Prethodni članak
Sljedeći članak

Svečano otvorena međunarodna konferencija CROENERGY

Predsjednik RH dr. Ivo Josipović je istaknuo važnost iskorištavanja ali i važnost edukacije o obnovljivim izvorima energije, te njihov značaj u vidu razvoja poduzetništva i otvaranja novih radnih mjesta....Na svečanom otvorenju konferecije nazočnima su se obratili Predsjednik RH dr.sc.Ivo Josipović, župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, Ravnatelj Agencije dr.sc. Julije Domac , Glavni tajnik FEDARENE g. Christian Labie , Odbor regija Europske unije, član ENVE Komisije g. Michel Lebrun , Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture dr.sc. Siniša Hajdaš Dončić.

Predsjednik RH dr. Ivo Josipović je istaknuo važnost iskorištavanja ali i važnost edukacije o obnovljivim izvorima energije, te njihov značaj u vidu  razvoja poduzetništva i otvaranja novih radnih mjesta. Nazočnima se obratio i župan Željko Kolar istaknuvši ulogu Krapinsko – zagorske županije u promicanju obnovljivih izvora energije.

Krapinsko – zagorska županija prva je u RH izradila Strategiju održivog korištenja energije, a 2011. je započela projekt ulaganja u poboljšanje energetske učinkovitosti u školama vrijedan više od 10 milijuna kuna kojega je poduprla i Europska banka za obnovu i razvoj sa 1,5 milijuna kn, nakon čega se u nekim školama ostavarila i ušteda od preko 50%.  

Krapinsko-zagorska županija provodi i niz projekata namjenjenih fizičkim osobama kroz subvenicioniranje ugradnje solarnih kolektora, fotonaponskih otočnih sustava, kotlovskih postrojenja na pirolizu , kotlova na pelete i geotermalnih dizalica topline, kao i subvencioniranje toplinske izolacije vanjske ovojnice i vanjske stolarije da energetski učinkovitim rješenjem, za što je Županija zajedno sa FZOEU i jedinicama lokalne samouprave uložila do sada preko 5 milijuna kuna.  

Ravnatelj REGEA-e dr. sc. Julije Domac nazočnima je konferenciju predstavio kao razmjenu znanja i razgovor o pokretanju novih projekta, a naglasio je da će nastojati raditi na tome da se Hrvatska energetika i dalje temelji na kvaliteti i znanju. Dr.sc. Julije Domac novoizabrani je predsjednik FEDARENE, Europske federacije agencija i regija za energiju i okoliš, na čemu su mu čestitali svi gosti.

Konferencija traje 3 dana, a prisutno će biti  tristotinjak gostiju iz 65 europskih regija.

Još članaka iz "Business"

Facebook