Prethodni članak
Sljedeći članak

Razvoj političkoga turizma

Područje općine Veliko Trgovišće čvrsto je zasjelo na svoje mjesto u turističkoj ponudi Krapinsko-zagorske županije. Rez


Područje općine Veliko Trgovišće čvrsto je zasjelo na svoje mjesto u turističkoj ponudi Krapinsko-zagorske županije. Rezultati još zasad nisu veliki, ali je svima jasno da se od nečega mora početi. Turistička karta, putokazi i prospekti opisuju Veliko Trgovišće kao mjesto rođenja prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Najviše posjetitelja i dolazi upravo iz tog razloga, kako bi posjetili Spomen kuću i Muzej Franje Tuđmana. Dođu i odu, jer ostala turistička ponuda nije osmišljena.

Drugi dolaze radi dobre kuhinje ili vina. Restoran Ribič ima svoju stalnu klijentelu, ponajviše iz Zagreba. Tu je i Hotel-restoran SE-MI, čiju ponudu dopunjavaju sobe, jedini smještajni kapacitet na području Velikoga Trgovišća. Dodamo li tome još i izletište Zelengaj s objektima enološkoga turizma na vinskoj cesti povrh Dubrovčana, završili smo s nabrajanjem turističkih potencijala. Crkve, iako s vrijednim inventarom, poviješću i položajima, nisu uopće uključene u ponudu. Tek djelomično, ali i to samo jedan dan u godini, metom posjetitelja postaje crkva Sveta Tri Kralja u Velikoj Erpenji i to na Majčin dan. Spomen područje hrvatskoj majci živi samo druge nedjelje u svibnju.

Prvi potezi

U razgovoru nam je načelnik Zdravko Vutmej objasnio da su sve to razlozi da priđu osnivanju turističke zajednice, odnosno ureda koji će osmišljavati turističku ponudu i aktivno djelovati na promidžbi i privlačenju posjetitelja ponuđenim sadržajima.

- Općina Veliko Trgovišće spada u grupu C i nije obvezna osnovati turističku zajednicu, ali zbog potrebe da se što bolje predstavi na tržištu gospodarske objekte u turizmu, poduzeli smo prve korake, najprije na izradi statuta. Uz njega još trebamo program rada i tablicu prihoda svih obveznika, a to su trgovine, hoteli, restorani, obrtnici, prijevoznici, dakle svih koji su u obvezi plaćanja naknade za turističku djelatnost - rekao je načelnik Vutmej.

Ostatak potrebna novca namaknut će se iz proračuna jer će zajednica preuzeti i poslove oko organizacija manifestacija, programa i priredbi od Općine.

Novi objekti

Bez novih objekata koji će poboljšati ponudu, ali i donositi prihode, teško se zajednica može ubuduće održati.

- Jedan od projekata jeste i nogometni kamp Hrvatskoga nogometnog saveza u Tuheljskim Toplicama. Na dijelu zemljišta koje pripada Velikome Trgovišću, već je 90 posto vlasnika potpisalo suglasnosti za prodaju zemljišta za sportske i rekreativne sadržaje - nastavlja načelnik i naglašava da su ti sadržaji predviđeni prostornim planom za dio naselja Dubrovčan.

I u općinskome centru postoji potreba za još jednim hotelom, koji bi se mogao graditi na prostoru iza općinske zgrade. Spomenuo je i nedostatak znakova za skretanja prema Velikome Trgovišću na čvoru Zabok autoceste A2, kao i na raskrižju stare Zagorske magistrale, ali i započetu pripremu izrade općinske turističke karte.

Predstoje još mnogobrojne aktivnosti do formiranja turističke zajednice, pred kojom će biti različiti zahtjevi za poboljšanje ukupne turističke ponude Velikoga Trgovišća, poglavito kroz razvoj političkoga turizma vezana uz ime dr. Franje Tuđmana.

Još članaka iz "Business"

Facebook