Prethodni članak
Sljedeći članak

Spašavaju državu preko leđa umirovljenika

Vlada RH donijela je odluku da se od 1. srpnja 'krešu' povlaštene mirovine za 10 posto. To su mirovine iznad 3.500 kuna,


Vlada RH donijela je odluku da se od 1. srpnja 'krešu' povlaštene mirovine za 10 posto. To su mirovine iznad 3.500 kuna, a koje u Hrvatskoj prima oko 90.000 umirovljenika.

Među njima povlaštenu mirovinu prima 510 bivših saborskih zastupnika i članova Vlade, oko 68.000 branitelja i oko 77.000 umirovljenika, boraca u II. Svjetskom ratu i pripadnici JNA. Prve umanjene povlaštene penzije stigle su u kolovozu, čime Vlada računa uštedjeti oko 250 milijuna kuna. Vjerojatno je za neke zagorske umirovljenike takva odluka Vlade prošla nezapaženo, jer smo u našoj redakciji imali upita o tome zašto su mirovine umanjene.

Predsjednik ŽO HSU-a Krapinsko-zagorske županije Josip Kovačić kaže kako je riječ o umanjenim mirovinama povlaštenih umirovljenika za deset posto, čija je primjena počela od 1. srpnja, a prve manje mirovine stigle su u kolovozu.

Male mirovine zamrznute

– Ostale mirovine ostale su na starom, ali više nema ni usklađivanja. Zamrznute su. Inače, svake smo godine po tzv. švicarskoj formuli dvaput godišnje imali usklađivanje mirovina, dva do tri posto. Ove godine toga nema, a ukinuto je i za iduću godinu – rekao je predsjednik zagorskog HSU-a Kovačić.

– U Zagorju ima 30.000 umirovljenika, od kojih povlaštenu mirovinu prima oko 2 - 3 posto umirovljenika – dodaje Kovačić, koji točnu brojku ne zna. Pokušao je saznati preko Saveza umirovljenika i preko Matice, ali ni oni ne barataju točnim podacima.

– Prosječna mirovina u državi iznosi 2.160 kuna. Otprilike tolika je i na razini županija – kaže Kovačić, naglasivši kako je Krapinsko-zagorska županija za Savez udruga umirovljenika na početku godine izdvojila 350.000 kuna, te iako su rebalansom proračuna neke stavke mijenjane njihov iznos ostao je netaknut. Inače, u Savezu udruga umirovljenika KZŽ uključeno je 10.000 umirovljenika koji ta financijska sredstva troše na susrete umirovljenika, pomažu umirovljenicima slabijeg materijalnog statusa, izlete itd..

Ovih dana veliki redovi su i na Zavodu za mirovinsko osiguranje. Radnici se raspituju kako bi čim prije mogli ostvariti uvjete za prijevremenu mirovinu, jer se od 1. listopada uvjeti za privremeni odlazak u mirovinu postrožuju. Prednjače žene, što je razumljivo jer se boje rada do 65 godine. Tko uspije u prijevremenu mirovinu prije stupanja na snagu strožih uvjeta, imat će 300 kuna više. Problem je uvijek isti, oni s VSS nemaju dosta godina staža, a KV radnicima i osobama sa SSS nedostaju godine.

Inače, prema podacima HZMO u prijevremenu mirovinu u prvoj polovici godine otišlo je 9.549 osoba, čak 80 posto više nego prošle godine u istom razdoblju.

Još članaka iz "Business"

Facebook