Prethodni članak
Sljedeći članak

Projekt "Puti i steze Purana zagorskih brega" predstavljen u Zagrebu


Projekt «Puti i steze Purana zagorskih brega» danas je predstavljen u u Zagrebu. Projekt je predstavilaProjekt «Puti i steze Purana zagorskih brega» danas je predstavljen u u Zagrebu. Projekt je predstavila Sonja Borovčak, županica Krapinsko-zagorske županije, Ivan Malogorski, upravitelj zadruge „Puran zagorskih brega“ i Niko Čubila iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja.

Ujedno je najavljena i manifestacija «Dani zagorskog purana» u Zagrebu koja se održava prvi put, a trajat će od 24.studenog 2008. do 14.prosinca 2008.godine.

Glavni cilj manifestacije je upoznati što veći dio populacije na širem zagrebačkom tržištu sa zagorskim puranom te robnom markom «Puran zagorskih brega». Pokrovitelj manifestacije je Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, a supokrovitelji su Krapinsko-zagorska županija i Ministarstvo Poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. «Dani zagorskog purana» zamišljeni su na sljedeći način: kroz tri tjedna trajanja manifestacije nuditi će se jela od zagorskog purana u nekoliko restorana u Zagrebu i okolici. Također će u svakom od tri tjedna odvijanja manifestacije organizirati po jedno veće događanje:

U prvom tjednu održati će se svečana večera u restoranu «Lobby, food & mood», na kojoj će kuhari predstavljati jela od zagorskog purana. Inače na taj se datum (točnije četvrti četvrtak u 11.-om mjesecu) u većem dijelu svijeta slavi «Turkey day» iliti «Dan purice», a mi ćemo ga odsad pa nadalje slaviti kao «Dan zagorskog purana».

Drugog tjedna odvijanja manifestacije održati će se «okrugli stol» na temu zagorskog purana. Na događanju će govoriti stručnjaci iz polja peradarstva, marketinga kao i ljudi iz javnog života.

U trećem tjednu održavanja manifestacije održati će se promocija zagorskog purana na jednoj od frekventnijih zagrebačkih lokacija, a to će najvjerojatnije biti Cvjetni Trg. Na samo događanje dopremiti će se živi zagorski purani, a posjetioci će degustirati i jela od zagorskog purana.

Tijekom cijelog trajanja manifestacije će se organizirati nagradne igre gdje će se nagrađenima omogućiti besplatan ručak u jednom restoranu. Restorani koji sudjeluju u našoj manifestaciji su «Lobby, food & mood», Ivana Lučića 2a, Zagreb; i «Vuglec Breg», Škarićevo kod Krapine.

Manifestacija «Dani zagorskog purana» će završiti posjetom pokrovitelja naše manifestacije Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesić jednom od naših gospodarstava na kojima se uzgajaju zagorski purani.

PROJEKT «PUTI I STEZE PURANA ZAGORSKIH BREGA»

Projekt «Puti i steze Purana zagorskih brega» osmišljen je u cilju promocije zagorskog purana te robne marke zagorskog purana «Puran zagorskih brega». Namjera samog projekta je potaknuti pojedine članove Poljoprivredne zadruge «Puran zagorskih brega» da dijelom komercijaliziraju svoja gospodarstva te da potencijalnim posjetiteljima njihovih seoskih gospodarstava pruže određene ugostiteljske usluge. Potencijalni turisti namjernici tako bi se uživo uvjerili o načinu uzgoja zagorskih purana na tradicionalan način. U sklopu projekta napravljena je brošura i DVD pod nazivom „Puti i steze purana zagorskih brega“. U brošuri su predstavljeni zadrugari koji su u trenutku započinjanja projekta barem jednom isporučili purane preko zadruge.

Isto tako u brošuri se nalaze recepti sa jelima od zagorskog purana kao i način i mjesta gdje se može kupiti zagorski puran naše robne marke «Puran zagorskih brega». Projekt su idejno osmislili prof.Petar Štefanec (1946-2008.) i upravitelj zadruge «Puran zagorskih brega» dipl.oec.Ivan Malogorski.

Zadruga «Puran zagorskih brega» okuplja 41 zadrugara sa prostora Krapinsko-zagorske županije, a sjedište ima u Krapini. U uzgoju trenutno ima preko 6000 zagorskih purana, a želja nam je tu brojku i povećati. Robna marka zagorskog purana «Puran zagorskih brega» dodatna je potvrda kvaliteti mesu zagorskog purana jer propisuje određene standarde tradicionalnog načina uzgoja zagorskog purana od kojih se ne smije odstupati.

Naime, zagorski puran je autohtona pasmina purana, a sam njegov uzgoj zahtijeva rast u skladu s prirodnim ritmom, na ispaši. Po tome se razlikuje od svih ostalih vrsta purana na našem tržištu.

Zadruga je ove godine u suradnji sa Krapinsko-zagorskom, Varaždinskom te Zagrebačkom županijom započela proces zaštite zemljopisnog podrijetla zagorskog purana čime će se na neki način dobiti i službena potvrda neosporne kvalitete mesa zagorskog purana i time ući u društvo odabranih proizvoda sa tom zaštitom.

Još članaka iz "Business"

Facebook