrazovanja i usklađivanja s potrebama na tržištu rada kojem su prisustvovali ravnatelji srednjih škola, predstavnici Obrtničke i Gospodarske komore te Zavoda za zapošljavanje.

Razgovaralo se o prijedlogu plana upisa u prve razrede u idućoj školskoj godini i usklađivanju plana upisa s potrebama tržišta rada. Preporuka je da srednje škole koje imaju uvjete za upis deficitarnih zanimanja, njihov upis uvrste u svoj plan i da se započne s aktivnostima prezentacije i promocije obrtničkih zanimanja.

Prema prikupljanim statističkim podacima, najtraženija zanimanja na području Županije su krojači, vozači teretnih vozila, zidari, tesari, CNC operateri, tokari, strojobravari, te konobari.

Istaknuto je da ti podaci pokazuju da tržište rada u Zagorju prvenstveno traži zaposlenike koji su završili trogodišnje obrazovne programe, dok oni koji su završili četverogodišnje programe, primjerice medicinski tehničari, fizioterapeuti, gimnazijski programi te razni tehnički programi, a koji nisu uspjeli upisati željeni fakultet, su manje traženi i duži je period njihova zapošljavanja.

Također je istaknut i podatak da zanimanja vozač teretnog vozila i kuhar imaju najveću stopu zapošljavanja na neodređeno.
Srednje škole planom upisa trebale bi za sljedeću školsku godinu planirati barem 1250 slobodnih upisnih mjesta. Ove je godine upisano 1333 učenika, a na jesen će biti 1249 osmaša koji će se upisivati u prvi razred.

Još članaka iz "Business"

Facebook