Prethodni članak
Sljedeći članak

Građani Donje Stubice dužni, Grad nemoćan


Donja Stubica muči muku s naplatom nenaplaćenih potraživanja. Tako je s 31. listopadom ove godine bilo 780.000 kuna neDonja Stubica muči muku s naplatom nenaplaćenih potraživanja. Tako je s 31. listopadom ove godine bilo 780.000 kuna nenaplaćenih potraživanja. Naravno da ta činjenica znatno otežava normalno funkcioniranje Grada i obavljanje obveza koje on ima.

Potraživanja

Među nenaplaćenim potraživanjima je 169.000 kuna za asfaltiranje nerazvrstanih i lokalnih cesta, 164.000 kuna za priključenje potrošača lokalnog vodova Dobri Zdenci na Zagorski vodovod, 112.000 za grobljansku naknadu, 100.000 za komunalnu naknadu za stambeni prostor, a 89.000 za poslovni i slično – kaže donjostubički gradonačelnik Juraj Srebačić.

Tim bi se novcem mogao napraviti jedan kilometar kanalizacije, odnosno 2,5 do 3 kilometra asfalta. Grad se često kritizira da nedovoljno ulaže u komunalnu infrastrukturu, no redovito podmirivanje obveza građana jedan je od preduvjeta za gradske investicije. Ono što gradske strukture ohrabruje činjenica je da se posljednjih godina smanjuje broj nenaplaćenog potraživanja. – Tako su 2005. godine, kada je sadašnja struktura preuzela vlast u Gradu, nenaplaćena potraživanja iznosila 1,7 milijuna kuna. Godinu poslije ona su smanjena na 1,3 milijuna, a prošle godine bila su milijun kuna – rekao je Juraj Srebačić.

Opomene

Potraživanja su dijelom smanjena zbog slanja opomena i drugih mehanizama pojačane naplate, ali i dijelom zbog otpisa potraživanja koja su se godinama vukla kao nenaplaćena, iako nema izgleda da se naplate.

Primjerice, dugovi nekih tvrtki za komunalnu naknadu, a koje su se u međuvremenu ugasile, jednostavno su otpisana jer nema izgleda da se naplate.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Business"

Facebook